Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Centralny zamek/ elektryka auta- pytanie do zawodowców

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Może ktoś posiada wiedzę, który przekaźnik załącza się po otwarciu/ zamknięciu auta z pilota, ewentualnie gdzie będzie jakiś sygnał z zamka kierowcy o stanie otwarcie/ zamknięcie drzwi.

Jeśli jest gdzieś przewód, który podaje gdziekolwiek napięcie lub je odłącza wraz z zamykaniem centralnego to proszę o opis.

Pytam o to bo np. w mim focusie centralny od drzwi kierowcy podawał stan zamka do centralki, jeśli otworzyć ręcznie drzwi z klucza, centralka otwiera pozostałe.

Zauważyłem również, że niektóre urządzenia załączają się wraz z otwarciem centralnego ale nie wiem który przekaźnik podaje napięcie.

O co chodzi?

Chciałby poprzez dodatkowy przekaźnik podłączyć inne urządzenie i aktywować/ podać napięcie do urządzonka wraz z otwarciem/ zamknięciem centralnym.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

Moduł komfortu wysyła sygnał do sterowników drzwi za pomocą magistrali can, następnie sterowniki drzwi sterują centralnymi zamkami. Sygnał otwarcia\zamknięcia drzwi poszukaj między zamkiem a sterownikiem drzwi, musisz zdjąć tapicerkę drzwi.

Opublikowano

no... to wiem, ale jeszcze musi być sygnał z zamka drzwi kierowcy do modułu w drzwiach lub modułu komfortu, jeśli otworzysz z kluczyka.

To, że jest w drzwiach to wiem, już tam byłem ale chciałbym wiedzieć która to kostka i który przewód bo:

1- sygnał musi iść z zamka do modułu w drzwiach

2- z drzwi musi iść do modułu komfortu

3- z modułu komfortu musi iść do wszystkich pozostałych centralek w drzwiach

najprawdopodobniej będzie to jedynie impulsowy sygnał a mnie najbardziej interesuje jakiś przekaźnik, który podaje napięcie gdy się otwiera autko, cały czas póki nie zamkniesz lub odwrotnie,

jest taki cwaniak gdzieś bo jak otwieram drzwi będąc w środku to słuchać, że coś się załącza mimo, że nie ma jeszcze kluczyka w stacyjce.

kto wie jakie podzespoły w aucie się uruchamiają/ otrzymują zasilanie już gdy otworzymy samochód? łatwiej będzie szukać.