Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanko:)czy dam rade w garazowych warunkach wymienic termostat w a4 b5 afn??

gdzie on sie znajduje??

pzodro :hi:

Da się kolego tylko moim zdaniem nie ma sensu jeżeli masz zaprzyjaźnionego mechanika, nawet laika ważne żeby miał jakiś kanał i trochę narzędzi, wtedy to zajmuje maks 30 minut z wymianą płynu, ale bez kanału i odpowiednich narzędzi jest ciężko samemu (ja się uparłem i zajęło mi to 2 godziny), uważam że lepiej komuś dać na piwko kto ma warsztat i użyczy na te 30 minut. Znajduje się on po prawej stronie silnika (stojąc z przodu autka przodem do silnika), gdzieś tak w połowie silnika, pod filtrem paliwa (filtr paliwa ja zdejmowałem z uchwytu tyko bo nie ma dojścia za bardzo).

Opublikowano

witam

mam pytanko:)czy dam rade w garazowych warunkach wymienic termostat w a4 b5 afn??

gdzie on sie znajduje??

pzodro :hi:

Da się kolego tylko moim zdaniem nie ma sensu jeżeli masz zaprzyjaźnionego mechanika, nawet laika ważne żeby miał jakiś kanał i trochę narzędzi, wtedy to zajmuje maks 30 minut z wymianą płynu, ale bez kanału i odpowiednich narzędzi jest ciężko samemu (ja się uparłem i zajęło mi to 2 godziny), uważam że lepiej komuś dać na piwko kto ma warsztat i użyczy na te 30 minut. Znajduje się on po prawej stronie silnika (stojąc z przodu autka przodem do silnika), gdzieś tak w połowie silnika, pod filtrem paliwa (filtr paliwa ja zdejmowałem z uchwytu tyko bo nie ma dojścia za bardzo).

dzieki kolego:) tak myslalem chyba do mechanika pojade bo jeszcze zepsuje cos :naughty:

Opublikowano

Jeżeli w trakcie nagrzewania temperatura spada ci do ujemnej a ponownie raptownie rośnie to problem wg mnie leży po stronie czujnika i jest to niebezpieczne dla silnika.

Dokładnie :good:

Wymieniałeś to w ASO czy jakimś innym , bo jak u Heńka w stodole to na pewno założył nie ORI czujnik czego efekty teraz są widoczne :decayed:

Czujnik wymieniałem sam , a termostat w warsztacie, wszystkie części kupowałem osobiście w ASO Lublin. I mam pytanie bo mam paragon na czujnik i jak kupię nowy to później oddadzą mi pieniądze za ten który prawdopodobnie jest walnięty ??

Opublikowano

Podepnę się pod wątek,u mnie ciężko się nagrzewa już kiedyś poruszyłem tan temat z tymi wskazaniami między 49 a 51,i u mnie jest tak 49 i blat równo 60, 70 stopni łeb w łeb idzie i na klimatroniku i na blacie a 51 dość szybko łapie 90 stopni i trzy ma jak cholera to co jest w końcu grane,jak może być różna temp cieczy chłodzącej i silnika?a tak wynika z odczytów 49 temp silnika,51 temp cieczy,co mam walnięte bo głupawki dostaję :kwasny:

Opublikowano

I mam pytanie bo mam paragon na czujnik i jak kupię nowy to później oddadzą mi pieniądze za ten który prawdopodobnie jest walnięty ??

Nie oddadzą , musisz mieć paragon/fakturę z jakiegoś zakładu mech. samochodowej , że tam został wymieniony + reklamację tegoż zakładu na ten czujnik , wtedy jeszcze na dodatek w ASO sprawdzają jak sprawa wygląda i znając życie powiedzą że temp. jest ok. bo trzyma na zegarach 90oC i każą zapłacić za tą diagnozę Tobie :wink4:

Opublikowano

I mam pytanie bo mam paragon na czujnik i jak kupię nowy to później oddadzą mi pieniądze za ten który prawdopodobnie jest walnięty ??

Nie oddadzą , musisz mieć paragon/fakturę z jakiegoś zakładu mech. samochodowej , że tam został wymieniony + reklamację tegoż zakładu na ten czujnik , wtedy jeszcze na dodatek w ASO sprawdzają jak sprawa wygląda i znając życie powiedzą że temp. jest ok. bo trzyma na zegarach 90oC i każą zapłacić za tą diagnozę Tobie :wink4:

szczerze mówiąc to szkoda zachodu :decayed:

Opublikowano

Nie , no można spróbować , ale to tak jakbyś "szedł z motyką na słońce" :rolleyes:

Opublikowano

Nie , no można spróbować , ale to tak jakbyś "szedł z motyką na słońce" :rolleyes:

Aha no fajnie . Nic trzeba będzie chyba kupić drugi. Dziś dostałem nowego laptopa bo mój stary nie nadawał się już do naprawy i podłączyłem autko pod Vaga. Pojawił się jakiś błąd ale niestety nie idzie go go odczytać bo sprawdzałem go Polskim Vagiem, jakieś chińskie znaczki wyskakują :> a VAGCOM nie mogę uruchomić na Windows 7 a taki mam i to jeszcze 64 bitowy. Czytałem o tym już trochę na forum i jeszcze się trochę pobawię i może jakoś uda się go uruchomić. Jak rozwiąże problem to napiszę co mnie tak wkurzało przez prawie 2 miesiące.

Opublikowano

napisz nr. tego błędu :wink4:

Opublikowano

Teraz nie pamiętam ale jutro sprawdzę i jak będzie. A raczej będzie to napisze.

I dziękuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi :hi:

Opublikowano

Koledzy a powiedzcie mi , wymieniłem termostat na ori, silnik zawsze rano pracuje na jałowym z 10min za min wyjadę do pracy i to po przejechaniu 10km łapie mi dopiero 90C np tak jak dzisiaj przy temp +5 z rana. W pracy biorę busa T5 palę go z 5 min i wyjeżdżam dalej i on po przejechaniu 4km łapie mi 90C. U mnie na vagu czujniki pokrywają się i podają praktycznie tą samą temp + - 3C różnicy mają między sobą. Czym to jest spowodowane ze mój się wolniej nagrzewa od T5?

Opublikowano

ale czy oryginalne części zepsuły by się tak szybko??

ja mialem u siebie podobna sytuacje.

moj stary czujnik wariował a po zakupie nowego z aso na odczytach z 2 pozycji (silnik i instrumenty) wskazywał inne wartosci... reklamacja :hi:

Opublikowano

Witam wszystkich. Zakupiłem w sobotę nowy czujnik i go wymieniłem. Poprawa jest, temperatura nieskacze jak kiedyś z 79 na -10. Sprawdziłem autko na trasie Lublin- Warszawa i ciągle trzyma 83 stopnie. Szkoda że nie mam szczęścia bo widocznie termostat też mam wybrakowany. No ale takie życie. W każdym razie nie można ufać w 100% na oryginalnych częściach.

Opublikowano

oj kolego nie można :wallbash: na sobie się przekonałem ori czujnik ori termostat i 84st , 90 na szafie zdaniem aso jest dobrze :wallbash: moj wahler lepiej trzymał temp bo 86 ale podobno też obudowa termostatu ma znaczenie bo może ona ma luz i nawet dobry oring nie pomoże :gwizdanie:

Opublikowano

Za 2 tys km mam serwis więc może zakupię nową obudowę i termostat. I wtedy się zobaczy co i jak. A jak na razie tak będę śmigał :decayed:

Opublikowano

oj kolego nie można :wallbash: na sobie się przekonałem ori czujnik ori termostat i 84st , 90 na szafie zdaniem aso jest dobrze :wallbash: moj wahler lepiej trzymał temp bo 86 ale podobno też obudowa termostatu ma znaczenie bo może ona ma luz i nawet dobry oring nie pomoże :gwizdanie:

Zawsze mozna zrobic maly test: :naughty: miska, termometr i czajnik; ...i sprawdzisz przy jakiej temp. termostat puszcza :gwizdanie:

Opublikowano

Ale trzeba mieć dobrej jakości termometr ( mierzący co najmniej do 100oC ) ... a i tak bardzo ciężko zauważyć minimalne otwarcie się termostatu ( wiadomo im temp. będzie wyższa tym otwarcie będzie się powiększać , ale ciężko stwierdzić przy jakiej temp. zaczął się otwierać) ... "fachowo" termostat sprawdza się to pod ciśnieniem za pomocą specjalistycznego sprzętu :decayed:

Opublikowano

termostat wymieniony i odrazu widać poprawe :kox:

Opublikowano

Powtórzę tą czynność bo może coś zj***li :wallbash:

Jeżeli w trakcie nagrzewania temperatura spada ci do ujemnej a ponownie raptownie rośnie to problem wg mnie leży po stronie czujnika i jest to niebezpieczne dla silnika.

Czemu jest niebiezpieczna? Chyba auto najwyzej powinno wiecej palic, bo ma inna dawke, zgadza sie?
Opublikowano

Witam forumowiczów.

Temperatura po odpaleniu (odczyt z klimatronika) wzrasta do max. 45 stopni, następnie zaczyna spadać do 30 stopni i już nie drgnie nawet o 1st.

Na blacie wskazówka temp również ani nie drgnie.

Średnio raz na kilka odpaleń silnik zagrzeje się do 70-80stopni po przejechaniu kilku kilometrów, lecz temp znów zaczyna spadać powoli do 30*C.

Nagrzewnica łapie szybko 90*C i ogrzewanie działa bardzo dobrze.

W czym może tkwić problem?