Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BDG] Multitronic i sprzęgło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak już niektórzy wiedzą (Ci, którzy są regularnie :> męczeni pytaniami), zamierzam kupić A4 B7 04.2005r. 2,5 z automatem. Jako, że montowany jest tylko Multitronic, to chciałbym się dowiedzieć pewnej rzeczy (od 2004 do końca 2005 była zieniana skrzynia na 7 lameli).

1. Podobno po przeróbce na 7 lamelek i odpowiednim dbaniu, ta skrzynka jest równie trwała co tip lub manual i nie sprzwia żadnych prolemów, ale JAK TO POZNAĆ ?czy jest juz po,czy przed?

2. Jaki rodzaj sprzęgła występuje z ta skrzynią - hydrokinetyczne, czy elektromagnetyczne (oba występowały w bezstopniowych, ale chyba elektrow starszych modelach?)?

Z góry dziękuję za info - każde na wagę złota:>

Opublikowano

ta skrzynka jest równie trwała co tip lub manual i nie sprzwia żadnych prolemów

no to raczej bzdura... zawsze automat będzie mniej trwały niż manual...

co do akcji serwisowej - jeśli auto zostało jej poddane to jest informacja w centralnej bazie... a jeśli autko jest z końca 2004 lub dalej to jest pewne że takiej akcji nie przeszło bo fabrycznie ma już poprawioną skrzynię (tak przynajmniej czytałem)

Opublikowano
  • Autor

No mi się też wydaje,że trwałością manualowi żaden automat nie dorówna, ale gdzieś na forum AKP czytałem taki cytat:)

Co do skrzyni, to słyszałem, że te poprawione maja już 7 "przełożeń". Auto, które sprawdzałem było produkcji 04.2005 i miało 6 przełożeń w multi, tak więc kiszka nadal:)

Ponoć do końca 2005 zmieniali.

Opublikowano

no właśnie mi się wydaje że ktoś pomylił lamelki z biegami (których jak wiadomo w multitroniku nie ma) ale ekspertem nie jestem... wiadomo tylko że zastępowali coś z 6cioma lamelkami na coś z 7dmioma lamelkami... żeby było bardziej wytrzymalsze i modyfikacje zaczęły się od połowy 2003! roku (wtedy wzywano niemieckie wozy na akcję serwisową, której w naszym pięknym kraju oczywiście nie było)

Opublikowano
  • Autor

GRazny

Nie pomyliłem - przeróbka związana z akcją serwisową Audi obejmowała wymianę z 6 na 7 lamelek, natomiast jest jeszcze różnica w ilości tych wirtualnych przełożeń. Właśnie mi chodzi o to, czy po przerobieniu miało multi też 7 przełożeń, czy nie ma ona nic z tym wspólnego?? A jeśli nie ma, to chciałbym się dowiedzieć, od kiedy montowano skrzynie z 7 "biegami":d

Opublikowano

GRazny

Nie pomyliłem - przeróbka związana z akcją serwisową Audi obejmowała wymianę z 6 na 7 lamelek, natomiast jest jeszcze różnica w ilości tych wirtualnych przełożeń. Właśnie mi chodzi o to, czy po przerobieniu miało multi też 7 przełożeń, czy nie ma ona nic z tym wspólnego?? A jeśli nie ma, to chciałbym się dowiedzieć, od kiedy montowano skrzynie z 7 "biegami":d

skrzynie multitronic z 7 biegami zaczeto montowac od momentu wejscia na rynek modelu b7.Nie spotkalem nigdy modelu b6 z automatem 7 biegowym.Jesli chofdzi o akcje serwisowa to dodawano 7 lamelke na tarczy ale nie 7 bieg[br]Dopisany: 01 Wrzesień 2008, 17:25 pm_________________________________________________

Witam.

Jak już niektórzy wiedzą (Ci, którzy są regularnie :> męczeni pytaniami), zamierzam kupić A4 B7 04.2005r. 2,5 z automatem. Jako, że montowany jest tylko Multitronic, to chciałbym się dowiedzieć pewnej rzeczy (od 2004 do końca 2005 była zieniana skrzynia na 7 lameli).

w modelu 2,5 byl montowany multitronic z napedem FWD a przy napedzie Quattro motnowany byl tiptronic wiec nieprawda jest ze 2,5 wystepuja tylko z multi

Opublikowano
  • Autor

HiRide czytaj dokładnie:)

1. Napisałem, że B7 2,5 tdi był tylk w multi(i manualu oczywiście) a nie Tiptronicu.

2. Napisałem również, że była przerabiana na 7 lamelek, a nie że dodawano 7 bieg, tylko, że są skrzynie 6 i 7 "biegowe" i pytałem, od kiedy były montowane :>

A tak przy okazji, co myślicie o tej furce??

Ściągana z Francji ponoć miesiąc temu, przebieg różny na zegarze i w opisie, gdyż ponoć uszkodził się zegar i wymieniono go na nowy z takim jak na zdjęciu przebiegiem. Dostałem fotkę z datą jeszcze we Francji - 18.06.2008 i przebiegiem 150795 km. lakierowana była przerysowana lewa strona (drzwi kierowcy do przetłoczenia). Ostatnia wizyta serwisowa przy przebiegu ok 150tys.

Co myślicie o tym???

http://otomoto.pl/audi-a4-2-5-tdi-163-km-skora-6-biegow-C5906307.html

Opublikowano

HiRide czytaj dokładnie:)

1. Napisałem, że B7 2,5 tdi był tylk w multi(i manualu oczywiście) a nie Tiptronicu.

2. Napisałem również, że była przerabiana na 7 lamelek, a nie że dodawano 7 bieg, tylko, że są skrzynie 6 i 7 "biegowe" i pytałem, od kiedy były montowane :>

A tak przy okazji, co myślicie o tej furce??

Ściągana z Francji ponoć miesiąc temu, przebieg różny na zegarze i w opisie, gdyż ponoć uszkodził się zegar i wymieniono go na nowy z takim jak na zdjęciu przebiegiem. Dostałem fotkę z datą jeszcze we Francji - 18.06.2008 i przebiegiem 150795 km. lakierowana była przerysowana lewa strona (drzwi kierowcy do przetłoczenia). Ostatnia wizyta serwisowa przy przebiegu ok 150tys.

Co myślicie o tym???

http://otomoto.pl/audi-a4-2-5-tdi-163-km-skora-6-biegow-C5906307.html

:shocked: sugerujesz ze nie ma a4 b7 2,5 z tiptronikiem ?

Opublikowano
  • Autor

Nie sugeruje, bo za mało wiem :> Z tego co piszą ludziska na tym forum, to jest tylko z multi, ale ja osobiście głowy nie dam. Mówię tylko, że się nie spotkałem z tipem i opieram się na opiniach innych i bardziej doświadczonych w Audi od siebie. Jeśli się nie zgadzasz, to daj linka do czegoś z tipem, to wtedy i mnie oświecisz :>

Cholera jasna - przepraszam ale zamieściłem post z ogłoszeniem nie w tym wątku co trzeba :> Proszę moda o usunięcie! Przepraszam za klopot

Opublikowano

No nie ma.

Opublikowano

No nie ma.

a QUATTRO?

Opublikowano

Nie bylo 2.5Q w B7.

Wylacznie 2.7 i 3.0 na CR jesli chodzi o V6 TDI w Q.

Opublikowano

Nie bylo 2.5Q w B7.

Wylacznie 2.7 i 3.0 na CR jesli chodzi o V6 TDI w Q.

jestem zaskoczony ale faktycznie zapomnialem jescze o silniku 2.7

ciagle mi w glowie tkwilo ze montuja 2.5 i 3.0

Odbiegne od tematu...jak to wyglada w a6 c6? jest 2.7 tdi z tiptronikiem ?obojetne czy Q czy nie ale czy jest tip ?

ps.KOval81 miales racje :good::hi: