winczako Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Witam mam prawdopodobnie glupawe pytanie... Czy slaby akumulator bardziej obciaza alternator i co za tym idzie silnik? Alternator ma jakis zakres w ktorym pracuje (typu ciezej jesli aku slabe, lzej jesli pelny)? czy wymyslilem kolejną teorię spiskową...?
POWER-KRIS Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Wcale nie glupkawe i całkiem dobrze myślisz. Regulator pilnuje żeby było 14,4 jak jest to nie ładuje ale jak zapalisz światła napięcie spada i zaczyna ładować. Ta sama sytuacja z aku jak pełny to ok jak pusty to alternator będzie walczył o utrzymanie 14V a aku ma np. 12 wiec dopóki aku się nie zrówna to weca. Sony Xperia Tapatalk 4
Artak Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Alternator ma w zależności od wersji max wydatek ok 120-140A, więc ładowanie nawet pustego akumulatora, który może pobrać jak sądzę max 30A nie jest dla niego dużym obciążeniem. Bardziej obciaża go np grzanie szyby, stołków czy wentylatory klimy i dziesiątki miejszych odbiorników.
winczako Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2013 bo aku już slaby... a mi buda cos zaczelo szarpac po odpaleniu i dziwne bledy wywalac - a to blad poduszek,a to ABS a to ESP, itp itd. wiekszosc zwiazana z zasilaniem. Dodam ze pozostawienie samochodu przez 5 min na swiatłach powoduje brak mozliwosci odpalenia... Jesli jest tak jak piszesz to moze to bedzie rozwiazanie... Jutro kupie nowy aku tak czy siak i ewentualnie dzialam dalej...
POWER-KRIS Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Szczególnie jak ma zwarta cele. ;-) Swoją drogą jak aku ma spadki ponizej10 V to mogą się z komputetem cuda dziać. Sony Xperia Tapatalk 4
winczako Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 akumulator wymieniony, problemy zniknęły. Za poszarpywanie dodatkowo odpowiedzialna byla nieszczelnosc w dolocie. Teraz jest gładko jakby wogole nie byl odpalony A myslalem ze eSy tak po prostu maja... ;P
POWER-KRIS Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Z ciekawości jaki aku kupiłeś firma pojemność prąd rozruchu? Sony Xperia Tapatalk 4
winczako Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Firma krzak (zabij mnie nie zapamietalem, mechanik powiedzial ze mam to brac, bo to to samo co centra futura tylko z naklejkami innej firmy). Liczby z aku to 100 i 800 prad rozruchu.
POWER-KRIS Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Krzak nie Krzak ale mocny;-) Sony Xperia Tapatalk 4
Rekomendowane odpowiedzi