Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

225/55 R16 vs 205/60 R16- Jazda w zimie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje pytanie kieruję do użytkowników którzy śmigają A4 FWD w zimie na oponach 205/60 R16.

Tej zimy jeździłem na 225/55 R16 i miałem problem z wjazdem pod górę, często zatrzymywałem się w połowie wzniesienia . Chcę zmienić opony na węższe (205/60 R 16) i tu rodzi się pytanie czy jest duża różnica w przyczepności na śniegu jeśli chodzi o jazdę na wzniesienia oraz pokonywaniu zakrętów na profilu 60 (chodzi mi o tzw. "pływanie" w zakręcie).

Nie chcę zakładać następnego tematu więc jeszcze jedno pytanie.

Do której firmy warto oddać felgi do regeneracji ( Kraków/ Nowy Sącz) ? Mam tu na myśli regenerację obdartego rantu, piaskowanie, malowanie proszkowe.

Proszę o pomoc :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżdżę na 205/60 R 16 od pięciu lat, w zimę i w lato, dwa komplety już poszły na szmelc z powodu zużycia.

Only Nokian na zimę i na lato .

Jeżeli chodzi o pływanie, to miałem coś takiego na 18-tkach, zaraz po zakupie auta, jak jeździłem po koleinach :decayed:

A tak na poważnie, na Twoim miejscu to wolał bym parę latek starsze auto ale w quattro, niż się męczyć ośką :facepalm:

Byłem nie raz zimą w górach, nie trafiłem na taki podjazd , z którym bym miał jakikolwiek problem, chyba że było tak ciasno , że się a4 nie mieściła :whistling:

Opublikowano

Bartek co do zimy u nas jak b6 nie chciało gdzieś wyskoczyć na górkę to znalazłem takie rozwiązanie na brak Q:

Rud centrax i już górki nie straszne:grin: W b5 jeszcze ich nie zakładałem jest na tyle lżejsze że pod każdą górkę zimą wychodzę...

A co do felg ostatnio Adam swoje 18 malował gdzieś więc jego pytaj:

http://a4-klub.pl/members/adas25-51062/

Opublikowano

Im szersza opona tym gozej. Ja na 195 cos nie tak to wylaczam esp i jeszcze nigdzie nie utknelem.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

ESP należy wyłączać przy zaśnieżonych odcinkach itp. nawet gdzieś w instrukcji obsługi chyba b5 to czytałem. I kolega wyżej ma racje im węższa opona w zimie tym lepiej:wink:

A co do malowania felg to Adamowi tak wyszło. Kolor felg fajnie spasował do koloru lakieru:slina:

MG_1579_2075x1383.jpg

Opublikowano
Witam,

Moje pytanie kieruję do użytkowników którzy śmigają A4 FWD w zimie na oponach 205/60 R16.

Tej zimy jeździłem na 225/55 R16 i miałem problem z wjazdem pod górę, często zatrzymywałem się w połowie wzniesienia . Chcę zmienić opony na węższe (205/60 R 16) i tu rodzi się pytanie czy jest duża różnica w przyczepności na śniegu jeśli chodzi o jazdę na wzniesienia oraz pokonywaniu zakrętów na profilu 60 (chodzi mi o tzw. "pływanie" w zakręcie).

odniose się do tego pogrubionego tekstu.....

czy ty wiesz, że wysokość profilu w oponie 225/55 i 205/60 jest dokładnie taka sama? więc skąd pytanie o "pływanie" w zekrętach?

Opublikowano

Myśli zapewne ze to w mm a to w procentach.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano
  • Autor

Mój błąd faktycznie myslalem ze to mm :wink: Jeśli chodzi o opony zimowe to co sądzicie o vredestein snowtrac 3 ? Dużo osób chwali a w testach prezentują się średnio.

Opublikowano

Polecam Uniroyal na zime grupy Continental.

Sony Xperia Tapatalk 4