syroB89 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Panowie i Panie, miałem ostatnio problem z dymieniem na biało - niebiesko i ubytkiem płynu chłodniczego. Oczywiście wszyscy zgodnym chórem stwierdzili, że to uszczelka pod głowicą. Zawiozłem Asię do mechanika i okazało się, że to faktycznie uszczelka a przy okazji do zrobienia był wałek, rozrusznik i rozrząd. Wszystko wymienione na nowe, nie chcę pisać ile to kosztowało nawet... Po odbiorze okazało się, że samochód jeszcze kopci na zimnym. Mechanik stwierdził, że w instalacji jeszcze jest płyn i po 200-300 km powinno się uspokoić. Zrobiłem tyle km i dalej jeszcze trochę kopci, ale jest lepiej a płynu nie ubywa... Wyruszyłem w trasę, kolejne 300 km i zaczęły się cyrki. Kolejno zapaliły się kontrolki od: 1. Od oleju; 2. Miganie kontrolek od świec żarowych; 3. Kontrolka od filtra cząstek stałych; 4. Kontrolka od układu spalinowego (bodajże tak ona się nazywa - taki kształt trochę przypominający silnik). Pierwsza myśl - wlał zły olej i zapchał filtr, ale nie - olej z normą 507, identyczny jak miałem. Co się może dziać z moją Asią? Jakieś pomysły? Za tydzień samochód odstawiam do poprawy, ale chciałbym mieć jakieś teorie - co mógł spieprzyć mechanik?? ---------- Post dopisany 26-08-2013 at 09:06 ---------- Poprzedni post napisany 19-08-2013 at 11:25 ---------- Okazało się, że to czujnik cząstek stałych w DPF - koszt rzędu 200PLN. Dzięki za wszystkie sugestie.
Rekomendowane odpowiedzi