Lukasz1221 Opublikowano 14 Października 2013 Opublikowano 14 Października 2013 Witajcie, Nie wiedziałem gdzie mogę zapytać o to, więc postanowiłem tutaj właśnie napisać. Ja sam posiadam Audi, jednakże w rodzinie jest również Renault Laguna 1.9 dci 120 KM z 2006 roku. Problem polega na tym, że szwagier wymieniał w sobotę olej, na taki, który był wcześniej zalany w aucie. Oczywiście wymiana była u mechanika. Olej to Elf 5w30, który był wcześniej również lany. Niestety po wymianie oleju, po przejechaniu 4 km był po prostu tylko huk i zaczęło cholernie lać olejem. Było to praktycznie przy bramie domu, także wjechał na plac, maska do góry i co? I okazało się, że turbina poszła w drobny mak - tzn. wirnik jest praktycznie cały starty, nie ma jakiejkolwiej łopatki, wszystko płaskie, natomiast cala obudowa turbiny rozwaliła się praktycznie na drobne kawalki - został jedynie ten taki ślimak z zewnątrz i kawałki obudowy, które pozbieraliśmy, aby mieć numery. Auto wcześniej jeździło bez jakichkolwiek problemów, nie było żadnych objawów jakichkolwiek uszkodzeń turbo, a tu nagle taki psikus... Oczywiście jeżdżone było jak z samochodem z turbo, także nieodpowiednie użytkowanie wykluczam, bo to już któreś auto z kolei z turbo (zresztą ja również mam turbo). Ja uważam, że musiała się dostać z olejem do układu jakaś drobinka metalu i całe poszło w maras... Bo innego wytłumaczenia nie mam, no chyba że wiecie, co potencjalnie mogło być przyczyną aż takiego uszkodzenia?
Artak Opublikowano 14 Października 2013 Opublikowano 14 Października 2013 Turbiny w 1,9 DCI są znane z tego, że kończą żywot w spektakularny sposób. Najczęściej puszcza uszczelniacz olejowy i turbo wypija cały olej z silnika w kilkanaście sekund rozkręcając go do kosmicznych obrotów. Takie rzeczy potrafią się dziać nawet przy przebiegu ok. 100tkm. W Twoim przypadku nie doszukiwałbym sie związku z wymianą oleju bo chyba mechanior nie grzebał przy turbo przy tej okazji bo i po co? Chyba, że przy wymianie filtra powietrza coś sporego mu wpadło do dolotu i ogoliło wirnik. Używek jest sporo na rynku bo regenerować to chyba nie masz co. Proponuję szukać używki z Mitsubishi Carisma DID 115km to ten sam silnik i ta sama turbina ale jakoś mniej sie sypały niz w Lagunach. Sam mam jeszcze taką Carismę i po 255tkm przelotu z czego 135tkm na koksie ciągle ori turbina
Lukasz1221 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Opublikowano 14 Października 2013 Dzięki za informacje. Jeśli chodzi o używki - hmm nie mam jakoś przekonania kupować znowu używanej, tym bardziej że nie wiadomo, ile faktycznie miała przelatane. Dosyć ciekawa opcja jest z regenerowanymi - w sumie ok. 1000 zł trzeba liczyć przy zdaniu starej turbiny.
Rekomendowane odpowiedzi