Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po wymianie imbusika w pompie oleju auto wibruje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Postanowiłem profilaktycznie wymienić imbusik i przerobić gniazdo na imbusik 100 mm. Niestety po złożeniu wszystkiego do kupy silnik drży, auto wibruje, czuć drgania na całej karoserii.

Teraz przerzuca się winą firma która robiła pompę z warsztatem który ją demontował/montował.

Pompa była cała zawieziona do firmy która się zajmuje turbinami i pompami - sami ją rozbierali i sami pompę składali.

Chciałem zapytać czy może być ta pompa źle złożona ? Jaka może być przyczyna tych wibracji ? Goście od pomp twierdzą że mechanik mógł rozrząd przestawić. Napęd pompy jest na koło zębate. Auto w takim stanie przejechało około 20km.

Opublikowano

Czyli auto oddałeś dobre a teraz takie kwiatki po wymianie :kwasny: współczuje .

A jaki przelot ? imbus był wyrobiony ?

Opublikowano
  • Autor

no niestety. Auto ma przejechane 159k km. Naczytałem się różnych pierdół w necie i postanowiłem to wymienić. Po rozebraniu okazało się że nie ma tam żadnego zużycia. 1000zł w piach i auto nie jeździ.

Opublikowano

Tez mnie ten temat ciekawił i tu powiem jedna ciekawostke .

W ASO ( mam info od kolegi) A4 B8 2008 po przebiegu 280 tys. wlasciciel robił rozrzad oraz sprawdzenie imbusa.

Bylo minimalne zuzycie :wink:

Opublikowano

a założyli blokady na wałki??

Opublikowano
  • Autor

nie, na bank nie założyli bo Panowie od pomp im tego nie powiedzieli, podobno twierdzili że nic nie trzeba robić z rozrządem. Wyciąga się pompę a po zabiegu wkłada w to samo miejsce.

Osobiście uważam że o zużyciu tego imbusika piszą głownie firmy które z tego żyją. Ewentualnie ludzie którzy mają nalatane po 400 000 km w swoich samochodach które jak niemiec sprzedawał to płakał :grin:

Opublikowano
nie, na bank nie założyli bo Panowie od pomp im tego nie powiedzieli, podobno twierdzili że nic nie trzeba robić z rozrządem. Wyciąga się pompę a po zabiegu wkłada w to samo miejsce.

Osobiście uważam że o zużyciu tego imbusika piszą głownie firmy które z tego żyją. Ewentualnie ludzie którzy mają nalatane po 400 000 km w swoich samochodach które jak niemiec sprzedawał to płakał :grin:

chodzi o blokade na wałki balansujace w pompie oleju a nie wałki rozrzadu :wink:

Opublikowano
  • Autor

wałkami w pompie osobiście paluchem kręciłem więc żadnej blokady nie było.

Opublikowano
wałkami w pompie osobiście paluchem kręciłem więc żadnej blokady nie było.
no to stad te wibracje zapewne ...
Opublikowano
  • Autor

z warsztatu który regeneruje te pompy odebrałem pompę już złożoną, wałki były na miejscu w obudowie pompy i można było pokręcić kołem zębatym.

To miało być jakoś zblokowane?

Opublikowano
z warsztatu który regeneruje te pompy odebrałem pompę już złożoną, wałki były na miejscu w obudowie pompy i można było pokręcić kołem zębatym.

To miało być jakoś zblokowane?

kazał ci ktoś tym kręcić ????? :facepalm: ja tez jestem po tym zabiegu i widziałem swój zabierak i przy przebiegu około 160.000 zaczynał się już obrabiać delikatnie a przerobienie gniazda w wałku pod dłuższy zabierak to dobre posuniecie wiec pieniądze w błoto nie poszły, ciekaw jestem gdzie to robiłeś i gdzie jeździsz do mechaniora:whistling: a swoja droga ciekaw jestem czy panowie po złożeniu pompy sprawdzili luz na kołach zębatych

Opublikowano
  • Autor

narazie nie piszę gdzie to robiłem ani kto to robił bo jeszcze nie wiem czyja to do końca wina. Wyciągają tą pompę i mają to poustawiać jak trzeba - zobaczymy rano czy dali radę.

Zaznaczyłem na rysunku koło którym ruszyłem, nie sądzę żeby miało to jakiś wpływ na ustawienie wałków, zwłaszcza że po regeneracji pompa została wsadzona luźno w karton i mogło się to przestawić nawet podczas transportu.

OILPump.jpg

Opublikowano

No jak nie miało jak miało :) wałki przestawione względem siebie, bądź wału i może rzucać na wolnych obrotach.

Opublikowano
  • Autor

udało się to poskładać poprawnie.

Trzeba rozrząd ustawić w odpowiednim punkcie i wałki też muszą być ustawione odpowiednio .

Dzięki za wszystkie rady !

Opublikowano

Możesz rozwinąć "odpowiednio" ? Gdyby ktoś jeszcze miał podobny problem.

Opublikowano

Wał ustawiasz w GMP(1-wszy tłok góra)

-na jednym z dłuższych wałków od modułu olejowego znajduje się miejsce na blokadę(malutki wypust)

-nie potrzeba żadnej blokady-ustawiasz to wcięcie na godzinę 6-stą względem bloku silnika(czyli przeciwwagi leżą"brzuchami" do dołu)

i po temacie

PS:Kołem pośrednim możesz sobie kręcić ile zechcesz....(jeśli moduł jest poskręcany)