Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Nieprzyjemny zapach przy włączonej klimatyzacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Odgrzybiłem klimę zgodnie z topikiem: http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t10719.0.html;highlight=klima+śmierdzi

Wymieniłem filtr p.pyłkowy pod maską, preparat do odgbrzybiania zużyłem cały, powinien starczyć na 2 razy. Spryskałem przewody wentylacyjne i parownik. "Smród skarpetek" jest przez przez około 2-5 min po uruchomieniu autka rano i włączonej klimatyzacji tzn. jak postoi przez jakiś dłuższy czas potem jest ok. Czy o czymś zapomniałem? Może jednak wybrać się do profesjonalnego serwisu? Jakie jest Wasze zdanie. Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Wiem, że takie "zagrzybiałe" instalacje to mozna tylko jakimiś specjalnymi środkami potraktować (np. azot).

A w OCTAVII miałem taki straszny smród skarpetami i nie bardzo mi chciało chłodzić. Jak nabiłem to mi minęło.

Teraz też mam w mojej A4 podobny problem. Chodzić chłodzi i nie za bardzo śmierdzi, ale jak włącze sam nadmuch (bez klimy) to jest mało przyjemne. W sobotę mam w planie odgrzybić, przeczyścić, nabić klimę oraz zamontować nowy filtr przeciw pyłkowy z węglem aktywnym. Mam nadzieję, że to przyniesie skutek...

Opublikowano

Dołącze się do wątku, sam walcze z niemiłym zapachem klimy w mojej A4. Jestem po ponad 60min ozonowaniu laniu pianą w kanały i śmierdzi dalej. Kolo z firmy która się zajmuje klimami mnie już straszy że może trzeba będzie wymienić spraplacz i rozbierać całą deskę żeby czyścić kanały. Koszt = 2000 tyś zł. :polew:

Jestem umówiony z innym szeryfem, powtórze zabiegi i kolo mi polecił czyszczenie ultradźwiękami ( sam nie wiem co mam o tym myśleć ), czy ktoś z Was robił coś takiego? Czy nie zaszkodzi to elektronice?

Może polecicie jakiś dobry warsztat od klim ( sprawdzony ) we Wrocławiu.

pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

U mnie problem występuje tylko przy załączonej klimie na samym początku potem jest ok. Z tymi ultradźwiękami to chyba nietoperze chcą Ci wypędzić z tej klimatyzacji :evil: Może powtórze wszystkie zabiegi z innym środkiem. Słyszałem, że PLAK jest dość dobry. Ja użyłem do odgrzybiania preparat Würth ( http://lh4.ggpht.com/jacekwierzchowski/SBYAN40KJuI/AAAAAAAAALg/WRmzpnKuWVY/Zdj%C4%99cie%20wurth%20klimatyzacja.jpg?imgmax=512 ). Nie pomógł więc go nie kupujcie. Jak ktoś ma jakiś sprawdzony niech da znać. Pozdrawiam!

Opublikowano

Własnie rozmawiałem ze znajomym, miał taki smród w swojej omedze, ze po wyłączeniu klimy lub włoczeniu na ECON trzeba było wysiadać z auta :kwasny:. Sam sobie poradził z problemem, zakupił odgrzybiacz w aerozolu ( nie pianka i wyoraźcie sobie że na stacji benzynowej) i na obiegu zamkniętym napryskał tym środkiem, jak również psikał sporo od strony filtra pyłkowego. Dwa takie zabiegi i 2 lata spokoju.

Zatem jak narazie olewam magików od klim i spróbuje sam zadziałać. Napisze później co wyszło.[br]Dopisany: 30 Lipiec 2008, 17:59 _________________________________________________Hello dzisiaj znajomy mi podrzucił jakąś tabletkę do klimatyzacji ( dostał kilka od znajomego co robi klimy), nie wiem zabardzo gdzie to wrzucić. Szykam na etka ale nie mam pomysłu. Wiecie może gdzie tą tabletkę zaaplikować.

Opublikowano

Tabletkę :shocked:??

Pierwszy raz o czyms takim słyszę. Spytaj tego kumpla co Ci je dał :gwizdanie: i podziel się później informacją :naughty:

Opublikowano

Dołącze się do wątku, sam walcze z niemiłym zapachem klimy w mojej A4. Jestem po ponad 60min ozonowaniu laniu pianą w kanały i śmierdzi dalej. Kolo z firmy która się zajmuje klimami mnie już straszy że może trzeba będzie wymienić spraplacz i rozbierać całą deskę żeby czyścić kanały. Koszt = 2000 tyś zł. :polew:

Jestem umówiony z innym szeryfem, powtórze zabiegi i kolo mi polecił czyszczenie ultradźwiękami ( sam nie wiem co mam o tym myśleć ), czy ktoś z Was robił coś takiego? Czy nie zaszkodzi to elektronice?

Może polecicie jakiś dobry warsztat od klim ( sprawdzony ) we Wrocławiu.

pozdrawiam.

ultradźwięki elektronice nie szkodzą, przy ich pomocy czyści się telefony komórkowe po zalaniu, itp.

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiem, że odgrzewam kotleta ale nie mogę czytać takich bzdur.

Ultradzwięki stosuje się do czyszczenia elektroniki za pomocom wanienek ultradźwiękowych i płynu do czyszczenia.

Pod wpływem określonej częstotliwości ultradźwięków w płynie powstają drgania które dzieki którym czyszczenie jest skuteczniejsze.

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy u mnie jak włączę klimatyzację to przez chwilę troczę czuć taką stęchlizna ale zauważyłem że pod autem jest sucho a z tego co wiem to powinna być większa bądź mniejsza "kałuża"- gdzie jest odpływ tego wszystkiego i jak można go udrożnić? Proszę o jakieś zdjęcia

pozdrawiam

Opublikowano

Nie musisz pisać w kilku wątkach tego samego pytania.

Odpływ może być pod spodem albo na ścianie grodziowej. Jak na ścianie grodziowej, to szukaj wycięcia w izolacji termicznej, powinno być odchylone i pod nim znajduje się odpływ, a jak pod spodem to u mnie w A6 C5 wygląda tak, u Ciebie może być coś podobnego:

image.jpg

zdjęcie ze strony www.a6klub.pl

Może ktoś w końcu zrobi zdjęcia jak to wygląda w B5, B6 i B7, bo powtarza się to w kilku wątkach a konkretnych odpowiedzi jak nie było, tak nie ma.

Opublikowano

z tym śmierdzeniem to w kilku autach co występował ten problem odgrzybianie w zakładzie załatwiło problem. koszt 40zł. U mnie nie śmierdzi nic ale tydzień temu pojeździłem trochę z klima to cały weekend w łóżku spędziłem i dalej mi się jeszcze z nosa leje, muszę pojechać odgrzybić i zabić wszelkie zarazki :tongue4:

Opublikowano

No właśnie odgrzybianie ani ozonowanie nie pomogło i należałoby sprawdzić czy drożny jest odpływ, ale nikt nie wie gdzie on się znajduje :naughty:

Opublikowano

U mnie odpływy niby drożne ale co śmierdzi przy starcie. Jutro zapodam chlor i pianę :przebiegly: