Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

sprzęgło wiskotyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio chciałem nabić klimatyzację i się okazało że wiskoza jest zepsuta i pan doradził mi żebym najpierw ja naprawił a później dobił klimatyzację bo może rozwalić kompresor jak będzie słabo chłodziło silnik zaproponował mi nowe wiskozę z wymiana za 500zł ok.3h niby jakaś niemiecka jak dla mnie trochę dożo i szukałem na własną rękę tylko co tu wybrać żeby nie padło po roku czasu ?? w sklepach motoryzacyjnych znalazłem Topran Germany 110zł ,thermotec 130zl na allegro znalazłem BEHR 245zł reszta to już ok 350zł czy może jeszcze coś innego byście polecili?? I jeszcze jedno pytanie czy da się to wymienić bez rozkręcania pasa przedniego?? wydaje się ze po zdemontowaniu alternatora może wystarczyć miejsca ale czy na pewno ??

Opublikowano

U mnie behr fabrycznie siedzi. ;-)

Bez demontażu przodu ciężko będzie.

Opublikowano
  • Autor

ok.już po sprawie zakupiłem wisko na allegro 278zł z przesyłką firmy hela behr oryginał też siedział behr montować mi to miał mechanik ale że nie miał czasu w tym tygodniu więc zamontowałem sam :dance2: zakupiłem tylko komplet kluczy torx yato za 75 zł i poszło całkiem elegancko bez odkręcania pasa przedniego:) a jeśli ktoś będzie musiał odkręcić alternator to wiskozę też musi odkręcić bo szpilki dolnej się inaczej nie wyciągnie trochę lipa z tym jest bo mogli dać szpilkę od drugiej strony i po sprawie by było.

Opublikowano
U mnie behr fabrycznie siedzi. ;-)

Bez demontażu przodu ciężko będzie.

wystarczy klucz o szlifierki 5 min i wiskoza na stole

W dziale warsztat , wymiana napinacza alternatora jest to ładnie opisane.

Ja dorobiłem sobie klucz tak, aby pasował idealnie w otwory na wiskozie.

---------- Post dopisany 31-05-2014 at 15:04 ---------- Poprzedni post napisany 30-05-2014 at 22:02 ----------

haputaze.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Również ostatnio byłem sprawdzić i zdezynfekować klimatyzację i gość stwierdził że mam walnięte sprzęgło wiskotyczne. I moje pytanie, ponieważ czytam i czytam w necie jak to wisco powinno działać, czy ma stopniowo już przy letnim silniku bardziej zasprzęglać czy podobnie jak w innych autach załączyć dopiero powyżej 90-95*? Dodam że temp na vagu w liczniku i engine ok 89,2* i wentylator zatrzymuję palcem. Czy też tak macie???

Opublikowano

Tak bo on ma chłodzić po przekroczeniu chyba 100.

Ktos ostatnio pisał że zamiennik mu od 70 łapał i musiał ori kupić.

Opublikowano

Sprawdzałeś jak masz u siebie? Bo ja wczoraj pojeździłem trochę i temp na vagu 93* a wentylator zatrzymuję palcem. Wisco parzy a nie stawia najmniejszego oporu bez różnicy zimny czy ciepły. Trochę mnie to męczy bo niedługo mam wyjazd i trochę się boję aby się nie przegrzał

Opublikowano

U mnie klima non stop chodzi i nie przekracza 90 choć bym chciał bo jej wentylator obie chłodnice chłodzi. I wisco luźne.

Opublikowano

Czyli tak jak u mnie wisco da się zatrzymać palcem nawet jak gorący? Jak tak to chyba nic się nie powinno stać, więc na razie się nie będę tym przejmował i poczekam aż będę miał nadmiar gotówki abo to zrobić