Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Efektywne ruszanie z kreski przednionapędowym dieslem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o kręcenie diesla to jak już koledzy wspomnieli wszystko zależy od charakterystyki danego silnika. Silniki 1.9 TDI ładnie ciągną do końca obrotów (z dołu ciągnie Nm a górą KM), np. w moim aucie czuć że ładnie ciągnie do 4200 obr (więcej raczej nie kręcę silnika).

uciniak

Co znaczy brak trakcji że zapiszczą opony czy mielisz na 2-gim biegu w miejscu jak wściekły. Ja przy kołach 225/40/18 i momencie ponad 400nm absolutnie nie mam z tym problemu.

Jeśli chodzi o drugi bieg to wygląda to tak, że auto przyśpiesza znacznie wolniej niż rosną obroty, opony ciągle piszczą i dopiero jak się rozpędzi do jakieś prędkości koła łapią trakcję.

remus_kraków

A nity trzymające okładziny cierne na tarczy sprzęgłowej już pewnie są podcięte do połowy. Jak koledze poleci sprzęgło i pewnie przy okazji jeszcze coś to się wyleczy ze "steet racengu".

Jeśli o mnie chodzi to nie ścigam się codziennie z kreski, ale od czasu do czasu zdarza się, więc chciałem się dowiedzieć co robię nie tak by w przyszłości nie robić lipy.

Kierując się Waszymi wskazówkami rano zrobiłem dwie próby trzymając obroty ok 1800. Po puszczeniu sprzęgła oczywiście był uślizg na pierwszym biegu, auto ruszyło i nie próbowałem kręcić jak kiedyś do końca tylko szybko wrzuciłem drugi bieg, silnik jakby trochę przydusiło ale auto ładnie złapało trakcję i zaczęło się fajnie rozpędzać tylko przez chwileczkę zapiszczało i dalej już była trakcja i o dziwo na tym drugim biegu mogłem bez problemu wkręcić silnik do 4000 obr bez problemów z trakcją, później 3, 4 itd.

Opublikowano

Ja sobie walnąłem wlepe Uwaga golfy są wszędzie i normalnie sądzą się zawsze i wszędzie ;-)

Tapatalk 4.

Opublikowano

Na co dzień jeździmy dieslem momentem bo on ładnie przyspiesza z dołu itp.Do (wyścigów)wykorzystujemy i pełny moment i pełną moc która tak czy siak jest w okolicach 4000obr.

Opublikowano

w taka pogode jak jest teraz to oczywiste,ze bedzie mial problem z trakcja na 1,2 bo jest za zimno.

Opublikowano

Nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą że kręcenie do 4 tys. jest złe. Mój afn rżnie równo do 4300 i jakoś specjalnie się tym nie przejmuję. Bardzo fajnie wtedy słychać silnik no ale podstawa to dobry soft i graty.

Pamiętam w zeciorze jak miał 315 Nm przy ~1900, niby fajnie ale na dwójce piszczał i gubił trakcję. Powyżej 3200 już nie jechał tak jak powinien. W afn jest o wiele mocniejszy ciąg powyżej 3 tysiaków. Może to też kwestia wtrysków, moje mają korekcje nie więcej jak 0,15.

Opublikowano

No właśnie jeśli masz duży moment z dołu moc max bardzo nisko 3400-3600obr. To jest zabawa cały czas rwie gumy ciśnie w fotel i wydaje się najszybszy na świecie.Ale tak niestety nie jest .