Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gwizd turbo przy zejściu z obrotów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, moje turbo gwiżdże zarówno przy wchodzeniu na obroty jak i przy schodzeniu z nich. Gwizd pojawia się od razu przy ruszaniu i cały czas go słychać. Dodam że auto ma wyciętego DPF'a a posiadam je raptem od 3 miesięcy. Dzisiaj rano byłem w firmie która specjalizuje się w regeneracji turbin i gość stwierdził że trzeba je koniecznie wyjąć i sprawdzić bo ten gwizd nie jest normalny. Z kolei przeglądajac forum część mówi że jak gwiżdże to jest ok. To w końcu jak jest? Bo nie uśmiecha mi się wywalać kaski tylko po to zeby stwierdzić że w sumie to nie było takiej potrzeby.

Opublikowano

Więc tak,

czy przed wycięciem też słyszałeś, że gwiżdże czy nie?

Po wycięciu DPF/Katalizatora gwizd turbiny będzie bardziej słyszalny gdyż DPF/Kat trochę tłumi głośność wydechu.

Faktycznie głośny słyszaly gwizd turbo jest czasami, choć nie zawsze objawem, że coś nie tak się z turbo dzieje... Ale tak można wróżyć z fusów-:vaglogi: to powie Ci każdy i bez tego ciężko wystawić diagnozę.

Ale wyjęcie turbo i sprawdzenie nie jest drogie a na pewno dużo powie Ci o jego kondycji- lepiej za to parę groszy zapłacić i być pewnym, że jest wszystko ok niż potem za regenerację turbiny :wink:

Opublikowano
  • Autor

Auto kupiłem z wyciętym filtrem, po zapięciu vaga parametry pracy turbo są w normie. Pytanie kolejne to jeżeli już je wyjmę to czy warto jest robić jakieś prace przy nim typu wyważanie itp.?

Opublikowano

Jezeli jest to odglos jakby karetki to tak jest i mozna smigac,jezeli laduje ok i nie bierze oliwy.

Opublikowano
  • Autor

A jakie jest normalne spalanie oleju w tym silniku na 1000 km? Słyszałem coś o 0.6 litra. Prawda to? Ładuje ok, natomiast nie wiem po czym poznać czy zabiera olej

Opublikowano

2.0 TDI No fakt faktem ten silnik wpyla olej, ja dolewam 1 litr na 10 tyś km

---------- Post dopisany at 12:58 ---------- Poprzedni post napisany at 12:57 ----------

No jak to po czym poznać, że zapala Ci się kontrolka o niskim poziomie oleju co jakiś czas oraz po stanie na bagnecie...

Opublikowano
  • Autor

Takich rzeczy mi nie musisz mówić jak się sprawdza stan oleju. Chodziło mi tylko o to jak poznać że turbo bierze oleju więcej niż powinno.

Opublikowano

gwizd przy wchodzeniu na obroty moze byc od uszczerbienia wirnika (gwizd nie jest normalny*) - mozesz zapisac sie na jazde probna w salonie np "skoda ocatavia" i zobaczysz ze nic nie gwizdze)

szelest przy schodzeniu z obrotow takich przy przygazowkach albo np w czasei jazdy wrzucenie na luz przy obrotach to poszukaj sobie na youtubie "turbo surge" (czy jakos tak) - to jest efekt (albo/i?)

- uwalonego sterowania T (przycinanie sie kierownic?) - turbo laduje ciagle jeszcze chwile mimo ze ty juz gaz cofnales

- zlej regulacji sztangi

- klopotow z EGRem

- kombinowanego dolotu albo wydechu (np wyciecie dpfu)/np w dolocie masz w a4b7 140ps z jednej strony ICka a z drugiej strony "tłumik" by wlasnie pewnie niwelowac te odglosy)

(to niby cos takiego, ze rozpedzone turbo laduje, silnik juz nie przyjmuje powietrza i fala czy cosik takiego wraca i uderza o lopatki??? - jakies takie kiedys wytlumaczenie doczytalem)

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

zakladam, ze to swist powietrza a nie ocierania sie wirnika

*)albo jak wolisz: jest normalny tak jak bol plecow u starszych ludzi...czyli nic sie z tym nie robi bo da sie z tym zyc

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie, w przyszłym tygodniu wyjme turbo to zrobie zdjęcia i wrzuce na forum żeby wszyscy się bliżej zapoznali z problemem.

Opublikowano

sprawdź luzy na wirniku, czy sztanga płynnie chodzi, czy nie masz gdzieś wżerów na muszli turbo, albo uszczerbionyc łopatek i będziesz mieć jasność co do kondycji turbo

Opublikowano

Tak jak koljegi mówią zobacz czy wszystko gra z lopatkami ' ja mialem uszdzone turbo to zaczelo sie od delikatnego gwizdu a potem powoli coraz glosniej i death , po wyjeciu okazalo sie ze to uszkodzony wirnik.Fakt jest taki ze dobre turbo nie ma prawa gwizdac

Opublikowano
  • Autor

Panowie tak wygląda turbo po wyjęciu:

DSC_0902.jpg

DSC_0903.jpg

Okazało sie iż wałek turbo jest skrzywiny i ma bicie. Poszła do regenaracji.

---------- Post dopisany at 15:24 ---------- Poprzedni post napisany at 15:23 ----------

Aha oprócz tego miała przycinającą się geometrię czy jakoś tak :)

---------- Post dopisany 20-11-2013 at 15:48 ---------- Poprzedni post napisany 19-11-2013 at 15:24 ----------

No i miało być tak pięknie a okazało się że wszstko w srodku jest pokrzywione i bedzie mnie to kosztowac 1500. Jakiś lamus grzebał przy tym turbo i oczywiście zrobił to źle bo tuleja sie urwała u szkodziła wałek, na szczęście nic nie zostało zassane do silnika. Nic tylko pić...