Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po wymianie termostatu i G62 zanika ogrzewanie, jak sprawdzić temp w Vag, Klimatronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

pacjent to A4 B6 1.9 TDI AVF 2004 r.

jeżdżąc moim samochodem zauważyłem, że najpierw wskazówka od temperatury skakała mi od 0 do 90 st- po wymianie czujnika G62 skakanie ustało i autko trzymało temperaturę na 90 st, ale jeżdżąc po obwodnicy z prędkością 90- 150 km zauważyłem, że temp z 90 st spada tak do 75/80 st więc wymieniłem termostat.

Teraz autko trzyma równo cały czas 90 st, szybciej się nagrzewa (tak po 10 km jest 90 st) oraz szybciej leci ciepłe powietrze z nawiewów... i tu jest problem: po przejechaniu kilkuset metrów z temp na klimie np. 20 st, kiedy w autku robi się dość ciepło, z nawiewów zaczyna lecieć letnie a potem zimne powietrze i w moim odczuciu zaczyna się robić chłodno w aucie- wydaje mi się, że temp wnętrza spada poniżej temperatury zadanej na klimie klima dmucha już cały czas chłodnym powietrzem. Pomaga dopiero zwiększenie temp na klimie- wówczas robi się podobnie najpierw klima dmucha ciepłym (nie gorącym!) powietrzem, a potem cały czas już tylko chłodnym lub zimnym.

Nie ma na to wpływu czy autko stoi czy jedzie, nawet jak dałem temp na HI to i tak z nawiewów leciało ciepłe, a nie jak wszyscy piszą gorące powietrze.

Układ mój mechanik odpowietrzał następująco: na zgaszonym silniku zalał do maksa płynu, odpalił silnik, jak układ zassał trochę płynu, to dolał znowu do maxa i jak znowu zassał płyn to znowu zalał do maxa, nie zsuwał tego wężyka przy podszybiu

Moje pytania:

- co może być nie tak?

- jak na klimatronicu (i czy to w ogóle możliwe w B6) sprawdzić temperaturę (przewertowałem sporo wątków i w żadnym link pokazujący w jaki sposób wejść na kanały pomiarowe na klimie nie działa)?

- gdzie wejść na Vag' u krok po kroku żeby sprawdzić temp płynu chłodzącego, silnika, paliwa itp.?

- jakie dokładnie węże obmacać w komorze silnika (i czy powinny być ciepłe czy zimne), żeby sprawdzić czy wszystko jest ok oraz gdzie się znajdują?

Z góry dzięki za odpowiedź:wink:

Opublikowano

01 Engine - 08 Measure Blocks - ustawiasz grupę 007

Dla zegarów : 17 Instruments - Measure Blocks - klikasz 003

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Ok a co z tym, że temperatura powietrza z nawiewów mi po jakimś czasie spada i potm już cały czas wieje mi letnim lub zimnym powietrzem i w aucie robi się chłodno??

Opublikowano
  • Autor

66 tyś. km temu (4 lata), ori ASO :wink:

Opublikowano

Podepne sie pod wątek, też mam taki problem, nasuwa mi się pytanie o to czy może nie jest zapowietrzona nagrzewnica ?

Opublikowano
Kiedy wymieniana pompa wody ? jaka firma pompy ?

Pompa może mieć związek z niedogrzanym TDI ?

Opublikowano

odpowietrz układ-może pomoże...........miałem to samo,/benzin/

Opublikowano

Jak słabo grzeje to :

- zapowietrzony

- pompa wody umarła, łopatki/wirnik odpadł/odkleił się więc silnik nie równomiernie jest chłodzony

- słaby zamiennik nagrzewnicy ( słabo oddaje ciepło, wiec pierw jak się włączy leci gorące powietrze a potem zimniejsze, szczególnie można to dostrzec na wyższych biegach grzania )

- zatkana/zabrudzona nagrzewnica ( polecam przepłukać pod ciśnieniem )

innych raczej nie ma :wink:

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj robiłem testy i wygląda to tak:

- jak jadę dość wolno tak do 80 i przez niedługi czas to wszystko jest w porządku

- jak zaczynam jechać 80+ dłuższy czas np. po obwodnicy to z nawiewów zaczyna lecieć letnie a potem zimne powietrze (temp na zegarach stoi sztywno na 90), ale jak podczas jazdy przestawiam na wyższą temperaturę to znowu zaczyna lecieć ciepłe.

- zrobiłem jeszcze jeden test, który zaburzył powyższe 2 spostrzeżenia- zatrzymałem się i dałem nadmuch na HI (zaraz po tym jak w jeździe leciało mi z nawiewów zimne powietrze) to z nawiewów zaczęło lecieć gorące powietrze, w aucie zrobiło się ciepło a następnie zmniejszyłem na 22 stopnie i z nawiewów poleciało zimne- no wiadomo klimatronic stara się zrobić temperaturę jaką mamy wybraną na wyświetlaczu. W związku z tym zastanawiam się czy po prostu to że najpierw leci gorące a potem zimne to nie sposób w jaki działa poprawnie klimatronic, a mi się wydaje, że w aucie robi się zimniej niż te np 22 stopnie ustawione na wyświetlaczu klimy?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja mialem kolego tak samo mialem zatkana dosłownie nagrzewnice nie chcial plyn nawet leciec a teraz grzeje jak milo ;-) radze ci najpierw przeplukaj mozesz sam nic nie kosztuje ;-) pozdro