Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B5 1.8 125KM 2000r. [AVV] - Problem z odpalaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mój pierwszy post na forum. Mam mały problem z Audi A4 (SPECYFIKACJA W TEMACIE).

Chodzi o to że po jeździe na kilku (2-óch lub 3-ech) krótkich odcinkach (takich mniej więcej 2-5 kilometrów) gdy zgaszę auto to żeby je odpalić mam problem i żeby zaskoczył potrzebuje dłuższego kręcenia lub dociskania pedału gazu.

Przykładowa sytuacja: Odpalam silnik i jadę w 1 stronę... 2-3 kilometry, gaszę. Wracam do domu ten sam dystans i gdy znowu chcę odpalić silnik to albo potrzebuje dłuższego kręcenia, albo pomocy pedałem gazu. Silnik wtedy też ma swoje "halo" bo po odpaleniu chodzi czasem bardzo ładnie i cicho jak na A4 a czasem tak jakoś "nerwowo" i głośniej.

Dodam że sytuacja zdarza się nie zawsze ale jest tak mniej więcej od pół roku. Ostatnio 2 dni temu (czwartek) Byłem na re-teście przeglądu technicznego. Za pierwszym razem oblałem na spalinach. Włożyłem nowy katalizator oraz sondę lambda (Bosha). Re-test zaliczony bardzo ładnie. Ale sytuacja się powtórzyła.

Dodam że katalizator i sonda na 100% wymieniona bo robił to na moich oczach (piszę żeby nie było podejrzeń ze części nie zmienione).

Byłem u zaprzyjaźnionego mechanika, od którego kupiłem to autko 2 lata temu i naprawdę super się nim jeździ... podpiął komputerek i odczytał 1 błąd... coś jakby "niska rezystancja czujnika przepływu powietrza" ale głowy sobie nie dam urwać czy dobrze zapamiętałem.

Czy to może mieć coś wspólnego z moim problemem? Czy miał już ktoś podobnie?

Opublikowano

Z błędu wynika jak by ci się przepływka kończyła podmień może od kogoś i zobacz czy pomoże :) Uszkodzona przepływka właśnie takie objawy powoduje :)

Opublikowano
  • Autor

Chciałem jeszcze dodać, że pytałem 3-óch innych osób (oprócz mojego mechanika) i mi powiedziały że właśnie w autach z większym silnikiem (np. moje 1.8) częsta jazda na krótkich odcinkach powoduje zalaniem świec. Bo nigdy nie mam takiej przypadłości jadąc w dalsze trasy. Pozdrawiam, czekam na informacje.

Opublikowano

No może tak być ale na pewno nie w tej klasie pojazdu, tak się robiło w naprawdę starszych silnikach :) Jeżeli coś ci zalewa świece to znaczy że źle spala mieszankę jeżeli, czyli algo uszczelka pod głowicą puściła albo pierścienie :) np.: jest lekka piana pod korkiem to możliwe że przez krótkie odcinki i silnik po prostu jest niedogrzany ale nie przy świecach, ale nie w klasie audi i to jeszcze z 2000r. nawet przy krótkich odcinkach nie powinieneś mieć problemów z odpalaniem :) Po twoich postach widać że swojego VAG-a nie posiadasz (radził bym zakupić koszt ok 80zł a bez tego nie ruszy :) ) jak masz możliwość to podmień przepływkę, błąd wskazuje na nią :) no i wykręć te świece i zobacz w jakim stanie są i dodatkowo podłącz jeszcze raz VAG-a, jak nie masz żadnych możliwości podmiany przepływki to ją po prostu odłącz i zobacz czy pomoże jeżeli tak to będziesz miał 100% pewności że to przepływka :)

Opublikowano
  • Autor

OK Dzięki za info, jeśli tylko będę wiedział co to jest na 100% to dam znać. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrób ponownie odczyt błędów. Jeśli wcześniej gość go skasował i pojawił się ponownie, to prawdopodobnie będziesz miał rozwiązanie.