Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wariator i zawór wysokiego ciśnienia - jak to działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat ten jak widzę dotknął już wielu użytkowników 2.0ALT, ja z kolei walczę z tym problemem od stycznia tego roku... Wariator jest po regeneracji, wymieniłem też napinacz łańcucha i łańcuch, a terkot po rozgrzaniu silnika wciąż nie ustępuje.

Czy jesteście w stanie mi wyjaśnić skąd się bierze ten ch... arakterystyczny dźwięk? W jaki sposób wariator na wałku w połączeniu z zaworem wysokiego ciśnienia może wydawać terkot? Piszę o połączeniu bo regeneracja czopa wariatora na połączeniu z zaworem wysokiego ciśnienia miała usunąć problem z terkotaniem.

Opublikowano

zawór

---------- Post dopisany at 21:58 ---------- Poprzedni post napisany at 21:55 ----------

zawór terkocze, tzn. trzpień pracujący w tulei zawor wypracował w niej luz

ja to przerabiałem http://a4-klub.pl/2-0-219/2-0-alt-halas-rozgrzaniu-silnika-269146/

Opublikowano
  • Autor

Hmm... Przeczytałem ten wątek i wszystko wskazuje na zawór... Dzięki!

Mam jednak inne pytanie, czy uszkodzony zawór wysokiego ciśnienia może być powodem nierównomiernego poboru oleju silnikowego - czasami silnik zawoła o dolewkę po 800km, czasami po 100km (dolewki robię po około 300-350ml)? Wycieków nie ma, ciśnienie w normie.

Opublikowano

Panowie ja tez słysze takie terkotanie na rozgrzanym jak otwieram klape , kolega mi mowił, ze z tyłu za silnikiem jest taki zawór i on jak go odpinał to przestawało tyrkotac? czy to chodzi i ten zawór wysokiego cisnienia?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Ponad rok temu kipiłem audi z takim silnikiem i niestety też występuje u mnie ten klekot. Wydaje mi się że jestt coraz głośniejszy. Byłem u znajomego mechanika i to nic groźnego, ale wypadało by zrobić i od razu rozrząd wymienić. Chciałem się dowiedzieć czy rozwiązaliście ten problem do końca, a jeśli tak to jaki koszt był naprawy? Pozdrawiam.

Opublikowano

Hałasuje wariator bo nie ma w nim odpowiedniego cisnienia oleju. Nie ma go tam bo:
1- pierscienie wytarly rowki w wariatorze i teraz nie trzymaja tam oleju
2- uszkodzony zawor sterujacy wariatorem , nieszczelnosc pod tlokiem z pierscieniami lub wytarcie tloczka pod silownikiem

Opublikowano
lime83

Ostatnio wymieniłem wariator i zawór wysokiego ciśnienia. Przy okazji wymieniłem sam pasek na rozrządzie i na alternatorze.

Wariator nowy to koszt 1980zł

Zawór wysokiego ciśnienia nowy to koszt 1330zł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok. Dzięki za odpowiedź. Koszt dość spory.

Czy dalsze poruszanie się z taką usterką może poważnie uszkodzić silnik?

Pytam, bo może lepiej by było wymienić silnik!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Ja z kolei mam terkotanie tylko na rozruchu - czy wg Was to wina wariatora czy też zaworu?

Opublikowano

wariatora , uszkodzony hamulec wariatora. Sciagnij pokrywe zaworow i przekrec walem. Walek ssacy nie bedzie sztywny (luz 1,5 cm ze wzgledu na zerwana blokade)

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 15.05.2014 o 21:58, Dajmon napisał:

zawór

---------- Post dopisany at 21:58 ---------- Poprzedni post napisany at 21:55 ----------

zawór terkocze, tzn. trzpień pracujący w tulei zawor wypracował w niej luz

ja to przerabiałem http://a4-klub.pl/2-0-219/2-0-alt-halas-rozgrzaniu-silnika-269146/

Witam, jak zniwelowałeś terkotanie zaworu , wina była regulatora w zaworze(tego z czterema oringami)? Można gdzieś takie dostać, a może znasz ich wymiary ?

Edytowane przez sargi