Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kodowanie licznika nie dziala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Mam problem ze zmiana kodowania licznika a mianowicie chce zmienic rodzaj paliwa i cylindry licznik z 2.5v6tdi a obecnie 1.8t aeb

Robilem juz kodowanie gdzie trzeba wyliczyc kod ale po zmianie nie ma zadnego rezultatu znaczy zle pokazuje obroty silnika bardzo prosze o pomoc jest to bardzi uciazliwe bo gdy mam na silniku ok 3tys to na liczniku blisko 5tys :(

Opublikowano

Jakim kablem próbujesz zrobić to kodowanie? w lifcie nie miałem problemu ze zmianą. Licznik 17 / kodowanie i jak masz vcds to pojawi się po chwili chmurka z opisem jak ustawić kodowanie na prawidłowe. Jak chcesz to sprawdze i Ci podam.

Opublikowano
  • Autor

kabel z alledrogo jakiś chińczyk a licznik chyba polift bo z roku 99 ale zegarek analogowy firmy bodajże jeager ale nie jestem pewny ponieważ nie mam jak sprawdzić bo jestem w praca a wracam dopiero w sobotę :( wiem że to się sumowalo wyposażenie później kraj rodzaj paliwa i cylindry a program vag com

Opublikowano

Kodowanie jest takie :

Po podlaczeniu sie do licznika w polu "soft coding" VAG'a pojawia sie jego numer

w postaci : AABCD gdzie :

AA to liczba oznaczajaca (aktywujaca) dodatkowe wyposazenie i tak :

00 - brak dodatkowego wyposazenia

01 - aktywny wskaznik zuzytych okladzin (dla Autocheck'a)

02 - aktywna kontrolka ostrzegajaca o niezapietych pasach bezp.

04 - aktywny system ostrzegjacy o niskim poziome plynu spryskiwacza

16 - nawigacja (nie wiem dokladnie o co tutaj chodzi bo nie mam nawigacji )

B - liczba oznaczajaca jezyk (kraj)

0 - niemiecki

1 - europa (angielski)

2 - USA (angielski - licznik w milach)

3 - kanada

4 - Wielka brytania

5 - Japonia

6 - Arabia saudyjska

7 - Australia

C - liczba oznaczaja liczbe cylindrow (4,5,6,8) nie musze chyba wyjasniac

D wersja silnika

0 - TDI

2 - benzyna

Dodatkowo w przypadku liczb AA sumuje sie poszczegolne liczby chcac uaktywnic

wiecej niz jedna funkcje (np. aby uruchomic ostrzezenie o plynie sprysk.

i wskaznik zuzytych okladzin wpisuje sie 01 + 04 = 05)

Opublikowano
  • Autor

No dokładnie tak robiłem jak kolega napisał i wszystko ładnie się zmieniło ale obroty dalej swoje i tu jest mój problem oczywiście tarczka obrotów zmieniona na ta bezyny i jak pisałem jak mam na ok 5tys to vag ok 3tys na to wychodzi że nie zmienić kodowania :(

Opublikowano

Jaki masz nr licznika? Piszesz że liftowa a4 ale jaki kolor podswietlania tablicy jest, czerwony czy biały? Jak na czerwono i do tego jaeger to są w nim 3 pamięci i po kablu nie zamienisz eeproma a raczej on jest posadzony przez wcześniejsze grzebania.

Opublikowano
  • Autor

podświetlanie jest koloru czerwonego numery jutro podam no to chyba szykuje się wydatek wymiana licznika :( a tak nawiasem to czy z polifta zegarek cyfrowy i podświetlanie białe podejdzie do mnie bo ja mam trzy kostki jedną chyba do pełnego fisa ?

Opublikowano

Robi się coraz ciekawiej. To jeśli masz 3 kostki tj. zielona,niebieska,czerwona miniejsza niż te 2 poprzednie to miałeś licznik z fisem tj z komputerem pokładowym i pewnie fis był padnięty i ktoś wymienił na taki bez.

Wymiana na białe podświetlenie z cyfrowym zegarkiem to już większa robota bo się sygnały nie zgadzają co niektóre i trzeba przejściówkę robić.

Opublikowano
  • Autor

nie wiem może masz rację ale licznik mam z fisem tylko mało co widać :( no a masz jakiś temat jak to wygląda że zmiana na ten polift myślę że bym sobie poradził bo ogarnolem nie chwaląc się wymianę silnika z diesla 2.5tdi na 1.8t i zgrać elektronikę tylko się zastanawiam jak nie poradzę sobie z tym kodowaniem to będę zmuszony wymianic licznika ale chciałbym na polift jak już wymieniać jutro dostarcze te numery licznika bo teraz to tak nie jestem pewien No dzięki za pomoc

---------- Post dopisany 14-12-2013 at 11:10 ---------- Poprzedni post napisany 13-12-2013 at 21:09 ----------

no dostalem sie do licznika i jest innej firmy wprowadzilem w blad za co przepraszam numer licznika 8D0 919 881H VDO i podaje soft coding 21140 i prosze o pomoc z tymi danymi

Opublikowano

Tak na szybko to kodowanie masz chyba ustawione na navi+spryskiwacz+okładziny, Europa, 4cyl, TDI. A masz benzyniaka. Zmień 0 na 2

Naciapane z ciupagi

Opublikowano
  • Autor

zmienilem i brak reakcji to samo co przed zmiana na liczniku prawie 4 a vag pokazuje ledwo 3,2 tys

Opublikowano

Masz inny licznik to podmień i się okaże co jest nie halo.

Opublikowano
  • Autor

no niestety nie posiadam innego ale bede sie staral od kogos pozyczyc

Opublikowano

po zmianie silnika wystąpił problem z kodowaniem ? Kodowanie zapisywane jest w zegarach czy nie ?

Opublikowano

zrob cale kodowanie na 00000 i potem jeszcze raz zakoduj. ale wywal te navi spryski itp samo kodowanie 4 cyl i bena 2

---------- Post dopisany at 11:17 ---------- Poprzedni post napisany at 11:16 ----------

kur i nie zauwazylem. zmien kraj na niemcy a nie europa

Opublikowano
  • Autor

zakodowalem na 00000 ale sie nie dalo nie chcialo zakodowac i pozniej zakodowalem 00042 i dalej bez zmian :(

a nie wiem czy przed zmiana byl problem bo tego nie robilem dopiero po zmianie bylem zmuszony i takie cyrki

Opublikowano

może coś kiedyś było dłubane w liczniku i temu masz takie cyrki. Nr licznika masz z softu czy z obudowy na liczniku może masz jakiś mix. Bardzo możliwe że masz uszkodzoną pamięć w liczniku i dlatego nie idzie kodowanie.

Opublikowano
  • Autor

no moze i masz racje wiec pozostaje wymiana licznika a nie orienyjecie sie jak by wygladala wymiana na polifta (biale podswietlanie i cyfrowy zegarek?? duza to rzezba ??

Opublikowano

Sporo pinów do przełożenia bo sygnaly inaczej przychodzą, sporo roboty. Zrobiłem taki myk u szwagra bo chciał białe liftowe a ma lifta ale 99 z czerwonym jeszcze. Po przekładce wsio działa tyle tylko że jak więcej jest niż 1/2 baku paliwa to wskaźnik szaleje i to nie jest napewno licznik bo już VDO mu założyłem i zamieniałem na inny i dalej to samo.

Opublikowano

ja zamontowałem u siebie z s4 i nie jest aż tak wiele roboty a co szalejącego wskaźnika to obstawiam uszkodzony pływak