Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymiana silnika w 1.8T - na jaki mogę wymienić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

kupilem AEB wiec czekam na przekladke...[br]Dopisany: 19 Sierpień 2008, 19:20_________________________________________________Kupilem silnik o ozn. AEB i zamontowany juz mam ale przy odpalaniu (dopiero !) mechanik kapnal sie ze ten silnik (jest z roku 96)ma 4 zawory na cylinder a moj mial 5 wiec mam teraz pytanko co mam zrobic w tym przypadku bo silnik po odpaleniu jakos nierowno pracowal:( jakie mam opcje zeby juz bylo wszystko w porzadku? Jedyne co mi przychodzi do glowy teraz to : zakupic Ecu do tej wersji silnikowej, moze zamienic glowice z tamtego silnika, sprzedac ten i szukac silnika od roku 98. Moze ktos ma inny pomysl ?

Prosze o pomoc.

Z gory dzieki!

Opublikowano

kupilem AEB wiec czekam na przekladke...[br]Dopisany: 19 Sierpień 2008, 19:20_________________________________________________Kupilem silnik o ozn. AEB i zamontowany juz mam ale przy odpalaniu (dopiero !) mechanik kapnal sie ze ten silnik (jest z roku 96)ma 4 zawory na cylinder a moj mial 5 wiec mam teraz pytanko co mam zrobic w tym przypadku bo silnik po odpaleniu jakos nierowno pracowal:(

hee? jak to 4 zawory ? W takim razie to nie AEB ... Z jakiego autka ten silnik :mysli: ?

Opublikowano
  • Autor

Z A4 z 96r

Opublikowano

Z A4 z 96r

nie wiem co to za nowinka techniczna ale AUDI nie ma silnika o pojemnosci 1.8 16v !! Kazde 1.8 były 20 zaworowe.

Szczerze to nie wiem co tam zamontowałeś... Albo tak mechanik sie zna na rzeczy i stwierdzil ze sa 4 zawory na cylinder :wallbash: (albo to nie AEB)

Tu masz kody silników:

-----> http://www.a4-klub.pl/smf/kody_silnika_audi_a4_modele_b5_i_b6-t4160.0.html;

Opublikowano

Każde AEB było 20V. Może mechanik się nie zna na tych silnikach zbyt dobrze. Ja ostatnio usłyszałem od kolesia który całe życie częściami handluje że nie ma Audi A4; B5 , B5 to był passat ale nie Audi. No i w tym momencie mnie rozwaliło :> Powiedziałem, że nie będe się z nim sprzeczać. Szkoda, że nie miałem koszulki a4-klub na sobie :decayed::)

Opublikowano

Kupilem silnik o ozn. AEB i zamontowany juz mam ale przy odpalaniu (dopiero !) mechanik kapnal sie ze ten silnik (jest z roku 96)ma 4 zawory na cylinder

A gdzie jest to oznaczenie? Jeśli na silniku (z przodu głowicy), to zmień mechanika, lub co najmniej nie wierz temu nadmiernie.

Nierówna praca może oznaczać konieczność adaptacji przepustnicy najlepiej VAG-iem. Podłącz kabelek i zobacz co wywali, zanim wydasz kolejną kasę.

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wyglada nastepujaco w moim zatartym silniku z 98r w kolektorze na kazdy cylinder sa po 3 zawory (przynajmniej tyle co naliczylem przez dziury:) a w tym ktory kupilem widac tylko po 2 zawory wiec nie wiem o co chodzi... :rolleyes:

Opublikowano

Tutaj jest wybity kod silnika:

pogld18tqn1.jpg

w640.png

Opublikowano

Kupiłeś silnik z kolektorem i turbiną czy golasa? Obawiam się, że to nędzny 1.6... :disgust:

P.S. greg, a to czerwone to co? Lakierowałeś komorę silnika?

Opublikowano
  • Autor

Kupilem z osprzetem silnik ale bez turbiny bo poszla wczesniej. Nie mozliwe ze to jest 1.6 bo mam wybite na glowicy oznaczenie AEB wiec nie ma opcji innego silnika (chyba :rolleyes:) moze jest jakas roznica w konstrukcji budowy silnika z roku 96 a 98 ? chociaz z kodow silnika aeb byl tylko jeden w produkcji w latach 95-99.

Opublikowano

Zrob moze jakies zdjecia.

Opublikowano

moze jest jakas roznica w konstrukcji budowy silnika z roku 96 a 98 ?

NIE MA :wink4: zrob foty tak jak kolega pisze...

Opublikowano

Skoro masz wybite AEB, to o co come on?

Z której strony oglądałeś zawory w swoim, a zktórej w kupionym?

Po odpaleniu szukałeś błędów?

Opublikowano

mam wybite na glowicy oznaczenie AEB

Głowica AEB jest 20 zaworowa. 3 ssące i 2 wydechowe. Silnik kupiłeś zapewne z kolektorem ssącym, a bez turbiny to i pewnie bez kolektora wydechowego i patrzyłeś od strony wydechowej, a tam faktycznie są po dwa zawory/cylinder ;) I zagadka rozwiązana.

@adams78 to nie moje auto, zdjęcie poglądowe.

Opublikowano

@adams78 to nie moje auto, zdjęcie poglądowe.

Spoko. Sam kiedyś lakierowałem koło pasowe w maluchu i parę innych rzeczy. Dla mnie nie ma w tym nic dziwnego. Zawsze kręciła mnie czerwona głowica.

Poza tym uwielbiam czysto pod maską.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzieki za odpowiedzi wszystkim, dzis w koncu moja A4 odpalila :> i jest prawie ok bo cos autko po dodaniu gazu spada z obrotow ponizej 1 tys obrotow i wydaje sie jakby miala zaraz zgasnac ale po chwili wraca na normalne obroty choc sporadycznie zdaza sie ze gasnie silnik i nie wiem jaki moze byc tego powod ? jak zdiagnozuje go Vagiem to napisze cos wiecej bo od tego chyba powinienem zaczac :rolleyes:

Opublikowano

Zaadoptuj przepustnice Vag-iem.