Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B5 ALL od 03.99r - NAPRAWA PRZERYWACZA KIERUNKOWSKAZÓW - FAQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie/Panie,

Wiem, że już temat przerabiany jednak chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami.

Objawy - kierunkowskazy świecą się ale nie migoczą. Nie słychać wewnątrz auta cykania przekaźnika kierunkowskazów. Światła awaryjne działają i słychać cykanie. Może się zdarzyć, że kierunkowskazy nie są załączone a przerywacz cyka (patrz opis).

Naprawa - Wymiana uszkodzonego przekaźnika G8N-1 lub czyszczenie manetki (patrz opis).

1. Jeśli kierunki nie są włączone na manetce a przerywacz cyka a światła nie świecą to jest to wina mikro-zwarć w przełączniku zespolonym. Należy go zdemontować i wyczyścić. Nie warto kupować złej jakości zamiennika. Raz, dobrze wykonana naprawa sprawdza się i cieszymy się długo wykonaną pracą. Światła działają przed naprawą normalnie po załączeniu przełącznika są jedynie objawy, które opisałem powyżej. Przełącznik zespolony jest rozbieralny i cała naprawa wymaga co najmniej dobrych zdolności manualnych i zajmuje za pierwszym razem około 1,5h bez pośpiechu. Konieczność zdemontowania poduszki i kierownicy (konieczne skasowanie błędu poduszki jeśli nie odpinamy akumulatora lub włączymy zapłon przed jej podłączeniem).

2. Jeśli kierunkowskazy nie migoczą a przerywacz nie cyka to musimy zaopatrzyć się w przekaźnik G8N-1. Ja znalazłem tutaj za 12PLN (C4 Spka Jawna : Akcesoria do zabezpiecze systemw mieszkaniowych i samochodowych oraz telewizja p) To dokładnie taki sam jak oryginalny (na poniższym zdjęciu). Zaznaczam, że przekaźnik wg noty katalogowej producenta ma prąd szczytowy do 30A w ciągu 1h. To bardzo duży prąd przy 12V więc nie polecam stosowania innych przekaźników bo mogą nie wystarczyć (nota katalogowa tutaj: http://www.components.omron.com/components/web/pdflib.nsf/0/1013426886237ECF85257201007DD4EE/$file/G8N-1_0607.pdf).

CAM00090.jpg

Opis działania:

1. Wystarczy zdemontować wieczko/osłonę konsoli środkowej (część górna tylko). - 3 minuty ;-) Podważamy lekko czymś plastykowym - może być karta bankomatowa najlepiej stara, żeby nie złamać przypadkiem.

2. Oczom ukaże się to:

CAM00095.jpg

Zaznaczyłem miejsca mocowania przerywacza (u mnie na zdjęciu zdemontowana do naprawy podstawka pod kubek - nie sugerujemy się, jej demontaż nic nie wnosi do sprawy).

Poniżej mamy miejsca gdzie najlepiej podważać - polecam płaski śrubokręt i coś twardego na czym możemy go oprzeć żeby nie porysować ewentualnie lub nie odgnieść elementów, o które będziemy go zapierać. Powoli i cierpliwie podważamy aż wyjdzie (a wyjdzie na pewno). Można zaopatrzyć się w wykałaczki aby podłożyć np. po podważeniu jednej strony żeby potem podważyć drugą stronę itd.

CAM00094.jpg

3. Odłączamy wtyczkę i mamy go.

CAM00091.jpg

4. Wysuwamy przekaźnik z obudowy i naszym oczom ukaże się coś takiego (zaznaczyłem co za co odpowiada):

CAM00090.jpg

5. Miejsca lutowania przekaźnika:

CAM00092.jpg

6. Po wymianie montujemy w odwrotnej kolejności (zdjęcie niżej prezentuje już wymieniony moduł, uszkodzony na wierzchu):

CAM00093.jpg

Czas operacji (powoli) to 40 minut (demontaż, wymiana, montaż).

Potrzebne narzędzia to:

1. Lutownica

2. Cyna i kalafonia lub inny topnik to lutowania (nie zalecam bez topnika)

3. Obcinaczki (do ucięcia nóżek po wlutowaniu przekaźnika)

4. Polecam odsysacz do cyny (dostępny w każdym sklepie z elektroniką - koszt ok. 10PLN)

5. Przekaźnik G8N-1 (ja płaciłem 12PLN)

6. Kilka wykałaczek

7. Karta bankomatowa stara lub podobne inne narzędzie do podważenia plastików

8. Jakieś śrubokręty płaskie (philipsów/krzyżakowych) nie używałem

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.

Prośba do moderatora o dołączenie do działu FAQ-Zrób to sam :-)