Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Dylemat Concert - nie ori radio

marekg

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat, w kodach wyposażenia nie ma nic wspomniane o nagłośnieniu w moim samochodzie. Radia faktycznie fabrycznego nie było i nie ma. Natomiast jest napewno 8 głośników wszystkie zamontowane w drzwiach. W serwisie nie potrafili mi na szybko odpowiedzieć czy ten samochód mógł mieć zamonotowane głośniki fabrycznie ale bez ori radia. W tej chwili mam kaseciaka Clariona ale myślę o wymianie i zastanawiam się czy kupić coś w miarę taniego na CD/MP3 czy też zadbać raczej o estetykę wnętrza i zapodać sobie Concerta. Zastanawiam się tylko czy jeżeli instalacja byłaby faktycznie fabryczna i w tej chwili grają wszystkie głośniki to po zapodaniu Concerta byłby problem z zasialniem na tył? czy byłby potrzebny wzmacniacz? Nie wiem czy gra jest warta świeczki, z jednej strony zwykłe radio z mp3 i bezproblemowa instalacja albo ładne pasujące ori radio bez mp3 ale za to z możliwością kłopotów z podłączeniem...

najlatwiej bylo by wyciagnac stare radio i zobaczyc w jaki sposob jest podlaczone czy jest cos przerobiane czy jest ori i wtedy podejmowec jakies decyzje

najlatwiej bylo by wyciagnac stare radio i zobaczyc w jaki sposob jest podlaczone czy jest cos przerobiane czy jest ori i wtedy podejmowec jakies decyzje

Udało mi się wydłubać stare radyjko i podłączone jest ono za pomocą dwóch kostek prawie identycznych plus antena. Z tego co do tej pory widziałem to Concert ma troszeczkę inne gniazdka. Narazie kupuję separator bo antena była podpięta bez tego, stąd moje problemy z odbiorem i ogólnie słabym sygnałem. Trochę to byłoby dziwne że na jakimś tam radyjku elegancko chodzi 8 głośników a Ori potrzebowałoby wzmacniacza...

Trochę to byłoby dziwne że na jakimś tam radyjku elegancko chodzi 8 głośników a Ori potrzebowałoby wzmacniacza...

Tak jest niestety , bo Concert ma wyjście tylko na jedną parę głośników.

Trochę to byłoby dziwne że na jakimś tam radyjku elegancko chodzi 8 głośników a Ori potrzebowałoby wzmacniacza...

Tak jest niestety , bo Concert ma wyjście tylko na jedną parę głośników.

Szkoda robić druciarstwo w samochodzie. Kusi mnie Concert ale biorąc pod uwagę koszt zakupu nie tylko radia ale i dodatkowo wzmacniacza oraz nakład pracy to przestaje mi się to kalkulować. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki to wzmacniacz byłby potrzebny, jaki to koszt oraz gdzie takie coś się montuje? Coraz bardziej skłaniam się ku nie ori radyjku. Będzie łatwiej, szybciej, taniej i bez szpagatów z mp3. Tylko nie będzie tak ładnie audikowo jak powinno być ;(

Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem, że w mocno nagrzanym wnętrzu samochodu radio nie chce grać? tzn wyświetla się wszystko prawidłowo itd ale brakuje fonii. Dopiero w trakcie jazdy jak autko się wystudzi nieco to zaczyna pykać w głośnikach i zaczyna działać wszystko okej. Zastanawiam się czy takie coś może powodować sama instalacja albo też co wydaje mi się bardziej prawdopodobne w radiu coś się sknociło, jakiś kondensatorek szlag trafia albo co.