Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Twardy hamulec a ruszający się przewód pompy vacum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zasadzie od dwóch lat czyli od momentu zakupu auta miałem wrażenie, że hamulec jest lekko twardy. Przyzwyczaiłem się do tego i mi to nie przeszkadzało. Ostatnio po wymianie tarcz i płynu hamulcowego wrażenie twardego hamulca jeszcze się pogłębiło. Dodatkowo podczas hamowania zauważyłem, że po kilku wciśnięciach pedału hamulec przestaje działać. Tzn. pedał jest coraz wyżej, a siła hamowania spada przy coraz mocniejszym nacisku.

Przejrzałem forum i miałem nadzieję, że i w moim przypadku będzie to stary łącznik gumowy pomiędzy pompą a serwem. Zamówiłem więc go w serwisie za 21 zł i czekam. Cena jest niska więc nawet jeśli to nie będzie to to go założę.

Ale przechodząc do sedna. Chciałem sprawdzić szczelność przewodów, więc zabrałem pomocnika i zacząłem słuchać na odpalonym silniku czy coś czasem nie syczy. Okazuje się że syczy. Rozebrałem więc rurę od intercollera do EGR'a żeby mieć lepszy dostęp. Okazuje sie, że przewód wychodzący w kierunku serwa rusza się na boki tak jak to zaznaczyłem czerwona strzałką na tym zdjęciu:

pompa_vacum.jpg

Jak się przyjrzeć to może tak ma być żeby zniwelować prace silnika, ale wole zapytać. To jest to miejsce z którego słychać syczenie. Proszę o informacje czy to wyjście tak powinno się ruszać czy to jest coś nieprawidłowego?

Opublikowano

Miałem to samo w swojej B6, postanowiłem zaryzykować i nie kupować nowej pomy vacuum tylko ją zakleić.

Sprawdziłem podcisnienie to faktycznie było słabe jak króciec był luźny.

Musisz wyciągnąć pompę, wyczyścić ją dobrze. Króciec jest szczelny tylko w jednym położeniu, mianowicie kiedy ta końcówka latająca jest docisnięta do pompy. Ja zrobiłem to tak, że pompę w imadło i majzlem w 6 miejscach na około zagiąłem kołnierzyk tego króćca tak żeby go docisnąć, następnie klejem do metali ją skleiłem :) Jeżdżę już tak parę miesięcy i problem twardego hamulca zniknął.

:thumbup1:

powodzenia !