Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zamulone 1.8T, błędy+logi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Do niedawna myślałem, że z moim Audi jest wszystko OK, ale dostałem możliwość przejechania się inną B5'tką też z silnikiem 1.8T i zgłupiałem- zupełnie inne auto. Moje jest zamulaste, nie zbiera się kompletnie z dołu, dopiero na wyższych obrotach czuć trochę mocy. Podłączyłem Vaga, wszystko posprawdzałem i zrobiłem logi (nie mam pewności czy dobre).

Z błędów silnika pokazał:

3 Faults Found:

17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer

P1570 - 35-10 - - - Intermittent

01262 - Solenoid Valve for Boost Pressure Control (N75)

26-10 - Output Open - Intermittent

00575 - Intake Manifold Pressure

11-10 - Control Limit Not Reached - Intermittent

A tutaj logi:

(002,013)

(002,007)

(002,025)

Udało mi się jeszcze sprawdzić jedną rzecz, w tamtym A4, po przygazowaniu i puszczeniu robił jakby wystrzał powietrza (zawór DV o ile dobrze wyczytałem), a u mnie kompletnie nic takiego nie słychać :cry:

Moglibyście mi pomóc, powiedzieć co posprawdzać, jakieś wskazówki, czy potrzeba jeszcze jakieś logi?

Opublikowano

Tak po krótce to masz problem z ciśnieniem doładowania,widać że przepływka troche mało pokazuje,z n75 też coś jest nie tak,świece kiedy zmieniałeś?bo widać że delikatnie stuka.

Opublikowano
  • Autor

Świece mają koło pół roku. Problem z ciśnieniem doładowania- jak to sprawdzić? Co jest odpowiedzialne za to ciśnienie? Co to znaczy, że "przepływka trochę mało pokazuje"? N75 do wymiany?

Przepraszam, że tyle pytań od razu, ale nie jestem w tym tak dobrze obeznany :decayed:

Opublikowano

logi sie do niczego nie nadaja bo były robine wtrybie awaryjnym .zrób nowe logi ale przed samym logowaniem skasuj błedy .zrób test szczelnosci układu turbo .przepływke i n75 narazie zostaw w spokoju .

Opublikowano
  • Autor

Ok, pojutrze zrobię logi na nowo kasując poprzednio wszystkie błędy (jutro nie będę miał z kim tego zrobić). Zrobić jeszcze jakieś inne kanały, czy dokładnie tak samo jak te? Da się zrobić test szczelności turbo przez VAG'a, czy muszę jechać gdzieś do mechanika z tym?

Opublikowano

DV-ka, nieszczelnosci, N75, wypalona lub nadpalona klapa od WG, odma

powodów moze byc kilka

aby sprawdzic klape wystarczy zdjąc przewód od N75 do aktuatora, zaslepic go i sie przejechac

jak auto sie ozywi znakiem tego z klapa jest ok, jak nie, turbo do wyciagniecia

DV-ke wymontuj i sprawdz czy jest szczelna, N75 podobnie, odma również, zawory na przewodach od kolektora ssącego podobnie

itd itp

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki wielkie. Jutro w takim razie zaślepię ten przewód, o ile znajdę aktuator, bo nie mam pojęcia co to jest i gdzie tego szukać, :decayed: i się przejadę. Może uda mi się zaprzęgnąć też kogoś bystrego do wciskania START - STOP w VAG'u to porobie od razu te logi jeszcze raz.

Dzięki za szybką odpowiedź:wink:

Opublikowano

Aktuator to potocznie mowiac grucha od turbo