Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.6 ADP] Jaki pasek rozrządu??? 121 czy 138 ząbków??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Książkę można pobrać z forum "DVHK". W dziale "motoryzacja" jest temat "tu pytamy o książki". Obowiązkowa rejestracja.

Opublikowano

Koledzy troche wiary w NASZE forum poszperajcie troche i będziecie mieli książkę sam naprawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Wymieniłem pasek i rolke i teraz juz jest wsio OK:) jednak to byl ten pasek 121 zabkow:) koszt czesci i wymiany razem wyniosl mnie 230zl oczywiscie po znajomosci :) bo podejrzewam ze normalnie to troche drozej by bylo. Pasek kosztowal mnie 38zl firmy Bosch, a rolka napinacza 125zl oczywiscie tez firmy Bosch. :cool:

• 1 rok później...
Opublikowano

jak sie kupuje pasek to wystarczy tylko podac numer nadwozia i to wszystko albo za drzwiami gdzie ten słpek jest i jest przyklejona naklejka i tam taki numer ale to chyba nadwozia nie pamietam i to się poda i pasek bez problemu sie kupi chyba ze jest inny silnik czyli wymieniony

Opublikowano

panowie mam takie pytanko co ile wymienia sie rozrzad w silniku ADP?? ostatnio byl wymieniany przy 118tys teraz mam wymienic przy 180 tys czy przy 240 tys??bo niby w ksiazce pisze co 120 tys

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wymieniałem wczoraj rozrząd w 1.6 ADP.

rolka paska rozrządu - 134zł

pasek rozrządu - 38,40

simering wałka rozrządu - 12,20zł

Robocizna: 240zł

==============

RAZEM: 424,60zł

Zajęło to mojemu mechanikowi 5h razem z wymianą klocków hamulcowych, sprawdzeniem i uzupełnieniem płynów.

Piszę, bo sam szukałem informacji o kosztach i nie mogłem jej znaleźć.

Aha, w ADP nie trzeba wymieniać pompy. Tylko pasek i rolka napinacza. Ja mam założony rozrząd firmy Continental (CONTITECH).

[br]Dopisany: 07 Luty 2009, 19:41_________________________________________________

panowie mam takie pytanko co ile wymienia sie rozrzad w silniku ADP?? ostatnio byl wymieniany przy 118tys teraz mam wymienic przy 180 tys czy przy 240 tys??bo niby w ksiazce pisze co 120 tys

Ja jestem za zmianą co 60k.

Fakt, że w instrukcji piszą co 120k, ale polskie aso zaleca 90k, więc nie jest to jednoznaczne.

Mechanicy zalecają co 60k lub 4 lata - pewnie głównie dlatego, żeby częściej wymieniać, ale skoro tak jest - nie będę z tym walczył.

Jeśli chcesz trzymać swoje auto - wymień przy 180, będziesz miał pewny samochód.

Opublikowano

Ja mam zrobione na pasku ok 19000 km w przyszłym roku na jesieni będę miał ok 33000 km i będę wymieniał (4 lata minie ) na nowy.

Ale tylko pasek , bo rolki nie ma sensu wymieniać po tym przebiegu .Na fordzie kiedyś po 40000 (5 lat stary ) pasek mi poszedł i 12oo zł byłem w plecy i nie zamierzam popełniać jeszcze raz tego samego błędu.

Opublikowano

500 złotych i po problemie w serwisie Bosch wymiana kompletnego rozrządu i wszystkich pasków w ADP ! A ponadto to co wiem o częściach do tego motoru to fakt problemów kopa części francuskie - niemieckie itd... niby te same a inne i nie pasujące!!!

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

W silnikach o pojemności 1.6 pasek rozrządu ma 121 ząbków gdy nie mamy na nim pompy wody, a to chyba łatwo stwierdzić.

138 ząbków ma pasek na którym jest pompa wody

:hi:

Opublikowano

Wczoraj odebrałem auto od mechanika. Chce w przybliżeniu określić koszt wymiany rozrządu w A4 1.6 AHL 1998r. może komuś się to przyda.

Pasek rozrządu 138 ząbków ( Continental ) - 72.00 zł

Napinacz rozrz. - 155.00 zł

Pompa wodna ( DOLZ ) - 122.00 zł

Do tego doszło:

Termostat ( autko miało straszne wahania temp.) - 21.00 zł

Łożysko prawy przód ( SKF ) - 150.00 zł

Za wymianę rozrządu, łożyska i termostatu mechanik skasował 200.00 zł

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mój AHL ma właśni ten szerszy pasek z większą ilością zębów.

Wymiana rozrządu u mnie to koszt części i zero za robociznę, bo sam to zrobiłem.

Wymiana w AHL prosta jak nic , nie trzeba demontować przodu autka tak jak piszą, tylko oby dwa napinacze pasów klinowych i trochę gimnastyki przy odkręcaniu koła pasowego z wału i już gotowe.

Robiąc to sam 3h pracy z przerwami na papieroska.

Myślę ze w innych 1,6 jest podobnie.