Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] lozysko , felga czy oponki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. pisze na goraco po trasie a mianowicie kupilem bryczke na zimowach i byla cisz zmieniam na alu z troche zajechanym bieznikiem i lekkie huczenie wiec kupuje nowe oponki 2 tyg temu (continental conti premium contact2) i wymieniam. koles mi sprawdza felgi i mowi ze proste. jade na zbieznosc bo nowe oponki a kolo mowi ze nie ma co ustawiac bo jest ok,wiec jade po 2 dniach ok 1000 km i slysze lekkie szumienie czy to huczenie jakby z przedniego lewego kola i tak do dzis bo wrocilem z urlopiku. przejechane od wymiany 2000 km. czy to moze byc lozysko czy moze opona , czy pozamieniac oponki? co robic i jak to sprawdzic a nie wymieniac pol wozu i pakowac kasiore jakims mechanikom.moze ktos mial z tymi oponkami cos podobnego. moze wpakowac zapas na alumie bo takowy mam od nowosci.aha a ile kosztuje takie lozysko jesli by to bylo to? prosze o pomoc

Opublikowano

miałem podobny problem, założyłem 17" felgi z oponami 235x40 i pojawił się hałas dochodzący jakby z lewej strony. Pomyślałem, że jest coś nie tak z oponami.

Ale zrobiłem taki test-

-rozpędziłem auto do 100 km/h i wyrzuciłem na luz

-zacząłem wykonywać coś jakby slalom

-dźwięk, który się pojawił nasilał się, gdy ostro skręcałem w prawo (lewa strona auta była mocniej dociążona)

-podczas skręcania w lewo cisza

-wniosek to uszkodzone łożysko lewego koła

-podniosłem auto z lewej strony i kręcę przednim kołem - nic podejrzanego nie słychać

-kręcę tylnym i słychać lekkie chrobotanie

-wymieniłem łożysko w tylnym kole i teraz jest cisza podczas jazdy :>

Myślę, że to łożysko już wcześniej musiało być lekko zużyte, ale po zmianie kół z 15" na 17" doszło większe obciążenie i padło.

Za łożysko z wymianą zapłaciłem 380 zł.

Opublikowano

dzis jechalem i jakby cisza, ale generalnie jak jade tak do 70-80 to to slychac a juz ponad 100 to cisza, i obojetnie jak na luzie czy biegu z tym ze na luzie wiadomo lepiej slychac.dodam ze zadnych drgan kierownicy ani innych tego typu rzeczy. jutro to bede ogladal.jak to bedze lozysko to chyba z czasem sie bedzie nasilal dzwiek?

Opublikowano

Jesli to łożysko to przy jeżdzie na zakrętach powinno sie nasilać. Auto na podnosnik i kręcić kołami, jak łożysko to będzie słychać.