Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

rozmiar opony a odszkodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wie ktos jak jest z tymi odszkodowaniami ? przeczytalem gdzies ze jak sie zmieni rozmiar opony z tego co jest we wlepie, nawet nieznacznie, powiedzmy z 245/40 na 245/45 to ubezpieczyciel moze nie wyplacic kasy? Troche to dla mnie naciagane ale cholera ich tam wie. Mial ktos z tym jakis problem ?

Opublikowano

W Pzu nie ma czegoś takiego ja w a4 miałem 255/35 r19 i wypaliłem w sarnę to tylko bieżnik mierzył rzeczoznawca :decayed:

Opublikowano
wie ktos jak jest z tymi odszkodowaniami ? przeczytalem gdzies ze jak sie zmieni rozmiar opony z tego co jest we wlepie, nawet nieznacznie, powiedzmy z 245/40 na 245/45 to ubezpieczyciel moze nie wyplacic kasy? Troche to dla mnie naciagane ale cholera ich tam wie. Mial ktos z tym jakis problem ?

Ktos bajek naopowiadal :-)

Mialem swapa z benzyny na diesla (zmiany potwierdzone w dowodzie) i podczas kolizji nic a nic nie mowili o tym. Tylko byl problem z wycena auta, bo swapa dokonalem w pojezdzie, gdzie nie byl montowany fabrycznie silnik diesla.

Takze jak takie rzeczy nie stanowily problemu to co dopiero zmiana rozmiaru opony. No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic.

Opublikowano

W Polsce jeszcze nie, ale w Austrii czy Niemczech raczej byś nie dostał odszkodowania.

Opublikowano

No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic.

Porsche Carrera 4 ma napęd na 4 koła i różne szerokości opon :naughty:
Opublikowano

No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic.

Na współczesnych samochodach się nie znam :) I faktycznie, może w samochodach z elektronicznymi torsenami, haldexami i innymi można mieć różne opony na różnych osiach ale wiem napewno, że za czasów mechanicznego Quattro (B2/B3/B4) producent napewno wymagał takich samych opon. Dalej nie czytałem, być może że zmieniło się to a ja uznałem to za pewnik, że skoro tak było to i współcześnie obowiązuje.

Opublikowano

Jeśli ubezpieczyciel powiąże rozmiar opony niededykowany dla danego pojazdu (niezalecany przez producenta) i odniesie go do związku przyczynowo - skutkowego, to może stwierdzić ew. przyczynienie do szkody, ale to tylko teoretyczne rozważania. Spotkałam się z analogicznym przypadkiem i przyznam, że od strony rzeczoznawczej stanowisko było niejednoznaczne.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

Tutaj nie chodzi o szerokosc tylko o srednice opony

Opublikowano

dokładnie,

205/45/18 będzie miało taki sam obwód (+-3mm) jak 225/40/18

co nie wpłynie drażniąco na napędy Torsena

Opublikowano

Są jakieś samochody osobowe (seryjne) w których jest znaczna różnica między średnicami kół przednich i tylnych ? :naughty: