Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VAG, blok pomiarowy 131 - problem/pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie wiedziałem jak zapisać temat ale mam nadzieję, że będziecie wiedzieli o co mi chodzi.

Czytałem o problemach z odpalaniem innych forumowiczów a jako, że jak się zrobiło zimniej też kręci mi trochę dłużej postanowiłem sprawdzić czy czujniki temp. pokazują poprawne wartości. Wszedłem sobie w grupe 131

Bez_tytu_u.jpg

i tutaj mam pytanie. Co dokładnie, jaka wartość jest wyświetlana w bloku 2? Co to znaczy ?? wszystkie czujniki poza tym, który widzi 139 st. C, pokazywały temp. w granicach 0 +-3 st. C.

i drugie pytanie, czy temp katalizatora, przy tych warunkach może wynosic około 70 st C ?

Proszę o podpowiedz,

pozdrawiam

Opublikowano

W bloku 2 jest temp. płynu z czujnika przy grodzi, czyli temp. silnika, na temp. kata nie patrz to nie jest prawdziwa temp.

Opublikowano
  • Autor

Który to dokładnie czujnik? Bo rozumiem, że ten powinien pokazywać realną temperaturę otoczenia, jeżeli pomiar był robiony chwile po odpaleniu??

Opublikowano

W bloku 2 jest temp. z czujnika g62 czteropinowego znajdującego się w króccu wodnym przy grodzi, daje odczyt do ecu i na wskaźnik w zegarach.

Opublikowano

Co do grupy 131 to jest ona opisana jako: "Map cooling" czyli "Mapa chłodzenia", a blok drugi tej że grupy jako: "Temperature engine outlet (specified)" czyli "Temperatura na wylocie silnika (określona)".

Temperaturę silnika (płynu chłodzącego) z ang. "Coolant temp." czyli odczyt z G62 powinieneś mieć w grupach 001, 004, 011.

001.jpg

004.jpg

011.jpg

Więc najpierw porównaj te grupy o których napisałem z grupą 131.

Opublikowano
  • Autor

dziś mogłem sprawdzić i we wszystkich grupach o których mówiłeś mam temp równo 90 st. C po rozgrzaniu a w 103 inna- 104 st. C więc dalej nie wiem ... :)

Zauważyłem jednak inny problem ... temp na wylocie z chłodnicy mam na poziomie około 17 st. C gdy na wylocie z silnika około 90 stopni... co to może być ? Samochód rozgrzany, około 30 km po mieście zrobiłem.

Opublikowano

Jak dla mnie jest ok, na wylocie z głowicy wiadomo że będzie 90 lub więcej a na wylocie z chłodnicy bedzie dużo mniej bo przy dzisiejszych temp. pęd powietrza skutecznie chłodzi chłodnice, więc może byc 17 st.