Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MULTITRONIC 1.9 TDi 131KM - problem z ciągiem ... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W lipcu tego roku robiłem wymianę oleju w skrzyni w firmie SAMKO na ul. Połczyńskiej w Warszawie. Zrobili też adaptację, za którą musiałem zapłacić 100zł (szok) ale ok. Przejechałem od tego czasu 6 tyś km i pojawił się problem. Pod obciążeniem mam wrażenie że auto gorzej przyspiesza, na zimnym silniku z opóźnieniem zmienia przełożenia i wydaje się być zdławione. W obroty wchodzi ok, ale nie "ciągnie" tak jak powinno. Zrobiłem nawet ostatnio test przyspieszenia. Mój silnik ma teoretycznie 131KM. Stanąłem równolegle z seryjną Octavią 1.9 TDI 105 KM w manualu i nie dała mi szans pod żadnym względem. Nie mierzyłem czasów ani nic ale widać że coś nie bangla jak powinno... Czego to może być kwestia? Sprzęgło? Czasem szarpie przy ruszaniu albo zmianie biegu na wsteczny, czasem czuć wibracje przy normalnej jeździe i niskiej prędkości obrotowej silnika... Możliwe, że jestem przewrażliwiony, ale wolę reagować niż potem robić remont całej skrzyni... Może będziecie w stanie coś poradzić...? Z góry dziękuję.