obr Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Cześć Wam! Z racji na przebieg auta zastanawiam się nad wymianą rozrządu. Słyszałem od kogoś, że da sie jakoś po kodzie auta sprawdzić co ile powinno się wymieniać rozrząd. Szukałem trochę w sieci i nie znalazłem nic konkretnego. Kupiłem auto gdy miało 77 700 km przebiegu, przy silniku nic nie robiłem. Aktualnie ma 100 700 km. Do 60 tys km było serwisowane w Niemczech. Auto takie jak w sygnaturce 1.8t multitronic 2001 r. PS jak oznaczać prefiks dla mojego modelu przy tworzeniu wątku? Proszę o pomoc
kiko79 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 jeśli auto jest z 2001 r i nigdy nie miało zmienianego paska, to bez względu na przebieg najwyższa pora to zrobić, bo czas na gumę dobrze nie wpływa.
obr Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem. Wie ktoś może gdzie, jeśli w ogóle w książce serwisowej oznaczają wymianę rozrządu? Jest po niemiecku więc samemu ciężko mi dopatrzeć się
kiko79 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 rozrząd w twoim silniku (o ile mi się dobrze zdaje) wymieniamy co 180 tyś km lub co 5 lat. Później każda następna zmiana już co ok. 90 tyś (a nawet niektórzy mechanicy twierdzą że co 60 tyś. lub co 5 lat). Z języka niemieckiego pasek rozrządu to Zahnriemen - także szukaj w instrukcji tego słowa na początku książki serwisowej w dziale gdzie podawane są terminy poszczególnych inspekcji
Rekomendowane odpowiedzi