Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Woda w układzie klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem z Wałbrzycha, mam duży problem. Kupiłem audi a4 b6 z nie działająca klimatyzacja nie spodziewając się jakie moga być tego koszty i konsekwencje. Mianowicie po pierwsze muszę kupić sprężarkę która nie działa ale to nie jest największy problem. Ponieważ kupiłem sprężarkę autko postawiłem do serwisu klimatyzacji i za 3 godziny tel. Ze w układzie jest sporo wody i koszty będą olbrzymie koło 2 tyś zł. Bo do wymiany skraplacz-chłodnica, osuszacz czyszczenie przewodów-rozbieranie, i jeszcze nie wiadomo co ze skraplaczem czy w nim nie ma wody a to dodatkowe koszty trzeba rozbierać kokpit. I moje pytanie bo że osuszacz do wymiany to wiem ale czemu chłodnica skoro jest szczelna. Czy jest jakiś magiczny sposób na usunięcie wody z całego układu i jego oczyszczenie. Jak przypuszczam woda dostała się tam przy wymianie silnika który był wymieniany. Czy ktoś wie co z tym zrobić no i gdzie można to naprawić na dolnym śląsku. Dodam że warsztat na którym byłem jest dość dobry i mam do nich zaufanie ale czy ta woda jest aż tak kosztowna.

Opublikowano

Co do chłodnicy to wodę powinno się dać usunąć odsysając lub wydmuc**jąc. Wymiany pozostałych części są kosztowne. Dostanie się do parownika sporo kosztuje. Proponuję zasięgnij opinii jakiegoś innego warsztatu i porównasz ceny.

Opublikowano
  • Autor

jacek właśnie same węże czy chłodnice mogę sam rozebrać wypłukać i przedmuchać osuszacz tez sam wymienię tylko nie wiem co z tym parownikiem. Prawdę mówiąc nie wiem jak sprawdzić czy w nim jest woda. Szukając po necie znalazłem coś takiego jak osuszanie próżniowe może to by pomogło ale z drugiej strony ONI by o tym nie wiedzieli. Mogę też zaryzykować poczyścić co mogę zmontować modlić się że w parowniku nie ma wody i jechać na nabicie klimy. Ale to wszystko wyniesie mnie koło 1000zł a jak się okaże że w parowniku woda :facepalm: to po sprężarce za 600zł. Nieźle się wjeba..z tym autkiem.

Opublikowano

we wrocku koleś robił osuszanie układu w A6, wziął od niego 800zł, plus koszta osuszacza i sprężarki.

Opublikowano
  • Autor

Tak sobie myślę jeżeli okaże się że w parowniku jest woda. Można to sprawdzić w ten sposób że wykręcę węże i dmuchnę powietrzem w jeden z otworów drugim powinno wylecieć dobrze myślę? i np woda tam będzie gdybym zrobił taki dzióbek zwężenie i dmuchał w jeden z otworów suszarką np do włosów woda powinna wyparować. Bardzo proszę o opinie co o tym myślicie, może głupio brzmi ale już o wszystkim myśle jak usłyszałem te 2tyś zł jak nie wiecej

Opublikowano

A zasięgałeś opinii w innej firmie. Może tam zrobią taniej i bez kłopotu???

Opublikowano
  • Autor

jeszcze nie ale węże i tak muszę zdemontować i przedmuchać samo to kosztuje 300zł

---------- Post dopisany 01-06-2014 at 08:28 ---------- Poprzedni post napisany 29-05-2014 at 19:56 ----------

rozebrałem cały układ klimatyzacji ani grama wody złożyłem zamontowałem nowy osuszacz i dysze dławiącą. W tygodniu zakładam sprężarkę i na nabicie. Ale jak na razie wnioski nasuwają sie same chcieli mnie skroić z kasy.