Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odpowietrzanie hamulców ABS/sprzęgła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przy regeneracji tylnych zacisków niestety straciłem cały płyn z układu hamulcowego. Z tego co wyczytałem, przy utracie całego płynu jesteśmy zmuszeni odpowietrzac sprzęgło i jakąś specjalną procedurą pompę ABS. Pytania do doświadczonych osób, ktore juz to robiły:

1.Jak wygląda procedura odpowietrzania? Czy najpierw odpowietrzam sprzęgło, a potem hamulce 1- tył pasazer 2-tył kierowca, 3-przód pasazer 4- przód kkierowca?

2.Czy normalnie pompując hamulcem pompa ABS bedzie sie w stanie odpowietrzyć, czy zmontować sobie układ podcisnieniowy i przepychać płyn pod cisnieniem bez pompowania?

3. Gdzie są odpowietrzniki od sprzęgła? - pytanie chyba kluczowe

Co do odpowietrzania ABS VAGiem to u mnie ta opcja niestety nie działa bo sterownik tego nie obsługuje. Robie poprawnie w BS i nic sie nie dzieje.

Bede wdzięczny za wszelkie sugestie.

Opublikowano

No to tylko siąść i płakać, kto jest winien tego ze cały płyn poszedł się yebać ????

Opublikowano
  • Autor

Po odkreceniu przewodów zostały one prowizorycznie zaślepione i płyn nie uciekał. Niestety przez moja nieuwage jedna z zaslepek sie obluzowała i płyn przez cala noc wykapał tak że w zbiorniczku wyrównawczym bylo pusto.

Ja nie z tych co usiada i placza i mam zamiar jutro zrobic sobie układ do odpowietrzania pod cisnieniem, z tym ze nie wiem (jeszcze sie dokladnie nie przygladalem) gdzie znajdują sie odpowietrzniki od sprzęgła.

Opublikowano

Odpowietrznik masz na dole w wysprzegliku.

Opublikowano
  • Autor

Okazało się że sprzeglo ma osobny obwód (płyn i zbiorniczek ten sam, ale w głównym zbiorniczku jest mniejszy który pomimo cały płyn ucieknie, trzyma płyn do obwodu sprzęgła).

Odpowietrzyłem dziś sam tył metodą ciśnieniową i wszystko ok, leciał czysty płyn. Pedał był twardy ale gdy samochód troche pochodził na jałowym odpadł w podłoge i dopiero po podpompowaniu znowu robil sie twardy. Jutro odpowietrze przód i zobacze co sie bedzie działo.

Zastanawia mnie tylko to że pompa ABS po przekreceniu zapłonu nie robiła bzzzzzzz a gdzies wyczytałem ze powinna. Czy podczas gdy pompa nie pracuje to jest mozliwe jej odpowietrzenie? Slyszalem ze gdy jest nieaktywna to kazdy wylot do poszczególnego kola ma zablokowany i nie da sie jej odpowietrzyc. Czy to prawa?

Opublikowano

Masz jeszcze zapowietrzone tylne zaciski