Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B6] Wymiana oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam;

Niedawno kupiłem A4 B6 z silnikiem AVB z PD. Silnik jest zalany olejem Castrol Edge 5W40. Jako że w poprzednim samochodzie do silnika lałem Motula to również tutaj mam taki zamiar, gdyż byłem bardzo zadowolony z pracy silnika na tamtym oleju. Powiedzcie mi proszę co jaki czas (ile km.) powinno się zmieniać olej w tym samochodzie jeśli wymieniam na Motul Specific 505.01.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja wymieniam co 11-12 tyś.km olej 5w30 z normą 507

Opublikowano

Jak masz DPFa to 5W30 jak nie to 5W40, najlepiej zmienić co 15 tys km lub raz w roku - jednak jeśli chcesz dbać mocniej o silnik to możesz zmieniać co

10-12 tys km i oczywiście cały komplet filtrów.

pzdr

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie jakie filtry masz na mysli.??:) Paliwa i jeszcze jakie.??:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja w swojej B6 przy okazji wymiany oleju wymieniłem również filtry : oleju , paliwa, powietrza i kabinowy.

Opublikowano

Dokladnie, skoro kupiles to lepiej je sobie tez wymien, bedziesz wiedzial ze masz nowe i kiedy sie szykowac do kolejnej wymiany.

Opublikowano

Generalnie to nie należy do najtańszych serwisowanie Audi , za olej Motul Specific 5W40 oraz komplet filtrów Boscha (oleju , paliwa, powietrza, kabinowy) zapłaciłem w Intercarsie prawie 400 zł :/ Roboty nie liczę bo wymieniałem sam :-)

PS. Kolego jak będziesz wymieniał sobie filtry to zerknij na datę produkcji tych, które były zamontowane - powie Ci to też trochę o tym czy ktoś regularnie serwisował auto czy nie. U mnie wszystkie były firmy Knecht prod 2012 rok także Niemiec pilnował tej kwestii - i dobrze :-)

Opublikowano

Ja dalem 267 zl za Motula i filtry Knechta :) Tylko kabinowy mialem jakis inny . Tylko ze ja mam AWX wiec moze mam troszke inne.

Opublikowano

Ja też mam AWX'a. Gdzie tak tanio kupiłeś Motula i 4 markowe filtry ? Detaliczna cena samego oleju Motul Specific 5W40 to ponad 200 zł ...

Opublikowano

Co do wymiany filtrów chodziło mi o : kabinowy, powietrza oleju i paliwa. Ja wymieniam na filtrona i jest ok razem z motulem 5w40 x-clean wyniosło mnie około 250zł.

Opublikowano
Kolego tu masz Motula za 145zl a firma sprawdzona:)

Pro Choice - części samochodowe, VAG, Motul, Mann

Dzięki za namiary - jeśli firma sprawdzona to następne zakupy do auta zrobię właśnie tam bo widzę , że ceny bardzo OK.

Opublikowano
Ja też mam AWX'a. Gdzie tak tanio kupiłeś Motula i 4 markowe filtry ? Detaliczna cena samego oleju Motul Specific 5W40 to ponad 200 zł ...

W hurtowni motoryzacyjnej w modlniczce , Mareks sie nazywa, dostalem rabat jakis dodatkowy za placenie gotowka, bo tak to prawie 300 zl chcieli :) Sam sie zdziwilem ze takie ceny filtrow mieli, chcialem brac MAN ale jak knechta mieli po takiej cenie to bralem : :)

Opublikowano
Kolego tu masz Motula za 145zl a firma sprawdzona:)

Pro Choice - części samochodowe, VAG, Motul, Mann

Dzięki za namiary - jeśli firma sprawdzona to następne zakupy do auta zrobię właśnie tam bo widzę , że ceny bardzo OK.

Jeżeli nie masz daleko to na Stawiskach w ATS mają ori Motul i ceny też dobre; w 2011r. kupiłem podróbę Motula w hurtowni LucArt za 150zł, a w ubiegłym roku w ATS ori za 140 chyba :decayed: