Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka z 2.5 na 1.9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie poniewaz mam 2.5 ake quattro w manualu i zastanawiam sie nad przekladka na 1.9 i z tego powodu rodzi sie nastepujace pytanie czy sprzeglo z dwumasa ktora niedawno wymienialem zaloze do owego 1.9 oraz czy siadzie mi skrzynia z tego 2.5 poprostu sprawa przezucenia silnika z osprzetem i ecu z instalacja zeby miec 1.9 quattro dziekuje z gory za jakies podpowiedzi :)

Opublikowano

tak jest skrzynia i sprzęgło z kołem podejdzie pod 1.9. Po przekładce najlepiej podjechać na program i nie będzie wcale gorzej jeździło niż oryginal :) a zazwyczaj te AKE już igły nie są to będzie tylko lepiej ;) ogólnie żeby nie rzeźbić potrzebujesz kompletny silnik z wiązką silnika i ECU, przynajmniej pierwszy kawałek wydechu z katalizatorem (resztę dorobić) i najlepiej mieć pas przedni z 1.9 i przekładka w miarę przyjemna

Opublikowano
  • Autor

walsnie sie tak zastanawiam bo mam cale auto uderzone z niemiec z 2004r 1.9 130km jezdrzace 163tys przebiegu serwisowane do konca niby za 3tys + laweta i kusi mnie zeby to wziasc bo za niedlugo bede mial rozrzad do wymiany i napewno cos jeszcze to wolal bym juz wrzucic 1.9 i podejzewam ze lepiej by chodzilo niz to 2.5 bo 1.9 ciagnie od spodu nie od ponad 2tys :D a powiedzice mi jeszcze jak tam w spalaniu to 1.9q sie ma ??

Opublikowano

Spalanie na seryjnych 130 KM w quattro miałem minimum 7 na trasie w mieszanej 8 po samym mieście nie mierzone w sumie to 1-2 l. mniej od zdrowego 2.5

Opublikowano
  • Autor

szczerze jesli chodzi o takie porownanie to u mnie w trasie 2.5 wychodzi duzo lepiej niz to 1.9 na miescie ok 9-10 l a mieszane to nie wiecej niz 6,5-7,5l sprawdzane wiele razy wiec mysle ze jeszcze nie jest az tak zle ze spalaniem :D

Opublikowano

ja w moim A6 zmienialem silnik z 2.5 na 1.9 z tym ze 110 KM i powiem Ci ze moim zdaniem lepiej zalozyc 1.9 bo spalanie mniejsze, ogolnie czesci eksplatacyjne takie jak rozrzad sa duzo tansze no i nie musisz sie martwic ze walek Ci peknie czy moze pompa wtryskowa padnie takze ja ze swojej strony polecam zmiane na 1.9

Opublikowano
  • Autor

now alsnie z racji kosztow czesci eksploatacyjnych bym sobie zmienil bo jak zacznie sie sypac to bedzie problem a jak narazie chodzi pieknie nie mam co narzekac a tym bardziej jak moje kpl nowe sprzeglo podejdzie do 1.9 i skrzynia to jest doslownie dzien roboty z wymiana wiec pewnie sie skusze :D

Opublikowano

u mnie sprzeglo sie nie nadawalo nie wiem jak w 130 PS a i pas przedni trzeba bylo zmienic bo przednia lapa silnika nie pasowal. Zaznaczam ze nie wiem jak jest w B6 alu uczulam na to zeby pozniej nie bylo problemow

Opublikowano

Jak zejdziesz swoim 2.5tdi w trasie jadąc 130km/h wyjeżdżając cały zbiornik i wyjdzie Tobie 4.5L tak jak jest napisane w książce 1.9tdi awx to i tak warto :decayed: (sprawdzone spalanie bo takie miałem jak pojechałem w trasę i cały zbiornik bez wyłączenia silnika ) ogólnie polecam 1.9tdi PD pod warunkiem że wałek będzie miał cały i pompo-wtryskiwacze dobre :wink: bo i tutaj jest bolączka z wałkiem(ale jednym a nie 4-ma jak to ma się w 2.5) :wink: Kupisz dobry egzemplarz silnika to będziesz długo śmigał :)

Opublikowano

jak założysz dwumasę z 2.5 tdi do 1.9 to zrobisz to czego nikt nie dokonał ... dlaczego ? bo nie pasuje ...

skrzynia i cała reszta owszem ale nie koło dwumasowe ... potrzebujesz dwumas z 1.9 tdi i to jest koniec w tym temacie.

Opublikowano

jak ten 2.5 narazie Ci ladnie chodzi to go zostaw i jezdzij dopiero jak sie cos zepsuje i bede duze koszta naprawy to zakladaj 1.9

Opublikowano

No tak ale teraz jeszcze cos wezmie za ten silnik a jak cos padnnie? By mu sie teraz zwrocilo sporo kaski.

Opublikowano

ja wyjalem swoj i walki mam ladne i teszte tez tylko pompa wtryskowa padnieta i za 1500 nikt nie chce wziac

Opublikowano
  • Autor

nowlasnie jestem tego swiadomy ze niby 2.5 sie bardzo psuja ale sprzedac jakas czesc do tego silnika to sukces a nie mowiac o calym kompletnym silniku to juz naprawde graniczy z cudem moze by opchnol za 1000zl jesli bym jeszcze komus w cenie dowiuzl i zalozyl bo taka jest prawda mialem 2.5 akn kpl po ori przebiegu 223tys walki turbo pompa igla i wystawialem caly kompletny z pasem chlodnicami wiazkami komputerem itp za 1500zl i zadnego kupca to porozbieralem na graty czesc na przetop a czesc jeszcxze lezy i co jakis czas wystawiam i z tego powodu troszke szkoda mi tego bo nie ukrywam chodzi bdb i nie pali az tak strasznie a jak by mial skonczyc jak poprzednik to bym chyba na zawal padl :D:D

Opublikowano

ja bym narazie jezdził jak sie dobrze sprawuje

Opublikowano

Macie rację co do tego dwumasu sam zajrzałem przed chwilą na silnik w garażu i chociaż wyżej pisałem że da rade to przecież w 2,5 jest przykręcony na 8 śrub do wału także nie pasuje mój błąd :) jeżeli chodzi o sprzedaż 2,5 to kompletny sprzedać jest jak dla mnie prawie niemożliwe w sumie to pompę łatwo sprzedać a reszta jest tragedia. Chyba że się ma idealne wałki albo już ten nowszy typ jak np. w BDG to jeszcze może ktoś weźmie

Opublikowano

no wlasnie ja swojego kompletnego nie moge sprzedac tak jak pisalem wyzej a mam AKN