Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana dwumasy na sztywne koło (jednomas)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co sadzicie o wymianie dwumasy na sztywne koło ( jednomase) gdzie tłumikiem drgań jest tarcza sprzęgłowa , mechanik poleca od siebie taki zabieg ponoć sa zestawy przystosowane pod dany silnik i podchodzi to p&p , czy troszkę większe drgania po wymianie na sztywne koło będą odczuwalne dla przeciętnego użytkownika samochodu , jak wiadomo trwalosc jednomasu jest niezaprzeczalnie większa i cena niższa. Czy ma ktoś u siebie zamontowane takie rozwiązanie ?

---------- Post dopisany at 20:24 ---------- Poprzedni post napisany at 20:20 ----------

P.S proszę po przeniesienie do działu " układ napędowy " :hi:

Opublikowano

Kolega na dniach odbierze auto, w którym mechanik zmieni mu dwumas na jednomas. Dam znać jakie są odczucia po takiej wymianie :)

Opublikowano

Poobserwuje temat.

Opublikowano

Powiem tak, znajomy zmienił w leonie na jednomas i jest b. duża różnica, oczywiście na minus decyzja należy do Ciebie

Opublikowano

...i do tego predzej czy pozniej rozleci Ci sie skrzynia jak u mojego kumpla w BMW dlatego darowalem sobie. Wlasnie zakupilem sprzeglo (docisk lozysko tarcza) + dwumas LUKa i mam spokoj na conajmniej 150 000km. Potem zrobie regeneracje dwumasu i jeszcze posmigam i pewnie sprzedam bo juz dorobie sie na cos innego. Koszt zestawu LUKa to 1500zl. Ile cena nizsza sztywnego kola? 300zl ? Sam dwumas to okolo 1000zl.

Opublikowano
  • Autor

Trochę poszperałem i wywnioskowałem ze nie warto pchać się w jednomas stawiam na kulturę pracy i komfort rożne telepania na niskich obrotach i dziwne dźwięki przy 2000 obr/min mnie nie przekonują .

Tak na marginesie ile średnio wytrzyma nowy dwumas Sachs-a ? :hi:

Opublikowano

200tys powinien posmigac

choc u mnie w pasku juz dwumas przesmignal juz 450tys... i dalej smiga

Opublikowano
  • Autor

Obecnie mam 171 tys. ori przebiegu i zaczyna dawać o sobie znać drży drążek na 1-2 i trochę na 3 biegu bije w pedal jak lekko wcisnę sprzęgło cyklicznie co jakiś czas telepie buda przez 2-3 sek i jak jadę na 1 biegu wcisnę sprzęgło to słychać takie tarcie przez ok. 2 sek na sam koniec nie jest juz tak lekko wrzucić bieg jak wcześniej drążek stawia mały opór. Także wrzucę nowy dwumas od Sachs-a i nie będę kombinował.

Opublikowano

Ja jak wymieniałem u siebie sprzęgło to popytałem trochę w różnych miejscach o sprzęgła i akurat polecali LUKa. Sachs ma podobno bardzo duzo reklamacji, która jest ciężko egzekwowalna.

Opublikowano

1 minus jednomasa to dzwonienie szkrzyni na jałowym a tak to kwestia przyzwyczajenia. Zadnch wibracji itp nie ani brzęczen przy 2 tys. Zestaw woziłem wyważyłem i była gitara.

Opublikowano
Ja jak wymieniałem u siebie sprzęgło to popytałem trochę w różnych miejscach o sprzęgła i akurat polecali LUKa. Sachs ma podobno bardzo duzo reklamacji, która jest ciężko egzekwowalna.

A ja z kolei słyszałem na odwrót. Zresztą jedna i druga firma dostarcza części na pierwszy montaż więc tak naprawdę może goście mieli na zbyciu Luka.

Założyłem nowy dwumas Sachs'a właśnie z AWX i jestem mega zadowolony. Spełnia swoje zadanie, wszystko idzie bardzo płynnie, bez szarpnięć i stuków.

Opublikowano

A ja z kolei LUK'a wymieniam wlasnie w poniedzialek + komplet sprzegla. Nie sluchajcie glupot zarowno Sachs jak i LUK to dobre firmy i jezeli jeden typ mowi ze na LUKu zrobil 150kkm, a drugi ze na Sachs'ie przejechal 250kkm to doszukiwac sie nalezy winy po technice jazdy, a nie trwalosci sprzetu. Jak napisalem wyzej zarowno LUK jak i Sachs to dobry sprzet.

Opublikowano
  • Autor

Zdecydowanie więcej jest negatywnych opinii na temat luka przekopałem trochę Google i nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś narzekał na sachs-a , wiadome ze każdej firmie trafi się bubel ale ja postawiłem na sachs-a

---------- Post dopisany at 19:01 ---------- Poprzedni post napisany at 18:52 ----------

Btw. mając ori zamontowane kolo luk-a będzie pasował p&p sachs ? bo na innych forach coś ludzie wspominali ze różni się trochę kształtem ?

Opublikowano

bedzie pasowalo ale zebys sie nie zdziwil ja dostalem luka w opakowaniu sachsa... nie wiem czy to przez sklep czy maja dziwna polityke ale przynajmniej mam ori sprzeglo takie jak mialem . pozdr. a i jakie objawy miales przy dwumasie?

Opublikowano

W moim komplecie na kartonie było logo Luk a w zestawie łożysko było sachsa