BocianXXX Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam kolegów . Otóż w domu mam tak że są trzy auta i dość ciasny "parking" gdzie muszą zmieścić się te auta . Z tego też powodu SPORADYCZNIE(rzadko) odbywa się tzw. "tasowanie" czyli ze ktoś (często nie ma mnie w domu) tylko odjedzie kawałek moim autem na ulice wyjedzie swoim a potem z powrotem wstawi moje autko ( jest to jakieś 20m w tą i z powrotem czyli gdzieś z 2min. pracy silnika praktycznie na jałowych obrotach) i potem auto stoi 2-3dni aż wrócę . Czy coś takiego bardzo szkodzi przy takiej temperaturze jaką już teraz mamy na korozje układu wydechowego ?Pytam gdyż mam u siebie porządny Niemiecki wydech i nie chciałbym go zniszczyć czy powstała tam wilgoć odparuje ?silnik to Tdi 110KM AFN
diesel_power Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Wydech jak wydech, jeśli to "porządny niemiecki wydech" jak piszesz to raczej nic złego mu się nie stanie. Gorzej z silnikiem, takie odpalanie na chwilę na zdrowie mu nie idzie i raczej należy tego unikać. Ciesz się że nie masz DPF-a bo takie odpalanie na chwilę to wykonanie wyroku śmierci na filtrze Jeśli "tasowanie" które opisujesz dzieje się raz na 2-3 dni to nie masz się czym martwić, gorzej jeśli np. kilka razy dziennie. Wtedy lepiej pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem żeby tego unikać, np: jeśli wiesz, że nie będziesz jeździł autem przez 2-3 dni to po prostu postaw go najbardziej w głębi podwórka, tak żeby nikt nie musiał nim odjeżdżać
BocianXXX Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Wydech jak wydech, jeśli to "porządny niemiecki wydech" jak piszesz to raczej nic złego mu się nie stanie. Gorzej z silnikiem, takie odpalanie na chwilę na zdrowie mu nie idzie i raczej należy tego unikać. No wydech jest pierwsza klasa AUDI na całej swojej długości ( ma malutkie rdzawo zaśniedziałe elementy) ale poza tym tip top , na moje oko to ocynkowana blacha . Co do silnika to faktycznie staram się jak najrzadziej tak robić .
diesel_power Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Te zaśniedziałe elementy i nalot z rdzy doskonale wyczyścisz pastą Autosol Metal Polish. Super sprawa do wszelkiego rodzaju chromów i nierdzewek, wszyskie zabrudzenia i naloty schodzą pierwsza klasa. Sam też co raz przepoleruję swoją "dwururkę" mimo, że mam ORI ale zawsze czysta bo auto z DPF, a jak przejadę Autosolem to nierdzewka nabierze zawsze trochę świeżości.
davidlive Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 W dieslu woda w wydechu praktycznie nie występuje a przynajmniej ja takowej nie uswiadczylem. Jak kolega pisal najgorzej jest dla silnika. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi