Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wycieraczki - czasami działają, a czasami nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z pracą wycieraczek

czasami jest tak, że nie działa żadna z pozycji poza tą na samej górze.

Jak żadne czasówki nie chcą działać, ani pojedyncze przetarcie, i przełączę manetkę na samą górę to w tedy wszystkie inne funkcje zaczną znów poprawnie działać na jakiś czas. jak ciągnę manetkę do siebie do spryskiwacz działa ale wycieraczki czasami zadziałają czasami nie.

obstawiam winę przekaźniki?

czy może w czymś innym może leżeć przyczyna?

Opublikowano
mam problem z pracą wycieraczek

czasami jest tak, że nie działa żadna z pozycji poza tą na samej górze.

Jak żadne czasówki nie chcą działać, ani pojedyncze przetarcie, i przełączę manetkę na samą górę to w tedy wszystkie inne funkcje zaczną znów poprawnie działać na jakiś czas. jak ciągnę manetkę do siebie do spryskiwacz działa ale wycieraczki czasami zadziałają czasami nie.

obstawiam winę przekaźniki?

czy może w czymś innym może leżeć przyczyna?

Przekaźnki raczej nie - stawiam na 99% na manetkę - odkręć kierownicę a następnie zdemontuj manetkę (jest dzielona na dwie strony - wystarczy, że wyjmiesz tą od strony wycieraczek). Rozbierz na drobne i oczyść wszytkie styki. Kup smar do kontaktów - bardzo delikatnie nasmaruj, żeby nie został naddatek. Złóż przed podłączeniem przeczyść styki. Do czyszczenia kontaktów wewnątrz samej manetki najlepiej użyć czyścika z włókna szklanego delikatnie je przecierając.

--DODANE--

Kolego tak sobie myślałem - sprawdź na początek czy na silniku pojawia się napięcie przy włączonej manetce. Na czasówkach będzie pojawiało się cyklicznie. Wypnij kostkę (konieczny demontaż podszybia jeśli go masz, w niektórych autach jest od razu odsłonięte wystarczy odłączyć od niego kostkę). Być może silnik jest zużyty i jego konkretne ustawienie (wirnika) względem stojana wpływa na takie właśnie zachowanie a manetka jest dobra. Jeśli napięcie będzie się na czasówkach pojawiało itd. za każdym razem (testuj z 15-20 min) tzn, że jest OK. Jeśli nie to dobrze będzie przetestować manetkę jak pisałem . Postaram się doszukać gdzie schodzi się kostka z manetki (przed przekaźnikami) łatwo sprawdzisz wtedy czy manetka działa bez demontażu a jeśli ta będzie sprawna to tak jak piszesz problem będzie po stronie przekaźników.

Opublikowano
  • Autor

manetkę bym wykluczył bo ostatnio zmieniałem manetkę i na innej jest dokładnie ten sam problem...

no chyba ze taki zbieg okoliczności...?

Opublikowano
manetkę bym wykluczył bo ostatnio zmieniałem manetkę i na innej jest dokładnie ten sam problem...

no chyba ze taki zbieg okoliczności...?

Jeśli używka lub zamiennik niskiej jakości to wszystko możliwe. Jeśli jesteś pewien jej pochodzenia i masz 100% przekonania, że jest ona sprawna to z tego co pamiętam - ale to musi potwierdzić, któryś z Kolegów - obok podparcia nogi po lewo od kierowcy pod słupkiem jest jakby trójkątna osłona plastykowa (2 śruby) a pod nią masa złączek, które zalecał bym sprawdzić. Z tego miejsca rozprowadzone jest przez ścianę grodziową wiązki (wcześniej gniazda bezpiecznikowe do weryfikacji) do elementów elektrycznych w komorze silnika.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

manetka ori używka

ale dziwi mnie to że to jak manetka przestaje działać poprawnie to nie działa nic poza spryskiwaczami i pozycją najszybszego wycierania, a jak się przełączy na chwilę w tą najszybszą pozycję to wszystko zaczyna działać jak nalezy

---------- Post dopisany 03-09-2013 at 19:16 ---------- Poprzedni post napisany 21-08-2013 at 15:41 ----------

dziś rozebrałem całą manetkę, poczyściłem styki w kostkach też i nadal ten sam objaw

a który przekaźnik jest od wycieraczek? moze to jego wina?