Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny problem podczas próby przekodowania radia concert panasonic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno zamieniłem concerta by blaupunkt na concerta by panasonic. Przyjechałem do domu, próbując przekodować radio na odpowiednie wartości. Nie udało się połączyć - aha, wcześniej była gamma no i coś tam pomięszane. Ale nie w tym rzecz.

Wyciągnąłem radio i włożyłem do auta, w którym możliwe jest połączenie się z radiem, i ku naszemu zdziwieniu - gdy radio jest podłączone do instalacji w aucie, VAG nie chce łączyć się z żadnym ze sterowników w aucie. Gdy odłączymy radio, wszystko działa aż miło, co oczywiście uniemożliwia mi przekodowanie radia. Poza tym radio działa, zmieniarka też, nie gubi stacji, głos też normalnie jest. Sprawdzane było w A4 B5 1998 oraz A6 C5 1999 - w obu autach dzieje się to samo.

Chciałem zaznaczyć, że po zakupie udało mi się te radio przekodować ( w tej A4 z 1998 roku ), nie było problemu.

Pomocy Panowie ! Nie mam pomysłu jak to ugryźć a muszę przekodować te radio, gdyż praktycznie wcale nie grają mi tylne głośniki a przednie są zbyt głośno.

Opublikowano

Nie wiem jakie jest konkretne rozwiązanie bo mam tak samo. Jedyne co do tej pory wiem to dokładnie chodzi o linie K concerta.

Jak jest podpięta to nie da się połączyć VAG-m z żadnym innym sterownikiem ani z samym radiem.

Podobno to jest jakieś uszkodzenie samego radia ale tak na pewno nie wiem.

Póki co mam K wypięte z radia i tym sposobem wszystko działa oprócz możliwości połączenia z samym radiem.

Co ciekawe to kod do swojego concerta odzyskałem z ASO ale tylko dlatego że to z tym egzemplarzem wyjechało auto z fabryki.

Przypuszczam że oni też nie łączyli się z radiem tylko kod odczytali z bazy danych AUDI po VIN-ie ale mnie mówili że kod odczytali

wprost z radia.

Opublikowano

Mi nie chodzi o kod do odblokowania radia :) Chodzi i o PRZEKODOWANIE sterownika. Wcześniej działało bez zarzutu ( zaznaczę - raz ).

Opublikowano

O odzyskaniu kodu napisałem tylko dodatkowo , w tym sensie , że w ASO też ze sterownikiem mojego concerta się nie połączyli, podobnie jak

i mnie się to nie udaje przy pomocy VAG-a.

Opublikowano

Lecz tobie podłączone radio nie uniemożliwia komunikacji ze sterownikiem np silnika. U mnie z niczym się nie łączy, gdy radio jest podłączone.

Opublikowano

Z którego roku jest twoje radio?

Masz na nim naklejkę z opisem i rozmieszczeniem złącz?

Opublikowano

Nie mam pojęcia z którego roku, jak wiem, nie jest jeszcze na can-ie. Mam rozpiskę złącz, lecz co to da, skoro raz udało mi się połączyć, a za drugim razem juz nie ?

Opublikowano

Spróbuj odłączyć radio na 15 minut. Jeżeli to nic nie da to zapewne został uszkodzony jeden z układów scalonych w radiu.

Opublikowano

Radio było odłączone z pół godziny. Nic to nie dało. Koszty?

Opublikowano

Oddaj do jakiegoś servisu RTV, to ci zdiagnozują dokładnie.

Według mnie naprawa nie powinna przekroczyć 50zł.

Opublikowano

No to chociaż tyle. Podłaczyłem mojego starego blaupunkta teraz ( wolę mieć brzmienie i brak regulacji głośności niż ... nic :P ) to mówiąc szczerze teraz wyrywa mi głośniki z drzwi... Oby panasonica też dało radę tanio ogarnąć abym cieszył się dobrym brzmieniem i możliwością ściszenia :)

Pox - jak masz rację - masz 4-paka :)

Opublikowano

Z tymi concertami/panasonicami to podobno typowy problem i nie wiele z tym opłaca się robić bo to wina procesora.

gdyż praktycznie wcale nie grają mi tylne głośniki a przednie są zbyt głośno.

Co do tego problemu to samą funkcją FADER w radiu nie dało rady zmienić głośności przód/tył ?

Opublikowano

Motor144 - widać nie znasz tematu, także twój post tutaj niczego nie wnosi :)

A wiem co to funkcja fader, i gdyby o to mi chodziło, nie byłoby tu tego tematu.

Opublikowano
Motor144 - widać nie znasz tematu, także twój post tutaj niczego nie wnosi :)

A wiem co to funkcja fader, i gdyby o to mi chodziło, nie byłoby tu tego tematu.

No bardzo przepraszam ale nadal nie wiem co ty właściwie chciałeś przekodować ?