Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

215/50/17 VS 215/55/17 - czy będą mocno przekłamywać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie , chciałem zapodać taki temat do rozważenia bo nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi :

Wiadome jest iż oryginalnie na wlepce do felgi 17 dedykowany jest rozmiar opon 235/45/17 , ale jest on dla mnie za szeroki i opory toczenia wiadomo większe. Najlepszy zamiennik do nich to 215/50 , ale biorąc pod uwagę dziury i aby zawiecha aż tak mocno nie dostawała to jest jeszcze rozmiar 215/55 :

co sądzicie o takich oponach 215/55 na feldze 17 ? mocno będzie przekłamywać licznik ?

mam taki dylemat bo ostatnio nawymieniałem się wahaczy w naszym zawieszeniu i biorąc pod uwagę pracochłonność całej operacji szukam jakiegoś kompromisu jak oszczędzić troszkę zawieche ?

:hi:

Opublikowano

235/45 a 215/55 to różnica średnic 25 mm czyli 3,74%

Tolerancja jest do 2 %

Nie pasują one do B6

Opublikowano

możesz śmiało założyć takie opony jeśli chcesz.

a jeśli chodzi o przekłamywanie to nieprzejmuj się tym bo rzeczywista prędkośc będzie bardziej zbliżona do prędkości GPS niż na oryginalnych kołach

Opublikowano
  • Autor
możesz śmiało założyć takie opony jeśli chcesz.

a jeśli chodzi o przekłamywanie to nieprzejmuj się tym bo rzeczywista prędkośc będzie bardziej zbliżona do prędkości GPS niż na oryginalnych kołach

to już w końcu zgłupiałem :facepalm:

Opublikowano

jeśli chcesz to zakładaj te opony i tyle

Opublikowano
  • Autor
jeśli chcesz to zakładaj te opony i tyle

kwestia jeszcze do przemyślenia

Opublikowano

Pamiętać trzeba, że przekłamanie licznika jest tym większe im większa jest prędkość z jaką jedziemy i jadąc 100-120km/h są to nieznaczne różnice.

Do tego licznik zaniża prędkość o te 2-3% więc zakładając minimalnie większe koło niż zaleca producent na liczniku będzie realna prędkość z jaką jedziemy. Tak więc przy tak niewielkich zmianach średnicy koła problem nie powstaje i nie ma się czym przejmować. To nie są jakieś katastroficzne zmiany, koło większe o 25mm jest wyższe jedynie o 12,5mm a jak bieżnik się zetrze to zostanie różnicy jeszcze mniej.

Opublikowano
  • Autor
Pamiętać trzeba, że przekłamanie licznika jest tym większe im większa jest prędkość z jaką jedziemy i jadąc 100-120km/h są to nieznaczne różnice.

Do tego licznik zaniża prędkość o te 2-3% więc zakładając minimalnie większe koło niż zaleca producent na liczniku będzie realna prędkość z jaką jedziemy. Tak więc przy tak niewielkich zmianach średnicy koła problem nie powstaje i nie ma się czym przejmować. To nie są jakieś katastroficzne zmiany, koło większe o 25mm jest wyższe jedynie o 12,5mm a jak bieżnik się zetrze to zostanie różnicy jeszcze mniej.

czyli moge założyć 215/55 i będzie w miare ok ? a mocno to się przełoży na spalanie ?

Opublikowano

Powinno być ok, jaką szerokość i ET felgi masz? W 1.9TDI różnica spalania na oponach 235 a 215 to około 500ml.

Opublikowano

czyli moge założyć 215/55 i będzie w miare ok ?

no a co ja ci już na samym początku napisałem?

PS do Verus: licznik zawyża rzeczywistą prędkość :wink:

Opublikowano

Oczywiście, że zawyża, moja pomyłka.