Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piasta pompy wysokiego ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy nieprawidłowość w ustawieniu piasty pompy wysokiego ciśnienia może mieć wpływ na pracę silnika (CAHA) ? Bo wg mnie chodzi głośno. Zgodnie z Elsa znacznik powinien pokrywać się z miejscem blokady na pompie. Tutaj jednak okazuje się, że jest przestawiony o ponad 45 stopni. ELSA mówi, że NIEZNACZNE odchylenie nie wpływa na pracę, ale tutaj jest bardzo duże odchylenie. Dodam, że VCDS pokazuje Main Injection; start of activation (loc 175) wartość -4,48 stopnia. Proszę o poradę.

piasta1.jpg

piasta2.jpg

elsa.jpg

Opublikowano

A sprawdzałeś, czy sam rozrząd jest też dobrze ustawiony ? Zapala się czasami kontrolka podczas przyśpieszania ?

Osobiście bym to poprawił - skok tłoczka w pompie musi być zgrany z czasem w którym następują wtryski, jest taka zależność, ale tak jak jest napisane w Elsie - drobne odchyłki mieszczą się w normie.

Opublikowano

Jakichkolwiek błędów brak, ale wydaje mi się, że auto chodzi za głośno właśnie podczas przyspieszania. Decyzja zapadła. Na środę jestem umówiony, rozbieramy rozrząd i ustawiam tak jak powinno być.

Opublikowano

Zdaj relacje po ustawieniu rozrządu

Opublikowano

Fałszywy alarm. Okazało się, że błędnie zinterpretowałem nieprawidłowość. Brak podstawowej wiedzy. Rozrząd jest ustawiony idealnie, a jak został ustawiony w pozycję blokady piasta na pompie pasowała idealnie. Można zamknąć temat.