Art_A4 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Witam. Wczoraj mój młodszy brat wcisnął wszystkie przyciski przy drzwiach. Po prostu zamknął się w samochodzie od środka. Od tej pory centralny zamek nie działa, mogę tylko otwierać drzwi osobno. Centralny chyba pneumatyk (pompa koło prawego tylnego nadkola). Pomóżcie.
majkel_majki Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Kolego, czy pompka centralnego pracuje?
Art_A4 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Pracuje ale jakoś tak inaczej niż kiedyś. Ciszej trochę. Co mogło nawalić ??? Pompa a może coś więcej ???
majkel_majki Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Spróbuj ściągnąć wężyk przy pompce i sprawdź czy kiedy chodzi to czuć podmuch. Jeśli nie to będzie rozsypany wirnik pompki i musisz szukać drugiej. Ewentualnie brat, wciskając przyciski ręcznie mógł uszkodzić któryś z siłowników pneumatycznych i masz na nim nieszczelność. Pompka pracuje inaczej, ale dłużej niż zwykle czy nie? Pamiętam, jak przy nieszczelnym siłowniku zamka tylnej klapy pompka chodziła znacznie dłużej i z większym wysiłkiem by wytworzyć ciśnienie w układzie.
Art_A4 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Pompa chodzi dłużej i trochę ciszej niż ostatnio a to może z tego powodu, że nastąpiło rozszczelnienie siłowników. Zamek od tylnej klapy nie chodzi od dłuższego czasu (otwieram go kluczykiem, wtedy pompa pompowała długo ale i głośniej niż teraz) także myslę, że to będą siłowniki. Jutro podjade do specjalisty to powie co i jak. Załóżmy że wszystkie siłowniki są padnięte. Na jaki koszt muszę być przygotowany ???
mcm Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 zajrzyj do wirnika pompki może się rozleciał
majkel_majki Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Wygląda na to, że wirnik pompy nie dał rady, zwłaszcza że jak mówisz od jakiegoś czasu w układzie była nieszczelność i pompa pracowała z większym wysiłkiem. Zamknięce samochodu ręcznie to moim zdaniem jedynie nieszczęśliwy zbieg okoliczności.
Barni Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Też sugeruję zajrzeć najpierw do pompki centralnego. Ja już przerabiałem pęknięty wirnik w pompce. Dodatkowo po wymianie dobrze sprawdzić szczelność innych elementów.
Rekomendowane odpowiedzi