Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Luz lewarka skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dość denerwujący problem, otóż od jakiegoś czas z tunelu środkowego w okolicy lewarka skrzyni biegów dobiegał mnie dziwny dźwięk,

Mniej więcej jakby jakiś plastik się poluzował i drżał.

Dzisiaj rozebrałem panel sterowania nawigacją i zobaczyłem luz na lewarku skrzyni biegów, cały element który zaznaczyłem na zdjęciu jest luźny.

Tak jakby odkręcił się, luz nie jest duży ale powoduje denerwujące dźwięki.

Nie jest to dokładnie luz lewarka ani wybieraka tylko obudowy tego co go trzyma do podwozia.

Czy ktoś może spotkał się z takim czymś bądź wymieniał już wybierak i może mi pomóc czy rzeczywiście da się to w jakiś sposób rozebrać i w ogóle dokręcić.

Jutro zobaczę na kanale od spodu czy jest taka możliwość, ale obawiam się że będzie tam wszystko zabudowane.

dzięki za ew pomoc

3824818000.jpg

Opublikowano

też bym był zainteresowany fachowym opisem naprawy i opisu co się tam wyrabia w tym mechanizmie :wink:

Opublikowano

Nie wytrzymałem i rozebrałem to ustrojstwo, zarówno od spodu jak i od góry. Okazało się że wyrobiły się prowadnice trzymające ten cały mechanizm w nadwoziu. NIe ma tam żadnych śrub trzymających to, trzyma się to na takich dwóch szynach które pod wpływem czasu, od nacisku itp po prostu się wyrobiły gdyż są z plastiku. Tak więc szybkie rezanko, wyciąłem dwa paski z teflonu o szerokości około 0.5 cm (tak się tam to mieści) wsunąłem pod mechanizm lewarka i na końcu delikatnie złapałem klejem, Luz zniknął i wszystko wróciło do normy. Żadnych hałasów już nie ma a i biegi mam wrażenie jakoś lepiej wchodzą :)

Tak więc myślę że 90% audiczek ma ten problem tylko może nie każdemu to przeszkadza :) ale u mnie wszystko musi grać.

Zaznaczę tylko że od spodu nie ma co rozbierać, mimo że tam jest tylko 6 śrub to raczej tam nie będziecie nic w stanie zrobić.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja ostatnio zauwazyłem ze mam taki delikatny luz ale na tej plastikowej główce białej

idzie do góry pociągnąć i na boki też się kiwa ale nie ma tragedii ale w marce takiej jak audi wszystko musi grać :wink:

wyśle ci filmik

to nagrał jakiś koles z usa ale u mnie jest ten sam obiaw identyczny zobacz jak to u ciebie wygląda bo zastanawiam się czy robić powoli coś z tym

Opublikowano

U mnie tego luzu nie ma, tutaj ewidentnie wyrobiły się elementy związane z tą główką, chyba z teflonu tak jak wszędzie. Raczej moim skromnym zdaniem zostaje Ci tylko wymiana wybieraka, nic innego raczej tutaj się nie da zrobić tak łatwym i szybkim sposobem jak mi. A tak naprawdę problem dotyczył czego innego bo tej czarnej obudowy. Tak czy inaczej w przypadku ew pojawienia się tego luzu w moim b8 zostaje wymiana wybieraka, od spodu nie ma możliwości dostania się do niego, to wszystko znajduje się w tej czarnej tulei o szerokości 5-6 cm więc ciężko będzie coś wykombinować.

Opublikowano

najgorsze ze nie moge kupić do regeneracji tylko cały wybierak za 700 pln :facepalm: