Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Manetki z A6 C5 do A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nurtuje mnie jedno pytanie. Czy manetki od tempomatu i sterowania fisem pasuja p&p od A6 C5 z 1999 roku (przedlift) do A4 B5 lift z 1999 roku? Jak nie pasuja z całym pająkiem to czy da sie odlaczyc same manetki i je zmienić? Wtyczki będą te same? Bo mam do kupna ale nie mam jak ich obejrzeć.

---------- Post dopisany at 21:12 ---------- Poprzedni post napisany at 13:10 ----------

Odpowie ktoś?

Opublikowano

Co do tempmatu to pomyśl gdzie jest włacznik świateł w C5 i masz odpowiedź

Opublikowano
  • Autor

A włącznik świateł nie jest rozkładanym elementem i nie da sie tego odłączyć?

Opublikowano

Po lifcie bez rzeźby pasują manetki o numerze 4D0953513M ( angielskie napisy ) lub 4D0953513P ( niemieckie )

Montowałem u siebie tempomat i jeżeli dobrze pamiętam to na 99.99999999999% włącznika świateł nie oddzielisz , można spróbować samą dźwignie podmienić na taką z tempomatem ale czy to warte rzeźby - jak chcesz mam zdemontowaną manetkę w piwnicy mogę jutro sprawdzić.

A

Opublikowano
  • Autor

Hmm dorwałem manetkę tempomatu ze światłami z A4 B5 z 1999 roku ale nie ma takich oznaczeń jak napisałeś "4D0953513M i 4D0953513P" tylko 4D0953513 bez litery na koncu, z 4D0953513A, 4D0953513B, 4D0953513C.

Będzie pasować? Bo jak dla mnie to jedno i to samo co moja bez tempomatu.

Opublikowano

4D0953513 to manetka bez tempomatu do przedlifta tzn wg Etki do rocznika modelowego 97 , 4D0953513A i 4D0953513C te są to tempomatu rocznik jak wczesniej

4D0953513D to zwykła manetka wg Etki od rocznika modelowego 98 a ty szukasz to co napisałem wcześniej

Opublikowano
  • Autor

To jeśli ta manetka ma te oznaczenia 4D0953513A i 4D0953513C podejdzie do mojego? bo jeszcze nie rozbieralem ale ogladajac zdjecia w necie z tym wlasciwym oznaczeniem 4D0953513M i P do mojego to niczym sie nie rozni. No chyba ze nie podejdzie o tych oznaczeniach do mojego rocznika polift sposobem P&P to trzeba coś rzeźbić to jestem w stanie podjąć się tego :)

Dorzucam zdjęcia.

Hosting Zdjęć-20140301_192654.jpg

Hosting Zdjęć-20140301_192654.jpg

Hosting Zdjęć-20140301_192757.jpg

Hosting Zdjęć-20140301_192835.jpg

Zapłaciłem za niego 50zł to chyba nie jest zła cena (kobieta po zmarłym mężu wyprzedaje rzeczy z auto złomu).

Opublikowano

Rożnią się wtyczkami z tyłu z tego co wiem

Opublikowano
  • Autor

No to czeka mnie rzeźba. Jak wrócę do domu z pracy to rozbiore swoją i zamienię same manetki tempo z ta bez

Opublikowano

Masz fotki manetki bez tempomatu i wtyczek do niej ( dostałem wraz z manetką z tempo ) , zdjąłem przy montażu:

P1050112.jpg P1050113.jpg P1050114.jpg

P1050121.jpg

screen capture open source

---------- Post dopisany at 13:40 ---------- Poprzedni post napisany at 13:35 ----------

No to czeka mnie rzeźba. Jak wrócę do domu z pracy to rozbiore swoją i zamienię same manetki tempo z ta bez

No to chyba jedyne rozwiązanie

Opublikowano
  • Autor

No to będzie rzeźba bo w mojej ori mam na bank tak jak na twoich zdjęciach ta mała wtyczkę. Przełozę samo ramię tempo/przełącznika kierunkowskazów. Jutro dam znać jak poszlo z całym montażem tempomatu. tak wgl to od czego jest ta mała wtyczka na 3 bolce ze przedlift tego nie miał?

Dzięki za foto :)

Opublikowano

Jest opisane R , 49a , L - pewno kierunkowskazy

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki bo nie mogłem rozczytac w tel. Hmm raczej dużo do roboty nie będę miał oprócz podłączenia samej instalacji. Myślę ze 50zl jak za tempomat i cała instalacje do niego to nie jest dużo. Same manetki kierunkowskazów i świateł bez tempo chodza po więcej.

Opublikowano

Sprawdziłem w schematach tą 3 pinową wtyczkę - jest od kierunkowskazów :wink:

Opublikowano
  • Autor

czyli w przedlifcie kierunkowskazy sa pewnie w tej kostce co wychodzi od tempomatu. tak jak mowiles moja w samochodzie ma oznaczenie 4D0953513D i musialem rzeźbić tzn przerzucić tempomat z tej kupionej do mojej. jedyne czym sie różni to jest to że ta wtyczka od tempomatu z przedlifta nie pasuje na swoje miejsce w mojej z lifta, po innej stronie ma mocowania na śrubki ale to nie problem

Opublikowano

Kierunki w tych starszych są przekazywane 3 blaszkami na drugą stronę manetek (od wycieraczek) i tamtym gniazdem są połączone z instalacją

Opublikowano
  • Autor

ja u siebie jechałem po opisie z ajm chociaż mam afn z 99 ale polift ma takie same kostki i wpialem się w biała i wszystko gra. Ale co się naklalem przy skladaniu jednej manetki z dwoch innych to brak słów. po złym złożeniu nie miałem długich i z prawym kierunkiem świeciły się długie światła(źle założone miedziane blaszki w manetce). Kilka razy złożyłem, popatrzylem na szczegolowe zdjęcia zrobione przed rozłożeniem na części pierwsze doznałem oświecenia i teraz wszystko gra.

Jest tylko jeden problem z tym tempomatem. Jak wcisne fix czy np sprzeglo lub hamulec wartości w vagu sa ok takie jak być powinny ale przy ruszaniu przesuwakiem na aufn czy aus te zmieniaja sie na zera i wtedy sprzeglo, hamulec i fix maja już inne. za którymś razem zaskoczy i już jest normalnie ale potem znów lipa. Tempomat ogólnie działa bo podczas jazdy wcisne fix i trzyma prędkość, sprzęgło, hamulec wyłącza ale po przesunieciu na aufn czy lekko na aus wyłącza zamiast zmniejszać lub zwiększać predkosc i wtedy muszę kilka razy nacisnąć fix zeby tempo trzymalo predkosc . wszystko jest ok tylko tu leży problem. Może dlatego ze manetka z tempo jest stara i coś tam w niej jest nie tak ze stykami. Da sie ja jakoś rozebrac i przeczyscic bez zdejmowania kierownicy?

Opublikowano
  • Autor

Danke :) Pojeździłem troche z tempomatem i powiem że chyba się rozruszał ale wyczyscic profilaktycznie nie zaszkodzi :)

---------- Post dopisany 05-03-2014 at 13:36 ---------- Poprzedni post napisany 04-03-2014 at 20:47 ----------

Rozebrałem, było tam bardzo dużo syfu, smalcu czy cholera wie czego. Przeczyściłem i wszystko działa idealnie :)

Dziękuję i temat do zamknięcia :)

• 9 lat później...
Opublikowano

Witam. Postanowiłem do swojej A4 B5 (98r. pierwszy lift) dołożyć zegary full fis (też z 98r). Mam pytanie odnośnie manetki. Czy manetka fis z A6 C5, A3 8L, Golf4, Passat B5 FL będzie działać z Fisem i wycieraczkami w A4 B5? Dodam, że u mnie manetka świateł jest stara (okrągłe piny) a manetka wycieraczek ma już płaskie piny poliftowe.

Tak wygląda cały pająk u mnie:

image.png.dce30b0cdc72c2affb83fc313c16952f.png

image.png.7e5a281840385d8dec61d2efb1646c8f.png

Taką manetkę zamierzam kupić:

image.png.b848b9712848c5d267e6c5e55273e978.png