Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AVF] "Dziura" przy przyspieszaniu ze stalej predkosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow.

Jak w temacie, motor 1,9 AVF. Jadac np na 3/4/5 biegu ze stala predkoscia powiedzmy 80km/h - raz na powiedzmy 10 prob przyspieszenia z tej stalej 80km/h dzieje sie tak jak bym puscil gaz i dopiero z powrotem go wcisnal. Jest taka dziura, takie szarpniecie delikatne.

Ja wiem, ze doktor przez telefon nie pomoze zdiagnozowac choroby ale moze ktos mial podobny przypadek w swojej maszynie?

Opublikowano

a filtr powietrza i paliwa kiedy wymieniałeś ?? , podłącz vaga może jakieś błędy są

Opublikowano
  • Autor

Filtr paliwa, powietrza, kabiny i oleju z olejem - 3 godizny temu :D

Nie mniej jednak filtry byly oryginalne OOOO produkcja 2013 wiec swieze.

Na VAGu w 01 nie ma bledow.

Opublikowano

teoretycznie gdziesz masz malutką dziurke w dolocie. Wsłuchaj się czy nie słychac fuczenia przy dodaniu gazu

Opublikowano
  • Autor

Nie slysze, zeby gdzies ssalo lewizne. Malej nieszczelnosc nie da sie uslyszec przeciez... W kazdym badz razie notlaufa nie lapie nawet jak ciagnie do odciecia... Ale jak mowisz, ze moze byc taka mozliwosc to sprawdze jutro dolocik - chociaz nie raz mialem juz w tdi'kach nieszczelne doloty i tak sie nigdy nie dzialo :/

Opublikowano

spróbuj zaślepic weżyk od egr lub zamienic zawory n75-n18 -ale to tak w ramach wróżby

Opublikowano
  • Autor
spróbuj zaślepic weżyk od egr lub zamienic zawory n75-n18 -ale to tak w ramach wróżby

No wrozba nie wydaje mi sie trafna. EGR nawet jak by byl zapchany to nie jest w stanie wywolac takiej reakcji "odcinki". N75 steruje cisnieniem doladowania ale nie jest w stanie rozpedzonej turbiny zatrzymac w ulamku sekundy i w kolejnym ulamku jej puscic do 0,9bara.

Sprobuje to wytlumaczyc inaczej. Juz nawet myslalem, ze to moze potencjometr pedalu gazu ale sprawdzalem go vagiem i raczej go wykluczam (pomimo, ze nie wyrzuca bledu). Wezmy ruch potencjometra pedalu gazu oznaczmy skala 1-10. Jade 80, trzymam pedal w pozycji np 5. Wciskam pedal gazu do oporu to powinno zadzaialac 5-->10 a dziala jak by 5-->0-->10. Cos w ten desen ;)

---------- Post dopisany at 23:26 ---------- Poprzedni post napisany at 23:19 ----------

I ta "dziura" to jest powiedzmy pol sekundy ale jest dobrze odczuwalna

Opublikowano

Wtyczki na PD podoginaj. Konkretnie konektorki w tych plastikach.

Opublikowano
  • Autor
Wtyczki na PD podoginaj. Konkretnie konektorki w tych plastikach.

Powiem CI, ze przeszlo mi to przez mysl wczoraj przed spaniem i dzis z samego rana zdjalem pokrywke, wyrwalem wszystkie pompki, zalozylem nowe uszczelnienia i przy okazji nowa uszczelke zalozylem - uszczelki pompek i pokrywy mialem z passata b5 fl avf ktory nie doczekal sie wymiany - to i sie przydaly, towar dostepny od reki :kox: piny we wtyczuszkach pozaginalem delikatnie, wyczyscilem, zapsiukalem kontaktem crc - lecz niestety przejazdzka, kilka prob i problem jest dalej...

Cos mi sie wydaje, ze to bedzie ciezkie do opanowania :kwasny:

---------- Post dopisany at 11:23 ---------- Poprzedni post napisany at 11:14 ----------

teoretycznie gdziesz masz malutką dziurke w dolocie. Wsłuchaj się czy nie słychac fuczenia przy dodaniu gazu

Dolot sprawdzony. Rozebrany, wyczyszczony i poskladane wszystko ladnie w calosc. Wezyki podcisnienia tez posprawdzalem wszystkie - sa na 100% ok, ani nawet powloczka szmaciana nie jest nigdzie przytarta.

Opublikowano

N75 mógłbyś podmienić tylko tak jak sam napisałeś nie jest to możliwe żeby na ułamek sekundy turbo odpuscilo i znów pompowalo... hymm a może jednak???

Opublikowano
  • Autor
N75 mógłbyś podmienić tylko tak jak sam napisałeś nie jest to możliwe żeby na ułamek sekundy turbo odpuscilo i znów pompowalo... hymm a może jednak???
Niee przyjacielu, fizycznie niemozliwe ponadto n75 jest na 101% sprawny.

Przypomniala mi sie przed momentem historia jaka mialem z Passatem b5fl tylko tam zdechly hamulce, moc... a winowajca byl kruciec ten na waz po lewej stronie vacum pompy - poprostu uciekalo cisnienie. Polecialem przed chwila do auta, odpalilem, lape za wezyk przy vacum a tam jak go pociagne lekutko do siebie to slychac pssss... Czyli trzeba kruciec reanimowac (w tym juz jest wprawa) :kox:

Ale czy to moze byc powodem objawow o ktorych mowa powyzej ????

Opublikowano

Bierz od razu drugą pompę. Ja dałem 100 pare za uzywke ta poprawioną z literą N na końcu

Opublikowano
  • Autor
Bierz od razu drugą pompę. Ja dałem 100 pare za uzywke ta poprawioną z literą N na końcu

Spokojnie, bez nerwow :decayed: W passacie tak zalalem krociec, ze przejechal ze mna 70tys/km, teraz jezdzi sasiad tym autem to i pewnie za rok okolo 20tys przejechal i vacum chodzi jak nowka :kox:

Za pompe oczywiscie wieczorem sie zabiore, ale nurtuje mnie pytanie... czy objaw ktory opisalem powyzej moze byc skutkiem tej "malej" nieszczelnosci Vacum Pompki??????????

---------- Post dopisany at 12:03 ---------- Poprzedni post napisany at 11:58 ----------

Sprobuje sobie sam odpowiedziec na to pytanie bo chcialbym, zeby to bylo to i problem byl rozwiazany :kox: Podczas przyspieszania silnik rusza sie w tyl, pociaga za soba wezyk ktory idzie do sciany grodziowej (czyli tak jak bym pociagnal wezyk do siebie) i powstaje nieszczelnosc co skutkuje spadkiem podcisnienia a nastepnie szarpnieciem.

Ale to ja bzdury chyba gadam bo vacum do wtryskiwaczy wytwarza cisnienie a nie podcisnienie - tak ?? Ma to cos wspolnego wiec z moimi szarpnieciami?? Bo ta nieszczelnosc to ma chyba zwiazek ale np z hamulcami albo podcisnieniem ktore steruje np cisnieniem doladowania - czy tak ??

Ja juz sie zgubilem :facepalm:

Opublikowano

Dobrze prawisz... miałem nieszczelność u siebie i kolega w AWX nic poza słabym sterowaniem N75 nic się nie działo. I to tylko w logach było widać w 011.

Opublikowano

No wrozba nie wydaje mi sie trafna. EGR nawet jak by byl zapchany to nie jest w stanie wywolac takiej reakcji "odcinki". N75 steruje cisnieniem doladowania ale nie jest w stanie rozpedzonej turbiny zatrzymac w ulamku sekundy i w kolejnym ulamku jej puscic do 0,9bara.

Sprobuje to wytlumaczyc inaczej. Juz nawet myslalem, ze to moze potencjometr pedalu gazu ale sprawdzalem go vagiem i raczej go wykluczam (pomimo, ze nie wyrzuca bledu). Wezmy ruch potencjometra pedalu gazu oznaczmy skala 1-10. Jade 80, trzymam pedal w pozycji np 5. Wciskam pedal gazu do oporu to powinno zadzaialac 5-->10 a dziala jak by 5-->0-->10. Cos w ten desen ;)

---------- Post dopisany at 23:26 ---------- Poprzedni post napisany at 23:19 ----------

I ta "dziura" to jest powiedzmy pol sekundy ale jest dobrze odczuwalna

nie chodzi o zapchany egr tylko trzeba wyeliminowac czy to vacum ma za małe podcisnienie czy np n18 jest do reanimacji, u mnie własnie on był problemem i objawy miałem takie same tylko po odpięciu wezyka od egr i zaslepieniu go wszystko wracało do normy, to nie zajmuje duzo czasu, ale zrobisz jak zechcesz

Opublikowano
  • Autor

No dobrze, skoro tak to jutro rano sprobuje. Zaslepic wezyk od EGR to minuta roboty. Rano po przejazdzce z zaslepionym EGR'em dam znac czy jest efekt.

Opublikowano

Ja mam u siebie podobnie. Tak jakby turbo chwilę pomyślało po dodaniu gazu. Przeważnie odczuwalne jest to jak butuje i zmieniam bieg na wyższy i gaz. wtedy potrzebuje około 2 sekund i zaczyna rwać. Dziwna sprawa że dzieje sie to tylko jak temp. na dworze jest na plusie. I to nie zawsze. jak jest na minusie rwie od razu. i jak odepnę wężyk od klapy gaszącej i go zaślepie śrubką to wsio wraca do normy. Już cudów próbowałem i nie mam pomysłu. EGR zaślepiony, z logów nic nie wyszło. Turbo ładuje pięknie. ktoś ma pomysly?

Obstawiałem Vacum ale sprawdzałem podciśnienie i daje ładnie -0,9. na serwie chyba jest neiszczelność bo po zgaszeniu i małym postoju pedał hamulca twardy, Ale to raz po 5 minutach postoju a raz dopiero po pół godziny.

Opublikowano
  • Autor

To ktory wkoncu wezyk z EGR'a zaslepia sie ?? ten od gory co wchodzi to metalowego spodka czy z boku do czarnego plastiikowego cybanta ktory steruje klapa gaszaca??

Opublikowano

Z gory od egr.

Opublikowano
  • Autor

Zmylil mnie kolega Maestro_86 bo napisal o wezyku od klapy gaszacej, a to ten z boku a nie od gory ;) a zaslepiamy ten od gory - czy to tez klapa gaszaca? nieee.... chyba :kox: