Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słabiej świecąca pozycyjna z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj zauważyłem, że pozycja tylna z lewej strony ta w nadwoziu (nie w klapie) świeci słabiej niż reszta żarówek pozycyjnych. Żarówkę wymieniałem na inne ale nic się nie zmieniło. Gdzie może być przyczyna?

Opublikowano

czyściłeś/patrzyłeś na styki, zmierzyłeś napięcie przychodzące na oprawce, zamieniłeś żarówki LEWA/PRAWA ?

zrób próbę, podając masę z innego miejsca.

klosz czysty od środka?

Opublikowano

Nie mierzyłem napięcia. Żarówka Żarzy słabiej i słychać z niej takie buczenie jak z transformatorka. Styki czyste, w lampie czysto i sucho. Wtyczka sucha tylko nie wiem jak ją odpiąć żeby nic nie uszkodzić. Możliwe jednak, że coś z masą będzie, bo kierunek też wydaje mi się słabiej świeci, nie wiem jak STOP bo sam nie sprawdzę. Gdzie jest punkt masy lampy?

Opublikowano

odszukaj brązowy przewód we wtyczce i podłącz do niego inny, podłączając jakikolwiek z jakiegoś metalowego miejsca nadwozia.

Opublikowano

90& problemów z tylnymi lampami to kiepska masa , przez przewod masowy płynie naraz ładnych kilkanaście amperów ( np pozycja stop i kierunek na raz )

Opublikowano

Sprawdziłem i STOP, świeci tak samo jak prawy, kierunek też jednak działa dobrze i wsteczne też. Problem tylko z pozycją, czyli chyba problem z masą odpada, ale i tak tą opcję sprawdzę.

I kolejna ciekawostka. Nie robiłem nic z masą itp. Przed chwilą świeciła pozycja prawidłowo a po uruchomieniu CLH żarówka przygasała i rozświetlała się sama. Włączyłem pozycje i znowu świeci słabiej

I problem rozwiązany. Niby wszystko czyste suche a po odpięciu wtyczki i przeczyszczeniu pilniczkiem styków od masy świeci wszystko dobrze.

Dzięki za pomoc i podpowiedzi

Pozdrawiam