Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy można zasilać telefon kablem USB z samochodowego radia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy takie pytanie, w skrócie:

- mam telefon/smartphone, a na nim zainstalowaną nawigację

- mam kabel microUSB - USB do telefonu

- mam w samochodzie radio z wejściem USB

- NIE mam kabla microUSB - wejście do zapalniczki

Jak wiadomo, włączenie danych po sieci i GPS w telefonie dość szybko go rozładowuje. Wiadomo też, że ładowanie przez USB nie jest tak wydajne jak normalnie z gniazdka, ale zawsze chociaż trochę to nasze urządzenie podtrzyma.

Czy bezpieczne, szczególnie dla radia i samochodu, będzie podłączenie telefonu przez USB do radia? Czy są jakieś przeciwwskazania ze względu na układ elektryczny samochodu?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pomoc!

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

ja ładuje usb z radia mojego htc

Opublikowano

Jasne że możesz, ale nie każdy smartphone będzie się ładował - Samsung Galaxy Note II na przykład nie podładujesz (zwłaszcza z włączoną nawigacją) gdyż potrzebuje na wejściu 2A :wink:

Jeśli tylko Twój smartphone się ładuje to nie ma żadnych przeciwwskazań, to tak jakbyś miał go podpiętego kablem USB do kompa (w wielkim skrócie).

Opublikowano
  • Autor

Mam służbówkę S4 (osobiście w życiu nie wydałbym tyle pieniędzy na telefon :) ). Normalnie bateria trzyma mi ok. 3 dni przy zwykłym użytkowaniu, ale teraz mam do pokonania ok. 400 km z włączoną nawigacją i zastanawiałem się czy nic się tam z radiem nie stanie. Ładować się nie musi, aby w miarę chociaż się podtrzymał lub przynajmniej wolniej rozładowywał :)

Dzięki za szybką odpowiedź! :)

Opublikowano

Nie ma problemu, ostatnio sam tak ładowałem w trasie i fakt faktem bateria ładuje sie bardzo powolutku, ale zawsze starcza na podtrzymanie fona przy życiu.

Opublikowano

Sprawdź sobie dobrze czy Ci się będzie ładował bo ja mam tak że napięcie w radiu w porcie USB jest tylko w tedy gdy mam w radiu odpalone odczyt z USB. Inaczej napięcie zanika i przestaje ładować :facepalm:

Opublikowano
  • Autor
Sprawdź sobie dobrze czy Ci się będzie ładował bo ja mam tak że napięcie w radiu w porcie USB jest tylko w tedy gdy mam w radiu odpalone odczyt z USB. Inaczej napięcie zanika i przestaje ładować :facepalm:

fakt, muszę sprawdzić, bo jeżeli będę miał do wyboru albo podtrzymanie nawigacji, albo słuchanie muzyki, to już zainwestuje te parę złotych w jakąś ładowarkę w stylu tej, którą podał riddick74