Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

jakie sprzeglo silnik aeb 1.8t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Tak jak w temacie mam a4 b5 silnik AEB i skrzynie z silnika 2.5 v6 chyba akn 6 biegowa manual oczywiscie

I nie mam pojecia jakie sprzeglo by pasowalo interesuje mnie wielkosc 240mm bo takie bylo przy skrzyni

Teraz mam ori z aeb ale bede robil program na ok 240 km wiem ze z awx pasuje 224 mm ale to dosc spora moc bedzie na to sprzeglo i tez doczytalem ze z 1.9tdi silnik avf sprzeglo 240mm ale nie wiem jak to bedzie pasowac ? Znaczy rozrusznik itp.

Czy macie jakies pomysly lub sprawdzone sprzegla?

Co mozecie mi doradzic? Czekam na jakas pomoc a i nie interesuje mnie spiek chce sprzeglo do jazdy na co dzien i zebym nie wymienial go czesto a z tego co wiem to z awx potrafi przy takiej mocy moze wiekszej slizgac

Z gory dziekuje za pomoc

---------- Post dopisany 13-12-2013 at 21:15 ---------- Poprzedni post napisany 12-12-2013 at 22:56 ----------

nikt nie pomoże ? ewentualnie jaki z czego docisk pasuje na jednomas z audi wzdłużnego 1z ? bo takie też montują do aeb ale nie wiem z jakim dociskiem ?

Opublikowano

ja bym poszedl w normalne sprzeglo od twojej skrzyni o ile dwumas bedzie otworami pasowal do wału 1.8t, ewentualnie dwumas od 2.5tdi i docisk od S4 lub nawet vw LT, po srednicy powinien pasowac

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie to tez jest wyjscie ale nie mam jak to sprawdzic niestety

a druga sprawa to sie zastanawiam czy nie wsadzic sztywnego kola z a4 1z i miec po problemie z dwumasem i wtedy docisk z s2 (240mm) i moc s2 230 tylko trzeba w kole nawiercic dziury pod docisk z s2 i wywazyc docisk , mam mozna powiedziec wieczny spokuj heheh

pomysl od kolegów z innego forum

teraz jestem na etapie z czego i ile wytrzyma

Opublikowano

jak dopasujesz docisk od S2 240mm do jednomasy 1z ktore ma 228mm ?

Opublikowano
  • Autor

PIOTEROS - nie jestem pewien ale wiem to z forum gdzie wypowiadal sie pan GTO ze do zamachu bodajrze z 2.0 16v a ten zamach pasuje do aeb jak znajde jutro to podesle

a co do lektury to mam pytanie do pierwszego tematu ile wytrzyma sprzeglo z 2.8q ? i czy pasuje p&p

no i to drugie to s6 (100) turbo quattro 2.2t ale napewno nie c6 tak jak tam napisano i to samo pytanie ile wytrzyma ? i czy pasuje p&p ??

i nie chce kit valeo a sachs performance duzy koszt

i teraz mam dylemat bo mam dzwonic w sprawie tego sprzegla s2 i nie wiem czy brac czy nie ;(

---------- Post dopisany at 19:38 ---------- Poprzedni post napisany at 19:34 ----------

Jednomas od R4 + docisk od R5? - Racingforum - Drag, Drift & Time Attack - Racing Forum

temat sprzegła z s2

Opublikowano

ale to po co bawić się w taki cuda rozwierty, montuj duwmase ze zwyklej v6 i docisk z LT po 96 roku, jest naprawde mocny i bedziesz miał sprzeglo nie do zajechania 240mm, podejść mysle ze na 95% podejdzie

Opublikowano

kkk1

to ci podejdzie do 1.8t i do 1.9tdi

- koło zamachowe: VW 037 105 273C

- zestaw sprzęgłowy Sachs: 3000 384 001

- śruby do koła zamachowego: N90206103

- śruby do docisku: N10101001

- łapa sprzęgła 02J 141 719B

Opublikowano

elmo zestaw sachsa ktory podales jest do silnikow poprzecznych

Opublikowano

wg moich info do paska 2.8q pasi

Opublikowano

passki b3/b4 byly w 2.8 ale vr6 i mialy silniki poprzeczne wszystkie

jest to typowka do vr6, nie moze pasowac np do corrado golfa iii i do nowszych paskow

Opublikowano
  • Autor

no tez taka opcja jest z ta v6 ale jakos sie boje o ten dwumasno

a z drugiej strony 240km to tez nie jest duzo a tak nawiasem to ile wytrzyma docisk z lt-ka ??

dokladnie passki mialy poprzecznie silniki

znalazlem docisk z audi s4 turbo quattro 2.2 20v (100) i moje pytanie czy podejdzie do zamachu z v6 czy moze do 1z ?

bo nie mam jak sprawdzic

tak szczeze to bylbym za opsja na jednomas no ale jak nic z tego nie bedzie to zrobie tak jak kolega pisze dwumas z v6 + docisk z lt-ka a tarcza to chyba tez z v6 ? (240mm)

no i dwumas z mojej v6 jest zgon a na nowy to mi troszke szkoda kasy a uzywany to nie wiadomo jaki stan

Opublikowano

Nie porownuj mocy ale moment obrotowy, 240km to jakieś 320 nm w 1.8t a to jest tyle co seryjne 1.9tdi na pompkach, zwykle 2.8 ma blisko 300nm a ty robisz z nieco dlubnietego 1.8t jakiegoś potwora

Opublikowano
  • Autor

nie mowie ze potwór to jest nic w porownaniu do mozliwosci 1.8t ale nawet nie o to chodzi chce miec tylko cos co nie bede wymienil co sezon cos pewnego z zapasem

no to nic pozostaje szukanie dwumasu z v6 i docisk z lt-ka wedlug Twojej rady

dzieki za pomoc wszystkim zobaczymy co to bedzie

Opublikowano

ostatni raz napisze podsumowanie tego co ja mysle

gdybys chcial wybrac tąwydumkę z małą tarcza 228mm i dociskiem od S2, to na dzien dobry pozbawiasz sie od groma przyczepnosci bo roznica powierzchni tarcia miedzy 228 a 240mm jest bardzo duza jak na tarcze sprzegla, bo przeciez nic ci nei da wiekszy docisk jesli tarcza wciaz zostaje mała

-sprzeglo, dwumas zwykly z S4 wytrzymuje spokojnie 400nm i 260-300km w 2.7BiT... wiec nawet nie piardnie przy 1.8T 200 pare koni

-to samo seria dwumas i sprzeglo z 2.5TDI 150-180KM, w serii mają minimum 350nm, wiecej niz dlubniete 1.8T, jezdza po 400tys km i daja rade

- sprzeglo z LT 2.5tdi, jest mocne ze jak przesiadam sie z ltka do mojego 1.8t to moje sprzeglo wydaje sie byc miekkie jak guma, docisk/tarcza jest sa mocne w busie, w koncu ma wytrzymac sporo wieksze przebiegi rzedu 400-500-600tys km z nie rzadko zaladowana na maksa paką, sam bus wazy 2 tony plus paka 1.5T i jakos nic tam sie nie slizga... i jeszcze do tego mozna holowac nie małą przyczepe, raz holowalem co prawda na pusto inne auto busem i myslalem ze ta linka urwie sie po paru metrach pomimo lekko sliskiej nawierzchni - tylko czy to sprzeglo na bank podpasuje plug n play, mysle ze powinno gdzies kiedys czytalem ze sie tak

wniosek taki, odpusc to male sprzeglo 228mm skoro zalezy ci na dobrej przyczepnosci, chociaz uwazam ze nawet sprzeglo z 1.9TDI AWX 228mm i tak by wystarczylo

Opublikowano
  • Autor

wszystko sie zgadza tylko ja wlasnie chce 240 mm no dobra masz racje to bedzie najlepsze wyjscie

tak nawiasem uparlem sie na jednomas z tarcza 240mm z s2 i docisk z s2 (nie ma znaczenia ze kolo zamachowe pracowalo z tarcza 228 moze takze z 240mm jak i 210mm )

wiem ze z awx wystarczy ale w avf jest 240mm to nawet lepsze

pioteros dzieki wielkie za pomoc i sprostowanie moze faktycznie troche bladze

mysle ze kolega rozwial dostatecznie ten temat wiec chyba do zamkniecia

Opublikowano

zdaj relacjie co załozyłes i jak to sie sprawuje ,

Opublikowano

dokladnie :thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

ok napewno napisze znalazlem docisk z lt tak jak kolega radzil i musze go dopasowac do jakiegos zamachu

Opublikowano

SPRZĘGŁO TARCZA DOCISK ŁOŻYSKO OPOROWE VW LT 2,5 (3762395179) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

AUDI A4 A6 C5 2.5 TDI V6 TARCZA SPRZEGLO DWUMASA (3721264608) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

porownujac fotki to widac ze otwor w tarczy na walek skrzyni w LT jest wiekszy, wiec tarcza musi byc seryjna od A4 2.5TDI a z LTka tylko docisk