Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 brd 170km problem....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym użytkownikiem tak więc proszę o trochę pokory :D. Mam taki problem w mojej a4 2.0 tdi brd 170km quattro.

Mianowicie dzisiaj byłem na hamowni w Słupsku z ciekawości sprawdzić moc auta. Wynik wyszedł trochę szokujący CCI20130701_0000.jpg - Przegl <--- Wynik pomiaru: 154hp... 338 nm... Moment chyba nie spadł zbyt bardzo ? Nie wiem, nie znam się jestem laikiem... Ale co do mocy to trochę mnie zaskoczyło. Autko ma 156 tyś przebiegu. Przebieg prawdziwy. Na hamowni usłyszałem ze turbo daje ciągle 1.5 Bara od dołu i niby są "zacięte łopatki w turbo".. Proszę o jakąś wstępną diagnozę.

A i zapomniałem dodać ze nie ma ani jednego błędu..

Opublikowano

1.5bara to prawidłowe pompowanie w BRD skoro pompuje cały czas nie ma przeladowania ani nie doładowania to wątpie aby były zaciete kierownice spalin w turbo bo gdyby tak było to by sypało błedami masz przy turbo regulator podcisnieniowy z integrowanym czunikiem ruchu a to ustrojstwo jest bardzo uczulone... nic nie zostaje jak tylko zrobic logi dynamiczne i wrzuci w odpowiedni dział do sprawdzenia...

Opublikowano

Spoko i dzięki za pokierowanie. Postaram się wykonać jakoś niedługo te logi i zapodać wam tutaj na forum :]

Opublikowano

Standard, że nie trzyma serii, mam pytanie czy wymieniałeś już wtryski (typowa usterka w tych silnikach:wink:)

U mnie przed wymianą pompek seria wypluła 167KM i 342Nm, co i tak nie jest złym wynikiem, po wymianie wyszło 186KM i 376Nm..

Opublikowano

Żaden standard, bzdurki :) Wymiana pompowtryskiwaczy Siemensa była spowodowana zwarciami a nie niską wydajnością czy innym problemem. Trudno aby BRD miało moc skoro ma zaplute PDki, po wymianie dostajecie moc bo montują Wam czyste PDki.

Opublikowano

dlatego tez wyjmowało sie Pdeki i oddawało na myjkę ultradźwiękami...choc to i tak było kosztowne rozwiazanie jesli miał by to robic zgodnie z technologia a mianowicie wymiana śrub walków sterujacych Pdekami i srub od samych PDków + za 200złx4 komplet oringów na 1szt PD. ja miałem to robic u siebie jak kupiłem a4kę...zakupiłem śruby w pierwszej kolejnosci potem chciałem kupic zestaw oringów i audi pojechało na wymiane Pdeków do ASO. takze sruby mi zostały na regale w garazu...

Opublikowano

To mit wykreowany przez tych, co wymieniali tylko filtry co pół roku.