Gepetto Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam, Od jakiegoś czasu świeci się check.Silnik zanim złapał temperaturę(ok1-2 min)szarpał przy przyspieszaniu.Po podpięciu pod kompa wyszedł komunikat:PO113 czujnik temp. powietrza zasysanego za wysoki sygnał.Odczytywana temperatura minus 48 stopni.Mechanik kazał mi wymienić przepływomierz.Kupiłem używkę boscha.Po wymianie silnik na zimno pracuje idealnie.Po podpięciu ponownie pod kompa i skasowaniu błąd powraca i ten sygnał -48 stopni nie zginął.Kupiłem nowy przepływomierz boscha,ale go nie zakładałem,bo inny mechanik stwierdził,że to jakiś inny czujnik za to odpowiada.Co dalej robić?Samochód jeżdzi normalnie,a chech dalej świeci i te -48. Silnik ALT 2.0 benz.+gaz.
daro84.pl Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czujnik temperatury zasysanego powietrza siedzi w kolektorze ssącym
daro84.pl Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak to ten. Siedzi z przodu kolektora
Gepetto Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2014 dzięki wielkie,sytuacja rozwiązana.Szkoda,że mechanik naciągnął mnie na zakup nowego przepływomierza(390zł).Byłem pewien,że ten czujnik w kolektorze jest ok,bo w pażdzierniku go wymieniałem.Teraz założyłem stary i problem rozwiązany.
daro84.pl Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Na ciepłym silniku też miałeś jakieś objawy?
Gepetto Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2014 Na ciepłym nie było problemu.Tylko przy zupełnie zimnym silniku.
gogotom Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 Może wiecie jak sprawdzić ten czujnik VCDS który kanał i jak warość powina być
Łukasz13 Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 Engine kanał 004 ostatnie okienko, temp. powinna być tak jak w dolocie czyli pewnie na rozgrzanym silniku na postoju ok 30-50 st zależy jaka temp. na zawnątrz i jak długo chodzi silnik.
gogotom Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 POMOCY Mam VCDS tylko gdzie znaleść wartosci jakie powiny być w poszczególnych kanałach Np. czujnik zasysanego powietrza G42 wartośc na rozgrzanym silniku 69 czy nie za dużo
Łukasz13 Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 Ale co jeszcze chcesz wiedziec? Jak nie wiesz czy czujnik sprawny sprawdz rano przed odpaleniem powinno pokrywac sie z temp. Otoczenia.
Rekomendowane odpowiedzi