Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zmianą biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem autko 1.5 miesiąca temu i teraz jak spadła temperatura do ok 0-2 stopni to po postoju auta na parkingu ciężko wchodzi mi bieg 2 podczas ruszania.

Gdy już przejadę kilka km i się wszystko rozgrzeje to jest ok.

Dodatkowo jak wcisne sprzeglo i wrzucam biegi 1-3 to wchodzą, ale jakby cos je haczylo w trakcie wrzucania tzn. nie wchodzą tak plynnie, tylko w trakcie wrzucania gałka zatrzyma się w połowie i muszę ja pchnąć lekko dalej, a jak wcisne sprzeglo i odczekam z 2sek to wchodzi leciutko, od czego to moze byc ?

Proszę o pomoc. Zastanawiam się czy moze miec wplyw na to olej w przekladni skrzyni biegow.

Opublikowano

Ponieważ jest to nowy zakup to zacznij od sprawdzenia poziomu oleju a najlepiej go wymień gdyż znając polskie realia nikt go nie wymieniał. Pozostaje jeszcze kwestia sprzęgła które jest obsługiwane przez płyn hamulcowy. W tym przypadku jak masz stary płyn hamulcowy też może mieć wpływ na zaistniałe problemy. W przypadku wymiany płynu hamulcowego należy przelać świeży przez sprzęgło.

Opublikowano

Bardzo znany problem, nie tylko mi. Olej po prostu może być już za gęsty i zabrudzony. Wymiana oleju w skrzyni obowiązkowa, koszt nie duży, a starszy spokojnie na 2 lata użytkowania.

Opublikowano

a z jedynki na dwójkę cięźko wchodzi a jak sie rozgrzeje to jak wchodzą biegi szczególnie z 1 na 2

Opublikowano

Rozgrzany jak ma olej na pewno bez problemu wchodzą. Przy wymianie oleju dolałbym jakiegoś dodatku do przekładni - WS2, molibden albo jakiś ceratec.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam podobny problem na skrzyni która właśnie wrzuciłem do autka miałem wcześniej CTD a teraz mam DHE zalałem ją nowym olejem takim jak ma być katalogowo. I właśnie 2 mi ciężko wchodzi a jak się rozgrzeje już jest lepiej choć moim zdaniem jeszcze nie to co powinno. Ogólnie jakoś 2 i 4 płytko wchodzą. Słyszałem ze powinienem na wybieraku coś pogrzebać ale nie wiem za bardzo ja i co bo ta maże mieć troszkę inaczej wybieranie biegów niż tamta ale tutaj się nie rejteruje wiec narazie nie ruszam