Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

problemy z płynem chłodniczym świeci kontrolka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moj problem polega na tym ze nie wiem czy to jest zwiazane z tym czy nie ale zakladali mi gaz pare dni temu i dolewali plynu chlodniczego i wiem ze mialam plyn borygo a dolali mi petrygo mowili ze nic sie nie bedzie dzialo, teraz w tym pojemniczku mam jakis smieszny kolor i swieci mi kontrolka plynu chlodniczego a mam plynu ponad stan, co to moze byc?

Opublikowano

Kolor może być śmieszny bo zmieszali 2 różne płyny.

Pali się od momentu jak odebrałeś auto od gazownika??

Jak tak to jedź i niech to zrobią....

Słyszałem że dużo gazowników partaczów podłącza się z kostką pod kable od zbiorniczka wyrównawczego,sprawdź czy w ogóle masz podpiętą kostkę w zbiorniczku:decayed:

Opublikowano

Właśnie że nie od wtedy jak odebrałam ale mniej więcej od wtedy bardzo szybko mi się grzeje silnik i przejdę kawałek otwieram maskę a tam wszystko gorące i dziwnie mi syczy wtedy pod maską. A jeszcze pytanie czy to nie ma znaczenia że są te dwa płyny zamieszane nie trzeba wymienić?

Opublikowano

Ogólnie nie ma znaczenie jeżeli wlali płyn który może się mieszać???

A auto normalnie łapie 90stopni i trzyma się równo czy może ponad 90???

Sprawdź tą kostkę może odpięła się czy co.

Opublikowano

Nie wiem przejechalam dziś 500m i zaczęła świecić kontrolka i właśnie po tej drodze już zdarzył się nagrzac

Opublikowano

Jeżeli w zbiorniczku widać że płyn się nie zważył (nie ma pływających plam innego koloru) tylko kolor jest jednolity to nie ma się czym martwić, odnośnie kontrolki - gaz potrzebuje informacji o temperaturze silnika nie o poziomie chłodziwa więc nie powinni dotykać kostki od zbiorniczka, lecz warto ją sprawdzić bo kto wie co to za barany...:wink:

Opublikowano

Może coś być z ta kostka bo mi cały zbiorniczek odkręcali ale wtedy przyjechałam do domu ponad 40km i nic nie było, auto stało dwa dni i teraz jade do sklepu i po 500m kontrolka

---------- Post dopisany at 21:22 ---------- Poprzedni post napisany at 20:57 ----------

To nie kostka, jest podpieta dobrze

Opublikowano

a jak gaz się wyłączy to kontrolka nadal świeci?

Opublikowano

Dzwoń do nich niech oni to zrobią:wink:

Jak po 500m złapał temp to nie jest normalna,jeżeli był zimny.

A wcześniej nie miałeś takich objawów????

---------- Post dopisany at 21:41 ---------- Poprzedni post napisany at 21:38 ----------

a jak gaz się wyłączy to kontrolka nadal świeci?

Kontrolka nadal sie będzie paliła bez znaczenia od paliwa.

Moze przerwali kable od niej.

Opublikowano

Nie miałam dopiero teraz tak bo to był problem jeszcze taki że nie włączał się ten przełącznik gazu to mówili że jest problem z samochodem i puszczali nowy kabl a mnie nie było przy tym i nie wiem co zrobili a wcześniej to chcieli się pod coś podpiąć i sprawdzali ta kostkę od płynu

Opublikowano

Zdalnie kabli by nie przerwali skoro kontrolka zapaliła się po 500 metrach, ja zalecam podłączenie vaga i sprawdzenie błędów :)

---------- Post dopisany at 21:49 ---------- Poprzedni post napisany at 21:44 ----------

puszczali nowy kabl a mnie nie było przy tym i nie wiem co zrobili a wcześniej to chcieli się pod coś podpiąć i sprawdzali ta kostkę od płynu

To może puścili nowy kabel lecz uszkodzili styki w kostce lub zakrzywili pin czujnika... Albo po prostu sygnał z czujnika puścili na gaz tym kablem z pominięciem sterownika

Opublikowano

Napewno to z nimi wyjaśnie