martin a4 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 panowie mam pytanie mierzylem podcisnienie z wezyka co wchodzi do gruszki podnosi sztange i wyszlo mi 0,5 jakie powinno byc prawidlowe podcisnienie
Musashi Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 panowie mam pytanie mierzylem podcisnienie z wezyka co wchodzi do gruszki podnosi sztange i wyszlo mi 0,5 jakie powinno byc prawidlowe podcisnienie 0,5 ?? czego? voltow?
martin a4 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2008 widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a[br]Dopisany: 10 Sierpień 2008, 13:36 _________________________________________________spanky jakie ty masz w swojej
Musashi Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a nie kazdy sie domysla co masz na mysli, zalezy jak wyskalowanego miernika podcisnienia uzywasz. jednostki moga byc przerozne. w zwiazku ztym aby wartosc byla jednoznaczna trzeba podac jednostke. kiedys ktos moze zajrzec kto np mieszka w UK tam z jednostkami SI bywa roznie. dla wyjasnienia niektore jednostki cisnienia [Pa] paskal [bar] - bar [atm] - atmosfera fizyczna [kG/m2] - kilogram-siła na metr kwadratowy [kG/cm2 = at] - kilogram-siła na centymetr kwadratowy = atmosfera techniczna [kG/mm2] - kilogram-siła na milimetr kwadratowy [dyn/cm2] - dyna na centymetr kwadratowy (baria) [mmHg = Tr] - milimetr słupa rtęci = Tor [mmH2O] - milimetr słupa wody tak wiec jezeli podajemy jakies wartosci, okreslamy rowniez w jakich jednostkach
szogun0 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 0,5 bar przy zaworze jest jak najbardziej OK. Przy pompie jakies 0,8 ma być.
spanky Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a[br]Dopisany: 10 Sierpień 2008, 13:36 _________________________________________________spanky jakie ty masz w swojej kiedy podpinalem wskaznik doladowania w uklad podcisnien .... pokazywalo cos w granicach 0,5-0,6 bara ... takze masz OK ...
Musashi Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a[br]Dopisany: 10 Sierpień 2008, 13:36 _________________________________________________spanky jakie ty masz w swojej kiedy podpinalem wskaznik doladowania w uklad podcisnien .... pokazywalo cos w granicach 0,5-0,6 bara ... takze masz OK ... ale kolega ma -0,5 bara...wiec jednak chyba cos nie tak
spanky Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 widac ze masz obeznany temat no ale coz nie kazdy to wie -0,5 BAR-a[br]Dopisany: 10 Sierpień 2008, 13:36 _________________________________________________spanky jakie ty masz w swojej kiedy podpinalem wskaznik doladowania w uklad podcisnien .... pokazywalo cos w granicach 0,5-0,6 bara ... takze masz OK ... ale kolega ma -0,5 bara...wiec jednak chyba cos nie tak no to ja juz nie wiem ...
martin a4 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2008 hahah podcisnie jest w - a nad w + dzieki koledzy
Musashi Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 hahah podcisnie jest w - a nad w + dzieki koledzy absolutna proznia to wartosc cisnienia = 0 czyż może byc cisnienie nizsze niz prożnia? dla wyjasnieina rozrozniamy dwa rodzaje cisnienia: absolutne - bezwzgledne wobec prozni, wzgledne - wobec cisnienia atmosferycznego manometry moga mierzyc w zaleznosci do czego sa przeznaczone albo jedno albo drugie. ale jezeli mierzymy wartosc bezwzgledna wtedy min to 0 jezeli wartosc wzgledna to zalezy czy mamy manometr podcisnieniowy czy nadcisnieniowy pokazuje roznice ale w wartosciach dodatnich.[br]Dopisany: 11 Sierpień 2008, 14:49 _________________________________________________no ale to takie teoretyczne dywagacje.pozniewaz dla uproszczenia producenci manometrow skaluja je w wartosciach ujemnych wazne jest aby zawsze wskazac jednostke.
Rekomendowane odpowiedzi