Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tiptronic 4hp24 CML - ślizga się i nie jedzie do przodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

piszę tutaj z racji tego, że mogę tu liczyć na odpowiedź. Otóż wczoraj (07.06) rozwoziłem ludzi z wesela paręnaście kursów. Przed ostatni kurs zauważyłem długą zmianę biegów (tak jakby rozsprzęglało bieg wchodził na wyższe obroty i "zasprzęglał" bieg [gdzieś 2sek]). Odwiozłem gości wrzucam wsteczny wszystko ok wrzucam D a auto nie rusza.. Powoli dodaje gazu i auto lekko rusza do przodu ale nie "zasprzęglił" biegu tylko tak jakby w manualu puścilibyśmy leciutko sprzęgło tak mniej wiecej jechałem do domu.. Wrzuciłem ręczną zmianę i dzieje się to na każdym biegu..

Dziś rano podpiąłem Vaga sprawdziłem błędy skrzyni i brak błędów dotyczących tego - jedyny błąd 00526 Przełącznik świateł hamulców..

Poprzedzam pytania.. Kupiłem samochód miesiąc temu, jeszcze ze skrzynią nic nie robiłem.

Samochód a8 d2 4.2 ABZ, Skrzynia Tiptronic 4hp24 CML. Moje domysły to - olej albo to, że w skrzyni nie było wymieniane nic i opiłków jest tak wiele że wdarły się do środka..

Opublikowano

IMO sprawdź najpierw poziom oleju.

Ew. Uzupełnij.

GG

Opublikowano
  • Autor

Że tak powiem idzie go sprawdzić VAGiem czy na podnośnik i są odpowiednie procedury ? Druga sprawa, że wsteczny działa dobrze.

Opublikowano

Mam podobny problem tylko że u mnie auto w ogóle nie idzie a wywala taki sam błąd pod vagiem. Mechanior zalecił wymianę wybieraka(kaseta zmiany biegów). Część ma dzisiaj do mnie przyjść, dam znać jak poszło.

Opublikowano
  • Autor

Hmm.. tylko ja wątpię aby to było to z racji tego, że autko jedzie do tyłu to raz, dwa że na fisie pokazuje zmianę biegów, a trzy jakoś tam szarpnie do przodu.. raczej myslę, że coś w skrzyni padło.

Opublikowano

Sprawdź olej czy nie jest spalony, najlepiej ściągnijcie miskę o zobaczcie co pływa na dnie. Jak dla mnie to nie niski stan oleju tylko awaria, prawdopodobnie sprzęgło forward, dlatego masz jeszcze wsteczny. Skrzynia jest do rozebrania i naprawy albo szukaj drugiej.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Sprawdź olej czy nie jest spalony, najlepiej ściągnijcie miskę o zobaczcie co pływa na dnie. Jak dla mnie to nie niski stan oleju tylko awaria, prawdopodobnie sprzęgło forward, dlatego masz jeszcze wsteczny. Skrzynia jest do rozebrania i naprawy albo szukaj drugiej.

U mnie okazało się że posypała się skrzynia (na wyświetlaczu też pokazywał że zmienia biegi), dokładnie to tarczki. Pryczyna? Rok temu w znanym Warzawskim serwisie zajmującym się automatami zamiast zalać dedykowanym olejem, zalali jakimś syfem.

Opublikowano

Pytanie co tam było wlane, ta skrzynia generalnie poszłaby też na dexronie III. Spalone tarczki świadczą o nietrzymaniu ciśnienia na elementach wykonawczych, olej ma w tym jakiś udział, ale nie tylko.